U fokusu

U Sarajevu predstavljen feministički portal www.zenskaposla.ba

U Centru za medijsku i kulturnu dekontaminaciju u Sarajevu je u četvrtak 26. aprila predstavljen portal www.zenskaposla.ba, nastao u sklopu projekta EngageMind koji služi kao prostor za profesionalne novinare/ke i rastuću zajednicu građanskih novinara/ki u kojem se imaju priliku sastati, razgovarati te naučiti kako da koriste nove medije i tehnologije kako bi postigli/e pozitivne promjene u društvu.

U Sarajevu predstavljen feministički portal www.zenskaposla.ba

Portal www.zenskaposla.ba nastao je kao ideja neformalne grupe od 15 individua, zainteresiranih za stvaranje otvorenog, alternativnog i nezavisnog online angažiranog medija. Od samog početka u projekt su uključene Valentina Pellizzer, Amila Topčagić, Leila Šeper, Hana Kevilj i Krystyna Žukowska, a kada je u pitanju sadržaj portala, ova ekipa naglašava da, “pošto je svaki posao ženski posao”, na portalu će se moći naći sve. “Skupljat ćemo relevantan sadržaj i pisat ćemo o svemu što nas zanima i čime se bavimo: o muzici, sportu, politici, društvu, kulturi, filmovima, svemu što čini naš život zanimljivom i svemu što mi stvaramo”, ističu članice redakcije.

Portal, koji je online od 8. marta, zvanično je predstavljen u Centru za medijsku i kulturnu dekontaminaciju u Sarajevu u četvrtak, 26. aprila, na Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (Girls Day in ICT). Ovaj datum za promociju portala članice redakcije su izabrale jer spaja žene i nove tehnologije, a ustanovljen je od strane Ujedinjenih naroda i obilježava se svake godine posljednjeg četvrtka u aprilu u cilju promoviranja rodne ravnopravnosti, te osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena kroz jednake mogućnosti pristupa i učešća u inovacijama, tehničkim, tehnološkim i informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

Na ovaj dan se širom svijeta organiziraju razne promotivne akcije i događaji kako bi se povećalo interesovanje i učešće djevojaka u IKT-u, te mogućnosti ostvarivanja karijere u ovoj oblasti zarad ekonomskog i društvenog osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena. Na promociji portala je upriličen razgovor sa Gabrijelom Ivanov, urednicom poznatog feminističkog hrvatskog portala Vox Feminae (www.voxfeminae.net), a održana je i diskusija o građanskom novinarstvu koju je moderirala Valentina Pellizzer.

Ispod tepiha, Sijelo, Klofanje… Zenskaposla.ba ima pet sekcija/kategorija: Ispod tepiha (politika, ekonomija i feminizmi), Četiri zida (seksualnost, ljubav), Sijelo (kultura, muzika, film i ekologija), Klofanje (sport) i Zagoreno (praćenje i osuđivanje seksističkih, šovinističkih i fašističkih sadržaja). Tu su i dvije statičke stranice: Rulja (same/i o sebi i zajednici) te Pravila igre (smjernice za uključivanje i pravljenje sadržaja). Članice redakcije, ujedno dugogodišnje aktivistkinje za ljudska prava, upoznale su se na Ženskim studijama Žarana Papić – Žene ženama 2010. godine, na kojima je Valentina bila koordinatorka. Povezao ih je osjećaj da u BiH ne postoji medijski prostor gdje bi žene i djevojke mogle pisati o tome što stvarno osjećaju i što ih stvarno zanima. “Žene i djevojke su uslovljene prilagođavanjem opštoj konvenciji koja s jedne strane tretira žene kao neozbiljne lutke zainteresovane za modu, kuhinju, itd., a s druge strane im nameće ‘muški diskurs’ da bi bile primijećene i uspješne u takozvanom mainstreamu. Pojam ‘feminizam’ je u BiH getoiziran, shvaćen potpuno neozbiljno, stereotipno i negativno, kako od strane žena, tako i od onih koje svakodnevno žive feminizam ali se plaše to tako nazvati, upravo zbog pomenutih stereotipa”, kažu članice redakcije.

Inicijativa koju su pokrenule ima za cilj stvaranje feminističkog, solidarnog i sekularnog javnog prostora gdje će se imenovati ono što se ne imenuje, prostora gdje će svako/a biti oslobođen/a opsesivnog izjašnjavanja i objašnjavanja svog identiteta nasuprot identiteta drugih. “Zenskaposla.ba će biti mjesto gdje postoji smisao za humor, stavove, te velike i male stvari koje mogu ići zajedno. Bavit ćemo se svim što nas okružuje, pisat ćemo o svemu iz lične, feminističke (što ne znači uvijek iste!) perspektive.” Treba naglasiti i to da je u pitanju potpuno volonterska inicijativa bez donatora sa pojedinkama koje osjećaju potrebu da govore svojim glasom i koje žele dati prostor svima onima kojima je taj glas važan i potreban – “To je suština građanskog novinarstva, gdje svaka osoba doprinosi javnom prostoru koristeći sve alatke i nove medije, uvažavajući pluralizam u medijima i građansko mišljenje.”

Između medija i zajednice Portal je pokrenut pod motom “Između medija i zajednice”, koji ima dva značenja. Jedan je odnos između profesionalnih medija i zajednice, a drugi je težnja da zenskaposla.ba istovremeno bude i zajednica i medij. “Nastojimo uspostaviti saradnju sa profesionalnim novinarima/kama koji/e znaju svoj posao i koji/e su spremne primijeniti svoje vještine kao i priznati i koristiti kontribuciju građana/ki. To ćemo raditi na dva nivoa. U prvoj fazi ćemo se obraćati svima, agregirati relevantne sadržaje, informacije, komentare, a u drugoj ćemo objavljivati sadržaje poznatih i manje poznatih blogerica i spisateljica i osiguravati mogućnost javnog slobodnog izražavanja.” Redakcija dodatno ističe da, iako internet platforme i društveni mediji nude jedinstvenu priliku za široku distribuciju informacija i ideja, da bi se njihov potencijal iskoristio u potpunosti, moraju postojati jake profesionalne veze između ljudi i siguran fizički prostor gdje se može razgovarati, izgraditi povjerenje i razmijeniti znanje. “Objema zajednicama nedostaje ista stvar – inspirirajuća oklolina za učenje, mjesto za diskusiju, reflektiranje i elaboriranje na temu moći i upotrebe novih tehnologija, kao i relevantnosti objektivnosti, istine, tačnosti, balansa, nepristrasnosti i etike u proizvodnji medijskih sadržaja.”

“Mi jesmo feministkinje i ne bismo mogle, znale, htjele nešto drugo ni misliti. Feminizam je pokret za slobodu više od polovine svjetske populacije: žena i svih nepodobnih zajednica koje javno i glasno kažu da postoje i da bi htjele/i živjeti svoj zivot. To je feminizam koji zenskaposla.ba promoviše.” Članice redakcije ističu da će pisati o politici, ekonomiji, društvu, ali bez pljuvanja, bavljenja privatnim životima ili ismijavanjem ličnih osobina. Uz korištenje ironije, ali i činjenica i argumenata, zajedno će težiti ka dijalogu, ali se neće plašiti diskusije i rasprave. Imenovat će one koje/i su ih inspirirali/e, one koje cijene, one od kojih su nešto naučile, te će tako, uz svoje riječi i sadržaje, pokazati solidarnost. I konačno, njihova sekularnost se ogleda u njihovoj različitosti, jer dolaze iz različitih dijelova BiH iz različitih zajednica, te žele siguran i otvoren prostor za sve.

Internet je ključni alat. Namjera im je također da pokrenu inicijativu Pijaca koja će se sastojati od tri dijela: Trampa marketa, odnosno razmjene stvari bez novca, koji će povremeno biti organiziarn u raznim bh. gradovima; Banke, u okviru koje će se na volonterskom principu s drugima razmjenjivati vrijeme, vještine i znanje; i Hot Spot, sa informacijama o besplatnom internetu, tehnologijama i programima. “Internet je naš ključni alat, jedini koji nam je dostupan jer nemamo novac da pokrenemo TV kanal ili printamo dnevne ili sedmične novine. Osim našeg vremena, želje i znanja, naša kapitalna investcija nije prešla 200 maraka. Ali svjesne smo da naše vrijeme i znanje vrijede mnogo više.”

Kako bi neko objavljivao tekstove na zenskaposla.ba, jedino što treba je ispoštovati tzv. Pravila igre, koja su sljedeća: feministički, sekularni i solidarni pristup; U svoje ime! – svaka osoba je odgovorna/odgovoran za svoj sadržaj; imenovanje onog/e/ih koji/e su nešto počeli/e, uradili/e, rekli/e; kolumne, komentari, analize, kritike su bazirane na činjenicama; nema prostora za govor mržnje i kulturu klevete; zenskaposla.ba podržava i korištenje ironije kao alatke za kulturalni kriticizam i transformaciju; sadržaj se objavljuje pod Creative Commons licencom (koristiš, ali citiraš izvor). Zainteresirani/e redakciji portala mogu pisati na e-mail info@zenskaposla.ba ili se registrirati na web siteu i objavljivati sadržaje direktno, a redakcija svima poručuje: “Čitajte nas, pišite nam, volite nas!”