U fokusu

SAMO ZA bračnE i izvanbračnE drugovE te punoljetne žene

I nova Vlada uskratila roditeljstvo istospolnim parovima!

I nova Vlada uskratila roditeljstvo istospolnim parovima!

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je u četvrtak da se prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) osigurava pravo na liječenje svima koji se liječe od neplodnosti, te ocijenila kako je riječ o optimalnom prijedlogu i dobroj osnovi za raspravu u Hrvatskome saboru.

Vlada je danas u redovitu proceduru, u dva čitanja, uputila Nacrt prijedloga zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, u kojem se navodi da o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Izvanbračnu zajednicu ‘čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka‘.

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji (korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja (korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije moguće koristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbog sprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajne stanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena koja sudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica.

Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemene stanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni, odnosno izvanbračni drug.

Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračni drugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dali pristanak na darivanje.

Zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, a u tijelo žene mogu se unijeti dva zametka, iznimno kod žena koje su starije od 38 godina, a nije im pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajne stanice i u spolne organe unijeti tri zametka. Preostali zameci se zamrzavaju. Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina ima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

Opačić o prijedlogu Zakona i njegovoj implementaciji na istospolne zajednice

Potpredsjednica Vlade Opačić smatra da se radi ‘optimalnom zakonu’ koji je dobra osnova za saborsku raspravu u dva čitanja. Naglašava da je najvažnije što je u zakon ugrađena mogućnost zamrzavanja zametaka, što do sada nije bilo moguće. U vezi dosdašnjih javnih protivljenja takvom zakonu ponovila je da će u redovitoj saborskoj proceduri biti dovoljno prostora za kvalitetnu javnu raspravu.

“Zakon daje određeni prostor, mogućnosti, međutim, sam postupak MPO-a je nešto što je svačiji izbor, prema tome onaj tko se tome protivi ne mora se ni podvrgnuti MPO-u”, kazala je Opačić.

Smatra da je sada mogućnost manipulacije jajnim stanicama, odnosno zamecima, svedena na najmanju moguću mjeru, jer se radi o zakonu koji je na europskoj razini i usklađen sa smjernicama europske struke.

Upitana hoće li MPO biti dozvoljen i istospolnim zajednicama, Opačić je naglasila kako je predloženi zakon “prvenstveno medicinski i bazira se na tome da osigura pravo za sve one koji se liječe od neplodnosti”.

Zakon o istospolnim zajednicama potpuno je drugi zakon i druga materija, pa nije dobro da se u zakon o MPO-u, koji govori isključivo o metodi liječenja, stavljaju stvari koje on ne regulira, rekla je Opačić.

Nacrt zakona možete pročitati na linku ovdje (LINK), a sadrži stavke poput “zbog zaštite dobrobiti djeteta pravo na medicinski pomognutu oplodnju nemaju osobe koje su promijenile spol” i “za potrebe ovoga Zakona izvanbračnu zajednicu čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka.”