U fokusu

EU razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne poslovne pozicije

Europska komisija razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne upravljačke poslove u Europi jer su kompanije prespore u poboljšanju rodne ravnoteže. Europska povjerenica za pravosuđe, Viviane Reding, rekla je da “poslovna samoregulacija dosad nije dovela do ostvarenja zadovoljavajućih rezultata” za žene. 

EU razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne poslovne pozicije

Iz Europske komisije može se čuti kako postoji inicijativa za donošenje zakona kako bi se više žena dovelo na čelne menadžerske pozicije u Europi iz razloga što su tvrtke previše spore u poboljšanju rodne ravnoteže.                                                                     

Europska povjerenica za pravosuđe, Viviane Reding, rekla je da “poslovna samoregulacija dosad nije dovela do ostvarenja zadovoljavajućih rezultata” za žene. 

Prije godinu danu Reding je pozvala europske tvrtke da se dobrovoljno obvežu na imenovanje više žena u svoje upravne odbore. Ali samo 24 tvrtki obvezalo se na suradnju, poručila je. Samo jednog od sedam članova upravnih odbora najboljih europskih tvrtki – 13,7% – čine žene, kaže se u priopćenju Europske komisije.  To predstavlja blago poboljšanje s obzirom na 11.8% iz 2010. godine, ali iz Europske komisije poručuju da će ovom brzinom trebati više od 40 godina za dostizanje “značajne rodne ravnoteže” – barem 40% za oba spola.

Reding je pokrenula u ponedjeljak javne konzultacije o inicijativama – uključujući mogućnost donošenja zakona – s ciljem ispravljanja rodne neravnoteže. “Nisam velika pobornica kvota. Međutim, sviđaju mi se rezultati koje donose, “ rekla je Reding. “Vjerujem da je krajnje vrijeme da Europa prekine pojavu ‘staklenog stropa’ koja kontinuirano  sprječava ženski talent da napreduje do samog vrha europskih kompanija izlistanih na burzi. Usko ću surađivati s Europskim parlamentom i svim zemljama članicama kako bismo ostvarili promjene.”

Komisija kaže da postoje velike razlike između EU zemalja vezano uz ovu problematiku, s 27% žena u upravnim odborima najvećih finskim kompanija i 26% u Latviji, ali samo 3% u Malti i 4% u Cipru.

Belgija, Francuska, Italija, Nizozemska i Španjolska nalaze se među zemljama koje su uvele rodne kvote za kompanije.

Prilagodile Mirela Brodnjak/Marija Sabolić