U fokusu

Beč osniva radnu skupinu za praćenje seksističkih reklama

U Beču je jučer predstavljena nova radna skupina koja će biti zadužena za praćenje seksističkih reklamnih poruka. U tu svrhu je pokrenuta internetska stranica www.werbewatchgroup-wein.atgdje građanke i građani Beča mogu ostavljati svoje pritužbe na seksističke reklamne poruke koje uoče na plakatima u gradu ili u nekom od medija. Stručna skupina će nakon toga na temelju detaljnog kataloga kriterija odlučili je li neka reklama uistinu seksistička i svoju procjenu objaviti na isto internetskoj stranici.

Beč osniva radnu skupinu za praćenje seksističkih reklama

U Beču je jučer predstavljena nova radna skupina koja će biti zadužena za praćenje seksističkih reklamnih poruka. U tu svrhu je pokrenuta internetska stranica www.werbewatchgroup-wein.at gdje građanke i građani Beča mogu ostavljati svoje pritužbe na seksističke reklamne poruke koje uoče na plakatima u gradu ili u nekom od medija.

Stručna skupina će nakon toga na temelju detaljnog kataloga kriterija odlučili je li neka reklama uistinu seksistička i svoju procjenu objaviti na isto internetskoj stranici.

“Svakodnevno se susrećemo sa seksističkim prikazima žena. Ovi prikazi formiraju naše predodžbe o žena i muškarcima. Žena i njihova tijela se pri tom koriste kao seksualni reklamni objekti, rodni stereotipi i klišei se na taj način ojačavaju, a nasilju nad ženama se trivijalizira i pridaje mu se manja važnost. Ove slike se prenose na svakodnevne odnose među spolovima, seksističke reklame stoga nisu pitanje ukusa ili estetike, nego imaju katastrofalne posljedice za cijelo društvo. Naš cilj je stoga da svaka žena u Beču može živjeti  sigurno, suvereno i bez svakodnevnog suočavanja sa seksizmom”, rekla je prilikom predstavljanja nove radne skupine bečka gradska zastupnica za ženska pitanja,  Sandra Frauenberger.

Slične radne skupine postoje već i u Salzburgu te Grazu u suradnji s kojim je Beč i izradio svoj katalog kriterija, a tri grada zajedno zahtijevaju i zakonsko uvođenje zabrane ovakvih reklamnih poruka, budući da je to zapravo jedini način njihovog trajnog suzbijanja.