U fokusu

Iznenađujuće kratka povijest heteroseksualnosti

Američki nakladnik Beacon izdao je novu knjigu pomalo neobičnog naziva: Straight: The Surprisingly Short History of Hetrosexuality (u prijevodu otprilike – Straight: iznenađujuće kratka povijest  heteroseksualnosti). Autorica Hanne Blank u njoj istražuje povijest heteroseksualnosti ,za koju osobno tvrdi, da je vrlo kratka. Iako suprotno vjerovanjima, riječ heteroseksualnost ne postoji oduvijek, nego tek od 19. stoljeća kada ju je skovao austro-ugarski novinar Karoly Maria Kertebeny koji je pisao pamflete protiv pruskog zakona koji je kriminalizirao erotsku privlačnost između muškaraca.

Iznenađujuće kratka povijest heteroseksualnosti

Američki nakladnik Beacon izdao je novu knjigu pomalo neobičnog naziva: ‘Straight: The Surprisingly Short History of Hetrosexuality’ (u prijevodu otprilike – Straight: Iznenađujuće kratka povijest  heteroseksualnosti). Autorica Hanne Blank u njoj istražuje povijest heteroseksualnosti ,za koju osobno tvrdi, da je vrlo kratka. Iako suprotno vjerovanjima, riječ heteroseksualnost ne postoji oduvijek, nego tek od 19. stoljeća kada ju je skovao austro-ugarski novinar Karoly Maria Kertebeny koji je pisao pamflete protiv pruskog zakona koji je kriminalizirao erotsku privlačnost između muškaraca.

Među svoje utjecaje u istraživanju povijesti ljudske seksualnosti, navodi knjigu Johnatana Katza, “The invention of heterosexuality” u kojoj se autor prvi puta zapitao od kuda dolazi ta riječ i koncept koji danas povezujemo s njom.

Glavni razlog istraživanja heteroseksualnosti Hanne Blank je i njena osobna ljubavna priča, koju otkriva odmah na početku knjige. Naime, Blank je bila u vezi s osobom koja je rođena s nekonvencionalnom kombinacijom kromosoma XXY, što znači da ima i muške i ženske genitalije. Neobična ljubavna priča, Blank je natjerala na postavljanje pitanja, što zapravo znači biti heteroseksualan. U knjizi razgovara sa svojim roditeljima, svojom osamdesetogodišnjom bakom i pokušava dokučiti misterij heteroseksualnosti u prošlosti i danas.