U fokusu

Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

Iako je novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđeno ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova odnosno njezino pripajanje u vidu zamjenika/ce pučkog pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Vlada RH je raspisala natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

Iako je novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđeno ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova odnosno njezino pripajanje u vidu zamjenika/ce pučkog pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Vlada RH je raspisala natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Aktualnoj pravobraniteljici doduše ističe mandat početkom listopada, ali svakako je zanimljivo da se Vlada RH odlučila na ovakvo riješenje, a ne neko prijelazno. No, vjerovatno je to iz razloga što će osobu na poziciji Pravobraniteljice samo premijestiti na poziciju zamjenika/ce te je time aktualna vladajuća većina ostavila prostor da oni budu ti (a na neka nova Vlada koja bi mogla biti formirana nakon predstojećih izbora) koji će kadrovski utjecati na budući sastav Ureda pučkog pravobranitelja.

Natječaj je objavljen u Narodnim novinama br. 103 od 12. rujna, a rok za prijave je 21. rujan.

(2388)

Vlada Republike Hrvatske objavljuje

JAVNI POZIV

za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova.

 

I. Na temelju članka 20. Zakona o ravnopravnosti spolova (Narodne novine, broj 82/2008), Vlada Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv radi prikupljanja prijava kandidata/kinja za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova.

II. Pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova obavlja poslove neovisnog tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova.

Djelokrug i način rada pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova utvrđen je Zakonom o ravnopravnosti spolova.

III. Pravobranitelja/icu za ravnopravnost spolova imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske.

Pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova dužnosnik/ca je Republike Hrvatske, imenuje se na vrijeme od 8 godina i može biti ponovno imenovan/na.

IV. Za pravobranitelja/icu za ravnopravnost spolova može biti imenovan hrvatski državljanin/ka koji ima završen diplomski sveučilišni studij i koji/ja je osobnim zalaganjem poznat/ta javnosti u području zaštite ljudskih prava.

V. Na temelju prispjelih prijava na ovaj javni poziv, Vlada Republike Hrvatske predložit će Hrvatskome saboru imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova.

VI. Prijave, uz koje je obavezno priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju uvjeta iz točke IV. ovoga javnog poziva, podnose se u roku od 8 dana od objave javnoga poziva, na sljedeću adresu: Ministarstvo pravosuđa, Dežmanova ulica 10, 10 000 Zagreb, s naznakom “Prijava kandidata/kinje za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova”.

Vlada Republike Hrvatske