U fokusu

Žene i muškarci na pozicijama odlučivanja u EU

Niti bolje, niti lošije

Svaka tri mjeseca ažurira se baza podataka Europske komisije o ženama i muškarcima na pozicijama odlučivanja. Najnoviji izvještaj koji se može vidjeti na web stranicama Europske unije pokazuje podatke prikupljene tijekom veljače ove godine. Razloga za optimizam nema. No za utjehu, nema niti promjena na gore. Samo vječni status quo.

Niti bolje, niti lošije

Prevela Tanja Ivošević

Svaka tri mjeseca ažurira se baza podataka Europske komisije o ženama i muškarcima na pozicijama odlučivanja. Najnoviji izvještaj koji se može vidjeti na web stranicama Europske unije pokazuje podatke prikupljene tijekom veljače ove godine. Razloga za optimizam nema. No za utjehu, nema niti većih promjena na gore.

 

Odnos spolova u nacionalnim parlamentima u EU je nepromijenjen s 24% žena i 76% muškaraca. U jedinim nacionalnim izborima, koji su održani u danom periodu, udio žena članica Senata Češke Republike povećan je za jedan postotni bod na 19% u listopadu 2010. nakon što je još jedna žena izabrana u Senat.

 

Dvije promjene unutar nominiranih za pozicije predsjednika domova parlamenta (jednodomni, donji ili gornji dom) rezultirale su povećanjem s 20% na 25% udjela žena na pozicijama predsjednika parlamenata u EU.

 

Žene čine 26% viših ministara  (oni sa mjestom u vladi) u vladama diljem EU-27 zemalja, 22% nižih ministara i 24% sveukupno. Osim manjih promjena, udio žena u vladama nije se mnogo promijenio u posljednje četiri godine.

 

Dogodilo se nekoliko promjena položaja unutar vlada:

  • U vrijeme prikupljanja podataka broj ministara u Irskoj bio je manji od uobičajenog zbog brojnih ostavki. Od preostalih sedam viših ministara, dvije su bile žene (29% sa prijašnjih 20%).

  • Ukupan udio žena u Litvanskoj vladi povećan je s 26% na 30% kao posljedica povećanja broja nižih ministara.

  • U Nizozemskoj, udio žena u vladi pao je s jedne od tri (36%) na jednu od pet (20%) nakon što su nekoliko nižih ministarskih pozicija zauzeli muškarci.

  • U Španjolskoj i Francuskoj broj viših ministara neznatno je smanjen, te je smanjen i broj žena u obadvije zemlje, s 50% na 44% u Španjolskoj i s 34% na 32% u Francuskoj.

 

 

Lokalni izbori održani su u 7 zemalja: Mađarskoj, Švedskoj, Poljskoj, Grčkoj, Španjolskoj (Katalonska pokrajina), Austriji (Bečka i Štajerska pokrajina) i u Češkoj Republici (Praška pokrajina). Žene sada čine 31% članica lokalnih skupština i 32% članica izvršne vlasti iako samo 15% skupština i 11% izvršne vlasti vode žene.

Gledajući  Uniju u cijelosti, ravnopravnost spolova u lokalnim skupštinama gotovo se i nije promijenila od 2004. godine