U fokusu

CEDAW

Sjednica o ženama u konfliktima i postkonfliktnim situacijama

U New Yorku je 18. srpnja u zgradi UN-a održana sjednica na kojoj se govorilo u sadržaju buduće Opće preporuke CEDAW-a za sve članice potpisnice kako treba osigurati zaštitu prava žena u vrijeme ratnih sukoba i nakon njihova okončanja. Nakon eksperata uvodničara, govorile su predstavnice organizacija civilnog društva iz zemalja koje su bile ili jesu u posljednja dva desetljeća u ratu.

Sjednica o ženama u konfliktima i postkonfliktnim situacijama

U New Yorku je 18. srpnja u zgradi UN-a održana sjednica na kojoj se govorilo u sadržaju buduće Opće preporuke CEDAW-a za sve članice potpisnice kako treba osigurati zaštitu prava žena u vrijeme ratnih sukoba i nakon njihova okončanja. Sjednicu je otvorio Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a.

Nakon eksperata uvodničara, govorile su predstavnice organizacija civilnog društva iz zemalja koje su bile ili jesu u posljednja dva desetljeća u ratu. Najviše je bilo predstavnica Colombo grupe koja je 2010. osnovana u Colombu na Sri Lanki a koordinira joj aktivnsoti IWRAW Asia Pacific. Članica grupe je i Sanja Sarnavka, B.a.B.e. Ona je govorila o ženama koje su preživjele ratna silovanja što su u ratu na prostoru bivše Jugoslavije bila osmišljena kao dio vojne strategije. Iako su silovane žene bile u središtu svjetske pozornosti 1993., izvještaj Amnesty Inernationala iz 2009. te iskustvo OCD-a iz Bosne i Hercegovine  i Hrvatske pokazuje kako je malo tko o njima uistinu brinuo. Ne samo da nisu dobile odličja i primjerenu odštetu, već većini nije pružena ni osnovna psihosocijalna pomoć.

U Hrvatskoj je udruga Žene u ratu tek u proljeće 2011. uputila zahtjev predsjedniku Josipoviću i predsjednici Vlade da se tim ženama prizna status stopostotnih invalida (16 godina po službenom okončanju sukoba!). Colombo grupa izradila je nacrt prijedloga članaka koje bi Opća preporuka trebala sadržavati i nastavit će aktivnosti javnog zagovaranja i lobiranja za njihovo uvrštenje u Opću preporuku. Veliku podršku Grupi iskazala je i Dubravka Šimonović, stalna članica CEDAW komiteta u trećem mandatu.