U fokusu

Akcija novinarki uspijeva iznad očekivanja

Vrag nosi Pradu, mi nosimo Uzor

Inicijativi “Žena ženi UZOR” koju je pokrenula skupina novinarki “Slobodne Dalmacije” zajedno s kolegicama iz drugih splitskih medija pridružilo se više od pedeset ljudi, a broj onih koji se žele baš ovom akcijom solidarizirati s radnicama “Uzora” raste svaki dan. Kao što se i očekivalo, akciji se pridružuju uglavnom žene – do sada je samo jedno muško ime i prezime na popisu “prijatelja Uzora”. Svi oni su prihvatili ideju da svoju solidarnost s radnicama “Uzora” pokažu konkretno.

Vrag nosi Pradu, mi nosimo Uzor

Jadran Babić/CROPIX

Inicijativi “Žena ženi UZOR” koju je pokrenula skupina novinarki “Slobodne Dalmacije” zajedno s kolegicama iz drugih splitskih medija pridružilo se više od pedeset ljudi, a broj onih koji se žele baš ovom akcijom solidarizirati s radnicama “Uzora” raste svaki dan. Kao što se i očekivalo, akciji se pridružuju uglavnom žene – do sada je samo jedno muško ime i prezime na popisu “prijatelja Uzora”.

Svi oni su prihvatili ideju Ede Vujević, urednice i kolumnistice “Slobodne Dalmacije”, da svoju solidarnost s radnicama “Uzora” pokažu konkretno – da naruče da im njihove “šalturice” sašiju neki komad odjeće po mjeri te da to plate iz svog džepa kao što se i inače radi.

U tjednu koji slijedi veći dio haljina, odijela, sukanja i hlača bit će dovršen ili barem isproban, a iza Uskrsa, 27. travnja, u klubu “Hemingway” priprema se “revija dobre volje, humanih novinarki i lijepih haljina” po dojmljivim motom – “Vrag nosi Pradu, mi nosimo Uzor”.

– Oduševljena sam odazivom – kaže Eda Vujević – Ne samo da smo uspjele animirati velik broj žena da u ovim teškim vremenima odvoje novac za šivanje robe po narudžbi nego sam naišla i na izvanrednu reakciju i kod onih koji su nam odlučili pomoći da tom “revijom” pokažemo kako su to žene iz “Uzora” uzorno skrojile.

Ukratko, imat ćemo besplatnu tehniku, rasvjetu, i sve ono što ide uz to, bez ijedne kune će nastupiti dvije poznate klape koje su sebi prethodno kupile odijela u “Uzoru”, besplatno će nastupiti jedan mladi hip-hop band, voditelj događaja radi besplatno, besplatno ćemo se našminkati i frizirati za taj događaj od kojeg već sad sve imamo tremu…

Ukratko, ni jednu jedinu kunu nismo potrošile na organizaciju, osim što ćemo, naravno, platiti svoje haljine – ističe Eda Vujević. Napominje da večer “Vrag nosi Pradu, mi nosimo Uzor” neće biti kraj akcije “Žena ženi Uzor”. Dapače, lanac solidarnosti nastavit će se…