U fokusu

Vrag nosi Pradu...

AKCIJA ŽENSKE SOLIDARNOSTI Novinarke nose ‘Uzor’

Novinarka Slobodne Dalmacije Eda Vujević pokrenula je kampnaju ‘Žena ženi UZOR’ kojom će radnicama Uzora pomoći da nastave raditi. Naime, novinarke će dati sašiti haljine, kostime, košulje, suknje, odijela…i to će platiti iz svoga džepa. Stotinu žena ‘Uzora’ mjesecima nisu primile plaće; tek im je neki dan na račune sjelo po 200- tinjak kuna za par radnih dana u veljači, nakon što im je firma i formalno otišla u stečaj. Sve što radnice ‘Uzora’ sada u ovom periodu stečaja zarade, ide za njihove plaće.

AKCIJA ŽENSKE SOLIDARNOSTI Novinarke nose ‘Uzor’

S obzirom da je već procurilo u medijski eter kako novinarke Slobodne i ostalih splitskih medijskih kuća imaju neku humanitarnu ‘šemu’ s radnicama splitske modne kuće Uzor, nema smisla da cijelu stvar tajimo i od čitatelja našeg lista.

Ukratko, radi se o tome da će novinarke dati sašiti, kako koja, haljine, kostime, košulje, suknje, odijela, da će im šalturice iz Uzora uzeti mjere i sve to fino sašiti, pa da će novinarke sve to platiti iz svoga džepa i na taj način omogućiti da bar koja kuna kapne i na račun ‘Uzoritih’.

Ideja je da slično naprave i ostale žene i na taj način osiguraju krojačicama nešto posla, a i koju kunu.

Ovdje svakako treba napomeniti da stotinu žena ‘Uzora’ mjesecima nisu primile plaće; tek im je neki dan na račune sjelo po 200- tinjak kuna za par radnih dana u veljači, nakon što im je firma i formalno otišla u stečaj.

Kako smo čuli, sve što radnice ‘Uzora’ sada u ovom periodu stečaja zarade, ide za njihove plaće, a ne u neku crnu rupu bez dna, kako je do sada bio slučaj. No, krenimo nekim redom.

Čitavu stvar je prije desetak dana smislila i po kratkom postupku krenula realizirati naša kolegica Eda Vujević, urednica Kulture i kolumnistica u Slobodnoj Dalmaciji. Ideja je u međuvremenu već debelo zaživjela, naišla na sveopće aklamacije i novinarki i šnajderica, te dobila ime ‘Žena ženi UZOR’.

– U novinama sam vidjela izjavu sindikalne povjerenice Uzora koja je rekla kako radnice te tvrtke ne žele ništa drugo nego – raditi.

Ta me je izjava Ljiljane Šućur nekako dirnula pa sam pomislila: k vragu, ne mogu naručiti brod u splitskome škveru, ali mogu naručiti jednu haljinu u Uzoru da mi tamo sašiju! – pojašnjava Eda Vujević kako joj se upalila svjećica i kako je potom nastao cijeli light show na zadanu temu.

– Došla sam na ideju da pozovem kolegice da naprave to isto. Jedna haljina nikoga neće ubiti, a može pomoći barem na razini geste kojom se solidariziramo sa tih stotinu žena.

Uostalom, jako me ljuti teza kako žene ne znaju biti solidarne sa ženama, to naprosto nije istina. Veći dio mojih kolegica, pa i ja, uostalom, dolazimo iz radničkih obitelji i mislim da ovako možemo pokazati i jednu vrstu međugeneracijske solidarnosti i poštovanja i spram svojih majki i očeva – ističe Eda Vujević, i sama iznenađena činjenicom da se u tom kratkom periodu gotovo 40 žena, novinarki, ali i nenovinarki, priključilo kampanji ‘Žena ženi UZOR’.

Mnoge su već otišle u Uzorov pogon na Trsteniku, dale se izmjeriti, te su naručile odjeću po mjeri. Ima nas i koje još premišljamo što ćemo si dati sašiti, jer smo odavno (dolaskom Zara, Manga i ostalih lanaca) prestale ‘šivati robu’ i u pravilu posjećujemo krojačice isključivo kad nam trebaju skratiti rebatinke.

Međutim, ovu priliku nećemo propustiti. Uostalom, kako kaže naša kolegica Vujević, možda nam je ovo posljednja prilika da sebi kupimo haljinu po mjeri u Uzora. 

Nabavite robu i dajte miru

Želite se priključiti akciji i naći mjesta u ormaru za još jedan komad odjeće? Evo kako ćete: ovog tjedna bi trebalo okončati proces naručivanja odjeće. To znači, drage dame – kupite materijal za haljinu, sako, odijelo, hlače, košulju, što god hoćete, i put pod noge u pogone “Uzora”, tamo na Poljičkoj cesti 32. Oni u tvornici imaju jako skroman izbor tkanina pa je bolje doći sa svojim vlastitim. Tamo će vas jedna ljubazna gospođa izmjeriti od glave do pete i zakazati vam probu. Plaćanje je na kraju, po preuzimanju robe.

Bit će i revija

Bude li sve po planu s kampanjom “Žena ženi UZOR”, krajem travnja, pred sami 1. maj, Praznik rada, novinarke će napraviti zabavu na kojoj će pokazati odjeću koju su “Uzorite” sašile. Radni moto tzv revije bit će “Vrag nosi Pradu, a novinarke Uzor”.

{slika}

Šućur: Želimo samo raditi

 Ljiljana Šućur, sindikalna povjerenica “Uzora”, je oduševljena akcijom, baš kao i sto radnica.

– Fala Bogu na dobrome svitu! Presretne smo kad vidimo da nismo zaboravljene, raduje nas ova solidarnost koju nam naše Splićanke i Splićani pokazuju. Mi samo želimo raditi i živjeti od svoga rada – ne skrivajući emocije kazala nam je Ljiljana Šućur.