U fokusu

Predstavljena incijativa HOLLABACK – REAGIRAJ za suzbijanje rodno uvjetovanog uličnog nasilja

Predstavljena incijativa HOLLABACK – REAGIRAJ za suzbijanje rodno uvjetovanog uličnog nasilja

1.travnja 2011. u Net clubu M.a.m.a. održano je predstavljanje inicijative HOLLABACK – REAGIRAJ! koja za cilj ima suzbijanje rodno uvjetovanog uličnog nasilja s kojim se svakodnevno susreće veliki broj žena i LGBTIQ pojedinaca. Povod okupljanja bio je lansiranje internetske stranice http://croatia.ihollaback.org , na kojoj će posjetiteljima biti dostupne informacije o pojmu rodno uvjetovanog uličnog uznemiravanja, a žrtve uličnog nasilja imat će priliku podijeliti sa drugima svoja iskustva i ispričati svoju priču.

Inicijativa HOLLABACK – REAGIRAJ!  je hrvatska inačica međunarodnog pokreta Hollaback! koji je počeo djelovati kroz blog u New Yorku 2005. godine te se ubrzo proširio po Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu. Godine 2010. blog poprima oblik web stranice a sama aktivnost borbe protiv rodno uvjetovanog uličnog uznemiravanja biva definirana pokretom. Cilj pokreta Hollaback! je pomoći suzbijanju rodno uvjetovanog uličnog uznemiravanja korištenjem moderne tehnologije. Točnije, web stranica dozvoljava mapiranje lokacija na kojima se dogodilo ulično nasilje, a u nekim državama žrtve uličnog uznemiravanja mogu objaviti i fotografije ili snimke uznemiravatelja. Do 2010. pokretu se pridružilo 8 novih inicijativa a od 1.travnja 2011. dijelom Hollaback! mreže postaju i inicijative iz Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela, Kanade, Meksika i Indije. Danas pokret obuhvaća 25 lokacija diljem svijeta.

Hrvatska incijativa Hollaback! pokreta, HOLLABACK – REAGIRAJ!, nastala je kao zajednički projekt pet prijateljica: četiri psihologinje i jedne socijalne pedagoginje koje se, osim profesionalnim angažmanom, ističu i aktivnim sudjelovanjem u različitim organizacijama civilnog društva koje se bave ljudskim pravima, rodnom ravnopravnošću, inkluzijom marginaliziranih društvenih skupina itd.. Pokretanjem hrvatske inačice Hollaback! pokreta, osnivačice su prvenstveno željele promijeniti ‘status quo’ koji se veže uz pojam rodno uvjetovanog uličnog uznemiravanja i karakterizira ga kao kulturološki ukorijenjenu pojavu protiv koje je uzaludno boriti se. Kao takvo, ulično uznemiravnje postaje jednim od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja čije suzbijanje nije, još uvijek, zakonski regulirano.  Inicijativa rodno uvjetovano ulično uznemiravanje definira kao bilo koju radnju, od dobacivanja i neželjenih komentara do konkretnih primjera kao što su dodirivanje ili javna masturbacija, koja kod žrtve izaziva osjećaj straha, zabrinutosti, poniženja, nemoći itd.. Ipak, kako bi im pojmovi vezani uz diskriminaciju, seksizam i kategorije roda i spola bili jasniji, posjetitelji web stranice mogu konzultirati i online rječnik. Iako, kao što je već spomenuto, ne postoji jasan legalni okvir kojim bi se suzbilo rodno utemeljeno ulično uznemiravanje, inicijativa  HOLLABACK  – REAGIRAJ! nudi aktivnu podršku žrtvama uličnog nasilja kroz savjete kako se odnositi prema uznemiravatelju, podatke o tome koje su organizacije, institucije i pojedinci u Hrvatskoj zaduženi za pružanje pomoći u sličnim situacijama, te pojašnjava antidiskriminacijsko pravno okruženje u našoj državi, pružajući žrtvama mogućnost upoznavanja sa svojim pravima i načinima na koje mogu reagirati. Osim navedenog, posjetitelji web stranice imat će priliku upoznati se s mitovima vezanim uz pojam rodno uvjetovanog uličnog uznemiravanja i raskrinkavanjem istih, a najizravniji način komunikacije biti će moguć putem objavljivanja osobnih priča i razmjenom iskustava.

Osnivačice inicijative HOLLABACK – REAGIRAJ!  istakle su kako je lansiranje web stranice samo početak te kako u planu imaju realizaciju velikog broja edukacijskih aktivnosti i radionica sa ciljem upoznavanja javnosti (posebice mladih) s pojmom rodno uvjetovanog uličnog nasilja i načinima njegovog suzbijanja.