U fokusu

MAKEDONSKA VLADA U KAMPANJI PROTIV POBAČAJA

Prošloga tjedna makedonska vlada pokrenula je novu medijsku kampanju protiv pobačaja pod geslom: “Pravo na život, pravo na izbor”. U sklopu kampanje pojavio se niz tekstova u tiskanim medijima, kao i dva video spota koji prikazuju isključivo negativne posljedice pobačaja. Udruge za ženska prava smatraju kako su podatci predstavljeni javnosti previše jednostrani, budući da ne pokrivaju sve aspekte prekida trudnoće.

MAKEDONSKA VLADA U KAMPANJI PROTIV POBAČAJA

Prošloga tjedna makedonska vlada pokrenula je novu medijsku kampanju protiv pobačaja pod geslom: “Izaberi život, imaš pravo na izbor”. U sklopu kampanje pojavio se niz tekstova u tiskanim medijima, kao i dva video spota koji prikazuju isključivo negativne posljedice pobačaja. Udruge za ženska prava smatraju kako su podatci predstavljeni javnosti previše jednostrani, budući da ne pokrivaju sve aspekte prekida trudnoće. Stručnjaci za ljudska prava strahuju od mogućnosti da se ovom kampanjom samo priprema teren za uvođenje zabrane pobačaja.

Makedonski “Dnevnik” donosi intervju s predsjednicom Udruge za zaštitu prava pacijentica Vesnom Velić-Stefanovskom. Stefanovska smatra kako žene imaju pravo biti upoznate i s pozitivnim i s negativnim posljedicama prekida trudnoće, kao i s mogućim rizicima podvrgavanja takvom (ili bilo kojem drugom) operativnom zahvatu. “Nepotpune i jednostrane informacije mogu stvoriti pogrešnu sliku o pobačajima te navesti pacijentice da donose odluke koje nisu u skladu s njihovim stvarnim željama i mogućnostima,” tvrdi Stefanovska, te dodaje kako bi se, u svom nastojanju da propagira pronatalitetnu politiku, Vlada trebala okrenuti strategijama poput planiranja obitelji. Ginekolozi i specijalisti za porođaje ne kriju moguće rizike pobačaja, no ističu kako se rizičnost zahvata smanjuje ukoliko se isti obavlja u odgovarajućim uvjetima. Stručnjaci zaključuju kako bi abortus ipak trebao biti pri dnu popisa strategija planiranja obitelji zbog negativnih fizičkih i psihičkih posljedica koje može imati na žene. 

Predsjednica Sindikata ženskih udruga Makedonije (skrać. UWOM, Union of Women Organizations of Macedonia) Savka Todorova, smatra kako bi Vladina kampanja mogla rezultirati kršenjem ženskih prava. “Ako je ideja vodilja ove kampanje zabrana pobačaja, tada ona predstavlja kršenje ženskih prava. Grozno je da u današnje vrijeme nailazimo na situaciju gdje se žene pokušava vratiti u prošlost. Zabrana pobačaja ne bi dovela do smanjenog broja zahvata – naprotiv, povećao bi se broj ilegalnih, visokorizičnih pobačaja koji se vrše u neadekvatnim uvjetima,” izjavila je Todorova u razgovoru za “Dnevnik.”

Stručnjakinja za ljudska prava Mirjana Najcevska, smatra kako se kampanjom priprema teren za donošenje odluke o potpunoj zabrani pobačaja. Najcevska također upozorava kako kampanja ne navodi kontracepcijska sredstva kao metodu sprečavanja neželjene trudnoće, čime izravno potiče neodgovorno spolno ponašanje u ranoj dobi, što lako dovodi do neželjene trudnoće kod mladih. “S obzirom na visoku stopu nezaposlenosti, učestalost mladenačkih trudnoća, nedostupnost kontracepcije, negativne posljedice jednostranih i nepotpunih informacija o pobačaju još se više osjećaju. Ovakva kampanja izravno pridonosi širenju dezinformacije među mladima, što bi se moglo negativno odraziti na obitelji kao i širu zajednicu,” ističe Najcevska.

U svom blogu “Feministik”, Kristina Hadži-Vasileva osvrnula se na recentnu kampanju protiv pobačaja optužujući Vladu da nacionalnu populacijsku politiku svodi na pitanje: roditi ili ne. “Svi ostali faktori u raspravama se zaobilaze i odbacuju kao nevažni: uvjeti u kojima se djeca donose na svijet, kvaliteta vrtića i škola koje će ta ista djeca pohađati, emocionalna i psihološka (ne)spremnost budućih roditelja. Bitno je samo roditi dijete, koga briga što će od njega postati,” piše Hadži-Vasileva (tekst je u cijelosti dostupan na blogu Feministik).

Ovo nije prva kampanja protiv pobačaja u Makedoniji. 2007. godine Vlada je tvrdila da ne zna tko je odgovoran za plakate sa slikama krvavih fetusa i porukom “Reci NE pobačaju” koji su preplavili centar Skopja. Prošle je godine nevladina udruga “Revita” sa sjedište u makedonskom gradu Bitoli pokrenula kampanju protiv pobačaja u sklopu koje je oformljena i posebna web stranica.