U fokusu

Komemoracija za 18 ubijenih

B.a.B.e. će Međunarodni dan borbe protiv nasilja 2010. godine obilježiti komemorativnim skupom koji će se održati u četvrtak, 25.11. u 11 sati na Trgu bana Jelačića. Minutom šutnje, u znak sjećanja, prisjetit ćemo se 16 žena i dvije djevojčice koje su ubili njihovi mladići, bivši ili ondašnji, partneri bračni, izvanbračni, očevi ili  muški članovi obitelji. Pridružite im se!

Komemoracija za 18 ubijenih

B.a.B.e. će Međunarodni dan borbe protiv nasilja 2010. godine obilježiti komemorativnim skupom koji će se održati u četvrtak, 25.11. u 11 sati na Trgu bana Jelačića

Minutom šutnje, u znak sjećanja, prisjetit ćemo se 16 žena i dvije djevojčice koje su ubili njihovi mladići, bivši ili ondašnji, partneri bračni, izvanbračni, očevi ili  muški članovi obitelji.

Nakon niza kampanja u kojima smo se obraćale žrtvama, svjedocima nasilja, institucijama države, ove godine želimo progovoriti o korijenima nasilničkog ponašanja – odgoju i porukama koje se upućuju djeci, kojima ih se priprema za buduće uloge žena i muškaraca.

 

Poruke mojih roditelja

Razmišljamo li što znači nekoga odgajati kao djevojčicu ili dječaka, i kakve su moguće posljedice stereotipnih uloga u koje ih uporno guramo?  

Zašto dječaci ne smiju plakati i pokazivati osjećaje? Zašto pravi muškarci ne pokazuju strah i ničega se ne smiju bojati? 

Zašto djevojčice trebaju biti tihe i umiljate? Zašto trebaju sanjati udaju?

A to im govore roditelji koji su i sami vrlo često izuzetno nesretni, ali misle kako im valjda bolje ne može ni biti. I umjesto da se potrude svojoj djeci osigurati sretniji život, nastavljaju ponavljati rečenice koje su slušali od svojih roditelja, a oni pak od svojih i tako unedogled.

“Nigdar ni tak bilo/da ni nekak bilo./pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu./Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo,/kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo.”

Miroslav Krleža, Khevenhiller

U vrtićima i školama u Hrvatskoj gotovo da i nema pomaka. Roza za jedne, plava za druge; lutkice i kuhinja za djevojčice; trkaći automobili i oružje za dječake…  

A, možda bi, kad bi roditelji poslušali glas razuma, osvrnuli se oko sebe i potražili sretne i zadovoljne osobe, moglo biti posve drugačije.

Možda bi muškarci koji plaču i pokazuju svoje osjećaje znali i mogli podijeliti svoje strahove i zebnje s osobama do kojih im je stalo. Možda tada ne bi svoje strepnje i nesigurnost nadomještali udarcima i mecima u nedostatku riječi. Svoju nemoć ne bi iskaljivali na slabijima od sebe zato jer misle da trebaju biti muškarčine.

A djevojčice bi mogle izrastati u samosvjesne osobe koje poštuju sebe i žele samo odnose u kojima ih se razumije kao jednakopravna bića.

Možda…možda bismo mogli i trebali pokušati drugačije.