U fokusu

Predavanje u sklopu "Dana žena u Zlatnim vratima"

Splićanke nekad i danas

Ženska prošlost Splita i Dalmacije glavna je tema predavanja kojeg su “Domine”, uz nastup ženske klape “Dalmatinke”, održale u sklopu dvotjedne Multimedijske manifestacije “Dani žena u Zlatnim vratima”. S posebnim osvrtom na ženski pokret između dva svjetska rata, Mirjana Kučer prezentirala je tadašnji Split kroz niz arhivskih fotografija i izvadaka iz dokumenata.

Splićanke nekad i danas

Ženska prošlost Splita i Dalmacije glavna je tema predavanja kojeg su “Domine”, uz nastup ženske klape “Dalmatinke”, održale 19. ožujka u sklopu dvotjedne Multimedijske manifestacije “Dani žena u Zlatnim vratima”.

S posebnim osvrtom na ženski pokret između dva svjetska rata, Mirjana Kučer, Domine, prezentirala je tadašnji Split kroz niz arhivskih fotografija i izvadaka iz dokumenata (Narodna ženska zadruga) i tiska (Novo doba), istaknuvši pritom prve poznate splitske feministice Vinku Šperac, Vinku Bulić, Jelku Perić, kao i ostale spisateljice, sociologinje, liječnice i aktivistkinje, koje nimalo nisu zaostajale za ženama svijeta u promicanju svojih ženskih prava i pomicanju moćnih granica tradicije i patrijarhata. Iako pogled u povijest Splita i Dalmacije svjedoči u prilog “nevidljivosti” žena, one su se svojom hrabrošću, upornošću, nesalomljivim duhom i prepoznatljivim splitskim “dišpetom” izborile za pravo glasa, školovanja, obavljanja poslova i provođenja aktivnosti, koje žene Splita danas uživaju i, u okvirima svoga vremena, nastavljaju i proširuju.

S afirmacijom velikih povijesnih žena Splita i Dalmacije “Domine” su započele u okviru istraživačkog programa (2006-2010) uz financijsku potporu Grada Splita, a u ovoj godini planiraju, uz potporu Grada, Županije i ostalih sponzora, obilnu prikupljenu građu prezentirati u formi dokumentarnog filma “Splićanke nekad i danas”. Ovim filmom odgovorno i jasno, a stilski moderno i zanimljivo, “Domine” žele osvijestiti i senzibilizirati što širu javnost o ulozi, progresu i doprinosu žena, kako povijesti, tako i sadašnjosti Splita, a ujedno i motivirati sve zainteresirane pojedinke/ce, kako osobno, tako i javno, kroz organizacije i društvene strukture, na daljnje istraživanje i afirmaciju položaja i ravnopravnosti žena u cilju unaprjeđenja društva u cjelini.