U fokusu

Domine: Split nema razumijevanja za žene

– U sklopu projekta “Stvaranje novih modela za unapređivanje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne politike Grada Splita”, koji je financiran iz Phare programa Europske unije, organizirali smo edukativne radionice za predstavnike 11 gradskih poduzeća i 11 gradskih službi i odjela, no odaziv je bio katastrofalno loš, kažu u udruzi Domine.

Domine: Split nema razumijevanja za žene

Od posljednjih lokalnih izbora “Domine”, splitska udruga za promicanje ženskih prava, suočava se s nerazumijevanjem i nezainteresiranošću gradskih struktura u provođenju rodno osjetljive politike.

– U sklopu projekta “Stvaranje novih modela za unapređivanje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne politike Grada Splita”, koji je financiran iz Phare programa Europske unije, organizirali smo edukativne radionice za predstavnike 11 gradskih poduzeća i 11 gradskih službi i odjela, no odaziv je bio katastrofalno loš.

Pohađalo ih je svega 10-ak ljudi, a dužni smo upozoriti Grad da u Statutu i aktima nema ničega vezanog uz rodnu politiku – ustvrdila je Mirjana Kučer iz “Domina”, istaknuvši da je po članku 5. Zakona o ravnopravnosti spolova obveza Grada osigurati djelatnicima takvu vrstu izobrazbe.

Dodala je kako se odnos Grada prema civilnom sektoru ogleda u činjenici da financijska sredstva za 2009. godinu, namijenjena programima udruga u području zdravstva i socijalne skrbi, još nisu dodijeljena, iako je godina na izmaku. Riječ je o programima kao što su sklonište za žene, briga o beskućnicima.

– U Splitu se zastalo s provedbom rodno osjetljive politike, a najbolji primjer za to je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova pri Gradu, koje formalno postoji, ali ne djeluje.

Naime, većinom ga čine vijećnici prošlog saziva, a iako je oformljeno još 2003. godine, sastalo se tek jednom, u ožujku ove godine – ustvrdila je Kučer, pozvavši lokalnu vlast da osnuje novo povjerenstvo. U sklopu navedenog projekta splitski Odsjek za sociologiju proveo je istraživanje na uzorku od tisuću žena, čiji će rezultati biti prezentirani idući tjedan.