U fokusu

#odmor8mart

Naš otpor ove godine je poziv na odmor

Naš otpor ove godine je poziv na odmor

fAKTIV

“Odmarajte se poslije napornog rada u ležećem položaju kako prikazuje slika. Uvedite u običaj da se tako odmarate svaki dan pola sata poslije ručka” – uputa je iz časopisa ‘Žena u borbi’, glasila AFŽ-a u Hrvatskoj, iz marta 1954. godine.

Feministički kolektiv fAKTIV ove godine ne možemo vas pozvati da na 8. mart zauzmemo ulice i marširamo, ali pozva vas da prepoznate golem teret koji su žene preuzele u pandemiji. Radnice koje su postale najvažnije osobe u našim životima: prodavačice, medicinske sestre, čistačice. Žene, kojima iza zatvorenih vrata doma radni dan nikad ne prestaje.

“Naš otpor ove godine je poziv na odmor. Odmorite na jedan sat, odmorite na jedan dan – kao zalog za budućnost kada teret brige i njege neće biti isključivo na leđima žena. Posljednje riječi Rose Luxemburg bile su: “Bijah, jesam, bit ću”. Za ovaj 8. mart poručujemo: Bile smo, jesmo, bit ćemo! Zajedno u nadi, zajedno u otporu, zajedno u pobuni. Živio feminizam, živio Osmi mart”, poručuju fAKTIVke..

Naglašavaju:
POZIVAMO VAS da u naše inboxe na društvenim mrežama (FB/TW/IG) i na feministicki.kolektiv.faktiv@gmail.com uoči 8. marta i na sam dan šaljete fotografije svog osmomartovskog odmora po uzoru na ilustraciju iz ‘Žene u borbi’ ili po vašem izboru! Fotke možete objaviti i na vašim profilima na društvenim mrežama uz hešteg #odmor8mart

{slika}