U fokusu

vox feminae

Natječaj za program 14. izdanja Vox Feminae Festivala

Natječaj za program 14. izdanja Vox Feminae Festivala

Prostor rodne i medijske kulture K-zona poziva autore/ce i kreativne timove, umjetnike/ce i umjetničke kolektive, redateljice i filmske ekipe, udruge, inicijative i pojedince koji u svojem radu promišljaju rodnu ravnopravnost da se prijave na natječaj za suradnju u okviru nadolazećeg 14. Vox Feminae Festivala te projekta ‘Strašne žene sve u 16’!

Novost je ovogodišnjeg VFF-a da se seli s jesenskog na proljetni termin – održat će se u intervalu između 11. i 24. svibnja 2020. Vox Feminae promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski, umjetnički, prezentacijski i zabavni program. Poseban naglasak stavlja na stvaranje prostora za afirmaciju mladih autora i autorica te novih inicijativa koje inovativno i progresivno promišljaju teme rodne ravnopravnosti.

Potiču se različiti pristupi festivalskom programu: od stručnih izlaganja, umjetničkih radova i/ili intervencija, interdisciplinarnih i interaktivnih sadržaja do zabavnog programa. Natječaj je otvoren za sve vrste diskusijskih i prezentacijskih formata (tribine, radionice, teorijska izlaganja ili rasprave, …) te umjetničkih područja, polja i grana (od izložbi, performansa ili prijedloga za vizualno rješenje). Prijavljeni sadržaj mora se poklapati s jednom od tema koje VFF tradicionalno obrađuje: egalitarizam, prava i status žena u društvu, ljudska prava i prava manjina, rodna ravnopravnost, LGBTIQ teme; ili svojim konceptom promišljati tradicionalne rodne uloge te nove teorijske, praktične i umjetničke poglede na rodna pitanja.

Uvjeti natječaja za program Vox Feminae Festivala:

● Na natječaj za program 14. Vox Feminae Festivala jedna osoba može prijaviti najviše jedan rad samostalno, uz jedan u suradnji ili kolektivu.

● Na natječaj se mogu prijaviti osobe s boravištem u Hrvatskoj, regiji ili EU.

● Preferiraju se radovi nastali od 2019.; te nove, premijerne produkcije i predstavljanja.

● Prijavnici je obavezno priložiti: opis predloženog programa i način realizacije, biografiju autora/ice, okviran troškovnik za realizaciju, kontakt podatke.

Prijave za program Vox Feminae festivala primaju se isključivo putem online formulara zaključno sa 16. veljače 2020. godinehttps://forms.gle/UGPteEToVLYuW69s6

Sve/i zainteresirani putem e-adrese festival@voxfeminae.net mogu zatražiti dodatna pojašnjenja vezana za natječaj ili se raspitati o sudjelovanju u programu na drugi način (medijsko praćenje, sponzorstvo, …).

VFF tim odabrat će minimalno jedan rad koji će biti uvršten u program Vox Feminae Festivala u svibnju 2020.; a konačan broj odabranih radova ovisit će o festivalskom budžetu na raspolaganju te troškovima prijavljenih radova koji uđu u užu selekciju za festivalski program.

Prilikom izbora prijavljenih radova K-zona će primarno bodovati inovativnost i posebnost predloženog sadržaja, racionalnost troškova realizacije te povezanost projekta s temama kojima se VFF bavi. Radovi koji služe isključivo individualnoj promociji autora/ica i bez konceptualne povezanosti s temama VFF-a neće biti razmatrani. Prijavljeni će o rezultatima natječaja biti obaviješteni do kraja veljače putem mejla i javno na webu Voxfeminae.net.

FILMSKI PROGRAM: Paralelno, traju i prijave za filmski program Vox Feminae Festivala, i to isključivo putem Film Freeway online platforme. Krajnji rok za prijavu filma za festivalski program VFF-a je 15. ožujka 2020. U obzir dolaze dugometražni i kratkometražni filmovi te biografije o strašnim ženama svih formata i trajanja nastali od 2019. nadalje.

NATJEČAJ ZA SURADNJU NA PROJEKTU ‘STRAŠNE ŽENE SVE U 16!’:

Društveno-kulturni centar Šesnaestica već treću godinu oživljava puls Trešnjevke-Sjever kroz kontinuirani program radionica, diskusija, predavanja i večeri društvenih igara. Unutar programa posebno je popularna aktivnost ‘Strašne žene sve u 16!’ koje nekoliko puta godišnje donose teorijska izlaganja, analize i predstavljanja životnih postignuća žena koje su zadužile društvo. U 2019. slušali smo o Rosi Luxemburg, Nasti Rojc i Nadi Dimić; a ovim putem K-zona poziva zainteresirane suradnice na prijedlog vlastitih predavanja ili drugih kulturno-umjetničkih sadržaja o strašnim ženama za 2020. godinu!

Uvjeti natječaja za program ‘Strašne žene sve u 16!’:

● Broj prijava po autoru/ici, odnosno izlagaču/ici, je neograničen

● Na natječaj se mogu prijaviti osobe s boravištem u Hrvatskoj i regiji

● Moguće je predložiti izlaganje vezano za samo jednu; ili više žena čiji su život i stvaralaštvo međusobno povezani

● Prijava obavezno mora sadržavati: biografiju i kontakt podatke predlagatelja/ice programa, kratku biografiju žene kojoj je tema predavanja posvećena i sažetak predavanja (do kartice teksta). Umjetnički i multimedijalni radovi / prezentacije na temu dodatno prilažu način realizacije i okviran troškovnik.

Prijave za program primaju se putem online formulara, a dodatna pojašnjenja mogu se zatražiti na mejl festival@voxfeminae.net. Rok natječaja je 16. veljače 2020.