U fokusu

#pravdazadjevojčice

Rijeka: Tražimo pravdu za djevojčice, ali i za sve nas

Rijeka: Tražimo pravdu za djevojčice, ali i za sve nas

Građanke i građani Rijeke

Revoltirani/e odlukom sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru koji je pustio na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice u trajanju od preko godinu dana, mnoštvo građana/ki s okupilo se na riječkom Kontu, zatraživši pravdu.

Mračna i kišna atmosfera koja je obilježila današnji dan u Rijeci, čini se gotovo kao odraz jednako tako mračne atmosfere koja vlada u hrvatskom društvu – društvu koje opetovano pokazuje da ne štiti žene, nasilnike apsolvira krivnje, a žrtvu dodatno stigmatizira i istoj ne pruža ni pomoć ni suosjećanje.

Kao svojevrsni pokušaj vraćanja u društvo nadasve potrebnog suosjećanja, jedna od organizatorica prosvjeda pročitala je i dirljivo anonimno Pismo djevojčici koje odašilje prijeko potrebnu poruku: “Vjerujem ti, i želim da vjeruješ i ti meni: nisi kriva.”

“Prestanimo preispitivati žrtve, prestanimo ih dodatno traumatizirati. Ne možemo smišljati opravdanja za seksualno nasilje. Nasilje nema opravdanja!” poručila je jedna od organizatorica.

Evidentno je da i sustav i cjelokupno društvo kao takvo i dalje na sve načine nastoje krivnju za silovanje prebaciti na žrtvu, ne vjeruju u iskaze žena, ne primjenjuju adekvatne sankcije nad onima istinski odgovornima te na taj način perpetuiraju i legitimiziraju seksualno nasilje. Stoga, organizatorice prosvjeda s riječkog su Konta jasno izrekle svoje zahtjeve:

  1. Hitno premještanje sudskog procesa iz Zadra da se osiguraju uvjeti za pravično suđenje.
  2. Sveobuhvatan i na znanstvenim činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova koji će ovo društvo učiniti društvom jednakih mogućnosti za sve. Odgajajmo dječake da poštuju žene. Odgajajmo djevojčice da poštuju sebe.
  3. Javno financiran i cjelovit sustav podrške žrtvama nasilja te dostatno financiranje svih savjetovališta i mjera zaštite.
  4. Hitno upućivanje izmjena kaznenog zakona u saborsku proceduru i njegovo usvajanje kako bi se postrožile kazne i konačno ukinula kategorija spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je uvijek silovanje, a silovanje je zločin.
  5. Sustav koji podržava i poštuje žrtve nasilja, a sankcionira nasilnike.

“Tražimo pravdu za djevojčice, ali i za svih nas!” konstatiraju organizatorice.

U sklopu prosvjednog okupljanja, nad spomen pločom žrtvama nasilja “Hrabrost je odabrati nenasilje” postavljenom na riječkom Kontu, zapaljene su svijeće u znak odavanja počasti svim žrtvama kojima je pomoć bila prijeko potrebna, ali im na nesreću ona nije na vrijeme pružena.

{slika}