Članci s tagom: un

 • 'Svjetski čelnici srozavaju ženska prava'

  'Svjetski čelnici srozavaju ženska prava'

  Mary Robinson , bivša irska predsjednica i visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, mišljenja je da su ženska prava pod napadom već 20 godina , nakon što (...)

 • Somalijske trkačice preskočile barijere!

  Somalijske trkačice preskočile barijere!

  Iako smo naviknuli na isključivo strašne i srceparajuće priče iz Somalije, zemlje koja se bori s nikad gorom epidemijom gladi te valom nasilja, ovaj put imamo dobre (...)

 • Običaji, tradicija ili vjerski razlozi ne smiju se tolerirati u opravdavanju nasilja nad ženama

  Običaji, tradicija ili vjerski razlozi ne smiju se tolerirati u opravdavanju nasilja nad ženama

  Glavna tema 56. sjednice Komisije UN-a o pravima žena, održane u New Yorku od 27. veljače do 15. ožujka, bila je inicijativa za osnaživanje žena koje žive u ruralnim područjima i njihova uloga u iskorjenjivanju gladi i siromaštva. Iako je 56. sjednica donijela niz bitnih rezolucija, Vlade zemalja članica nisu prihvatile zaključak o centralnoj temi tog susreta - pomoć  ženama i djevojčicama u ruralnim sredinama. Ovo je prvi put u povijesti da Komisija o pravima žena nije došla do zajedničkog prihvaćanja zaključka. 

 • LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  Izvješće Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavljenom krajem 2011. godine o diskriminacijskim zakonima i praksama te djelima nasilja nad pojedincima zasnovanima na njihovoj seksualnoj orijentaciji i rodnome identitetu još jednom je pokazalo da međunarodne deklaracije, konvencije i sporazumi, iako itekako potrebne i važne, često ipak ostaju mrtvo slovo na papiru.

 • 30 plakata protiv nasilja nad ženama

  30 plakata protiv nasilja nad ženama

  Na UN-ov umjetnički konkurs za oglas na temu Stop nasilju nad ženama, pristiglo je preko  2700 plakata iz 40 zemlja svijeta. Proglašen je i pobjednik po glasovima javnosti, a to je Gjoke Gojani sa svojim plakatom 'Treat me like a woman' na kojem je naglašeno da se za nasilje nad ženama ne smiju tražiti religijski ili kulturološki argumenti.

 • Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  UN-ov CEDAW Odbor donio je odluku kojom kaže da vlade imaju obvezu jamčiti svim ženama u njihovim zemljama - bez obzira na rasu ili imovinsko stanje - pristup pravovremenoj, nediskriminirajućoj i odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti trudnica i rodilja. Ovo je prva takva odluka, ikada u povijesti, donesena od strane jednog međunarodnog tijela za zaštitu ljudskih prava.

 • Peticija za održavanje 5. Svjetske konferencije o ženama

  Peticija za održavanje 5. Svjetske konferencije o ženama

  Posljednja UN-ova Svjetska konferencija o ženama održana je u Pekingu 1995., prije 16 godina. Platformi za djelovanje koja je tada donešena potreban je noviji zamah u njenom usvajanju budući da ciljevi, kao što su potpuno ostvarenje rodne ravnopravnosti, razvoja i mira, još uvijek nisu postignuti.

 • Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskoga državljanstva građanima drugih nacionalnosti.

 • UN Women započela s radom

  UN Women započela s radom

  Ovog su siječnja Ujedinjeni narodi stvarali povijest jer službeno je započela s radom organizacija pod nazivom UN Women (UN Žene), posvećena rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju žena. Ova nova i ambiciozna organizacija konsolidira i podiže razinu aktivnosti UN-a, usmjerene na postizanje rodne ravnopravnosti te pruža nadu za ubrzani napredak u ostvarivanju prava žena diljem svijeta.

 • Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska unija je prošle godine u prosincu i službeno potvrdila Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, i tako postala prva međuvladina grupa koja je dala potpis nekom sporazumu o ljudskim pravima. Ovaj korak predstavlja veliki pomak prema jačanju ljudskih prava za sve Europljane/ke i stavlja invaliditet među najvažnije ljudskopravaške teme.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija