Članci s tagom: un

 • Gotovo 40.000 djevojčica godišnje je prisiljeno na brak

  Gotovo 40.000 djevojčica godišnje je prisiljeno na brak

  U je svijetu svakog dana oko 39.000 maloljetnih djevojaka je natjerano udati se za znatno starije muškarce. Prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju (...)

 • Kako je borba protiv nasilja nad ženama postala moja strast!

  Kako je borba protiv nasilja nad ženama postala moja strast!

  Dvadesetčetverogodišnji Mwasapi Kihongosi je nedavno predvodio karavanu za promjene – bus od 25 aktivista koji su posjetili pet regija Tanzanije u osam dana u (...)

 • Tanzanija: Bijeg od sakaćenja ženskih genitalija

  Tanzanija: Bijeg od sakaćenja ženskih genitalija

  "Moraš biti obrezana kako bi se udala, tako da kada zatrudniš, ne osramotiš svoju obitelj", objašnjava Nengai , ponosna 26-godišnja učiteljica.

 • Hrvatska slabo provodi svoje zakone

  Hrvatska slabo provodi svoje zakone

  Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za nasilje nad ženama upozorila je u Zagrebu da 20 godina nakon rata u Hrvatskoj nisu kažnjeni počinioci ratnog (...)

 • Mirovni procesi moraju uključiti žene

  Mirovni procesi moraju uključiti žene

  Diljem svijeta žene uspostavljaju mir u svojim domovima i zajednicama na dnevnoj bazi. Međutim, kad se radi o pregovaranju i potpisivanju mirovnih ugovora na (...)

 • 'Svjetski čelnici srozavaju ženska prava'

  'Svjetski čelnici srozavaju ženska prava'

  Mary Robinson , bivša irska predsjednica i visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, mišljenja je da su ženska prava pod napadom već 20 godina , nakon što (...)

 • Somalijske trkačice preskočile barijere!

  Somalijske trkačice preskočile barijere!

  Iako smo naviknuli na isključivo strašne i srceparajuće priče iz Somalije, zemlje koja se bori s nikad gorom epidemijom gladi te valom nasilja, ovaj put imamo dobre (...)

 • Običaji, tradicija ili vjerski razlozi ne smiju se tolerirati u opravdavanju nasilja nad ženama

  Običaji, tradicija ili vjerski razlozi ne smiju se tolerirati u opravdavanju nasilja nad ženama

  Glavna tema 56. sjednice Komisije UN-a o pravima žena, održane u New Yorku od 27. veljače do 15. ožujka, bila je inicijativa za osnaživanje žena koje žive u ruralnim područjima i njihova uloga u iskorjenjivanju gladi i siromaštva. Iako je 56. sjednica donijela niz bitnih rezolucija, Vlade zemalja članica nisu prihvatile zaključak o centralnoj temi tog susreta - pomoć  ženama i djevojčicama u ruralnim sredinama. Ovo je prvi put u povijesti da Komisija o pravima žena nije došla do zajedničkog prihvaćanja zaključka. 

 • LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  Izvješće Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavljenom krajem 2011. godine o diskriminacijskim zakonima i praksama te djelima nasilja nad pojedincima zasnovanima na njihovoj seksualnoj orijentaciji i rodnome identitetu još jednom je pokazalo da međunarodne deklaracije, konvencije i sporazumi, iako itekako potrebne i važne, često ipak ostaju mrtvo slovo na papiru.

 • 30 plakata protiv nasilja nad ženama

  30 plakata protiv nasilja nad ženama

  Na UN-ov umjetnički konkurs za oglas na temu Stop nasilju nad ženama, pristiglo je preko  2700 plakata iz 40 zemlja svijeta. Proglašen je i pobjednik po glasovima javnosti, a to je Gjoke Gojani sa svojim plakatom 'Treat me like a woman' na kojem je naglašeno da se za nasilje nad ženama ne smiju tražiti religijski ili kulturološki argumenti.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija