Članci s tagom: un

 • LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  LGBTIQ osobe na meti diskriminacije širom svijeta

  Izvješće Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavljenom krajem 2011. godine o diskriminacijskim zakonima i praksama te djelima nasilja nad pojedincima zasnovanima na njihovoj seksualnoj orijentaciji i rodnome identitetu još jednom je pokazalo da međunarodne deklaracije, konvencije i sporazumi, iako itekako potrebne i važne, često ipak ostaju mrtvo slovo na papiru.

 • 30 plakata protiv nasilja nad ženama

  30 plakata protiv nasilja nad ženama

  Na UN-ov umjetnički konkurs za oglas na temu Stop nasilju nad ženama, pristiglo je preko  2700 plakata iz 40 zemlja svijeta. Proglašen je i pobjednik po glasovima javnosti, a to je Gjoke Gojani sa svojim plakatom 'Treat me like a woman' na kojem je naglašeno da se za nasilje nad ženama ne smiju tražiti religijski ili kulturološki argumenti.

 • Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  UN-ov CEDAW Odbor donio je odluku kojom kaže da vlade imaju obvezu jamčiti svim ženama u njihovim zemljama - bez obzira na rasu ili imovinsko stanje - pristup pravovremenoj, nediskriminirajućoj i odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti trudnica i rodilja. Ovo je prva takva odluka, ikada u povijesti, donesena od strane jednog međunarodnog tijela za zaštitu ljudskih prava.

 • Peticija za održavanje 5. Svjetske konferencije o ženama

  Peticija za održavanje 5. Svjetske konferencije o ženama

  Posljednja UN-ova Svjetska konferencija o ženama održana je u Pekingu 1995., prije 16 godina. Platformi za djelovanje koja je tada donešena potreban je noviji zamah u njenom usvajanju budući da ciljevi, kao što su potpuno ostvarenje rodne ravnopravnosti, razvoja i mira, još uvijek nisu postignuti.

 • Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskoga državljanstva građanima drugih nacionalnosti.

 • UN Women započela s radom

  UN Women započela s radom

  Ovog su siječnja Ujedinjeni narodi stvarali povijest jer službeno je započela s radom organizacija pod nazivom UN Women (UN Žene), posvećena rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju žena. Ova nova i ambiciozna organizacija konsolidira i podiže razinu aktivnosti UN-a, usmjerene na postizanje rodne ravnopravnosti te pruža nadu za ubrzani napredak u ostvarivanju prava žena diljem svijeta.

 • Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska ratifikacija UN-ove konvencije o pravima osoba s invaliditetom

  Europska unija je prošle godine u prosincu i službeno potvrdila Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, i tako postala prva međuvladina grupa koja je dala potpis nekom sporazumu o ljudskim pravima. Ovaj korak predstavlja veliki pomak prema jačanju ljudskih prava za sve Europljane/ke i stavlja invaliditet među najvažnije ljudskopravaške teme.

 • Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne obilježen je po osmi put 10. listopada, dok je u zemljama članicama Europske unije ovaj dan obilježen  kao Europski dan borbe protiv smrtne kazne. UN je još 1966. preporučio ukidanje smrtne kazne, a godine koje su uslijedile obilježene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv ovakvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje ne ukidanje smrtne kazne.U deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda svim državama članicama izričito je savjetovano da ukinu smrtnu kaznu, ili da ona ostane na snazi za iznimno teške zločine.

 • Izrada Nacionalnog akcijskog plana provedbe Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

  Izrada Nacionalnog akcijskog plana provedbe Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

  Vlada RH osnovala je Radnu skupinu za izradu prijedloga Nacionalnog akcijskog plana provedbe rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda: 1325 (2000) o položaju žena, miru i sigurnosti, 1820 (2008) o uklanjanju spolno utemeljenog nasilja u oružanim sukobima, 1888 (2009) o borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama i djecom u oružanim sukobima i 1889 (2009) o ulozi žena i njihovim potrebama u izgradnji mira nakon oružanih sukoba. Na čelu Radne skupine je s dr.sc. Mario Nobilo, ravnatelj Uprave za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

 • Masovna silovanja u Kongu

  Masovna silovanja u Kongu

  Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poslao je u utorak visokog dužnosnika u Demokratsku Republiku Kongo, gdje su na istoku pobunjenici silovali velik broj žena, o čemu su UN-ove mirovne snage čule tek više od tjedan dana poslije. Pobunjenici iz milicije Mai Mai i ruandske Hutu milicije FDLR koji su od 30. srpnja do 3. kolovoza zauzeli grad Luvungi u pokrajini Sjeverni Kivu silovali su i napali najmanje 154 civila, po UN-ovim podatcima. Napad je težak udarac za Ujedinjene narode koji u Kongu imaju najveće mirovne snage.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija