Članci s tagom: eu

 • EU razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne poslovne pozicije

  EU razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne poslovne pozicije

  Europska komisija razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne upravljačke poslove u Europi jer su kompanije prespore u poboljšanju rodne ravnoteže. Europska povjerenica za pravosuđe, Viviane Reding, rekla je da "poslovna samoregulacija dosad nije dovela do ostvarenja zadovoljavajućih rezultata" za žene. 

 • Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

  Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

  U Rusiji se Zakonodavna skupština Sankt Peterburg sprema usvojiti novi zakon koji zabranjuje propagandu sodomije, lezbijstva, biseksualizma i transrodnosti maloljetnicima/cama, i u javnosti.To znači da će protuzakonito postati spominjanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti u tiskanim, elektronskim i ostalim javno dostupnim medijima, ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona. Prekršitelji će se kažnjavati upravnim kaznama i globama.

 • Beč osniva radnu skupinu za praćenje seksističkih reklama

  Beč osniva radnu skupinu za praćenje seksističkih reklama

  U Beču je jučer predstavljena nova radna skupina koja će biti zadužena za praćenje seksističkih reklamnih poruka. U tu svrhu je pokrenuta internetska stranica www.werbewatchgroup-wein.atgdje građanke i građani Beča mogu ostavljati svoje pritužbe na seksističke reklamne poruke koje uoče na plakatima u gradu ili u nekom od medija. Stručna skupina će nakon toga na temelju detaljnog kataloga kriterija odlučili je li neka reklama uistinu seksistička i svoju procjenu objaviti na isto internetskoj stranici.

 • Iz očaja u otpor

  Iz očaja u otpor

  U nedjelju 12. veljače 2012. grčki je narod demonstracijama i uličnim borbama diljem cijele zemlje masovno, kolektivno i herojski izrazio svoju ljutnju zbog uvjeta (...)

 • Multikulturalizam, neoliberalizam, pesimizam

  Multikulturalizam, neoliberalizam, pesimizam

  Kum multikulturalizma i jedan od vodećih britanskih teoretičara kulture Stuart Hall, po pitanju politike danas je mnogo pesimističniji nego prije 30 godina.

 • Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  prevela i prilagodila: Nada Kujundžić Viola Caon napustila je rodnu Italiju u potrazi za zaposlenjem. Sada se vraća kako bi doznala kako (...)

 • Pravo na neopredijeljenost i izbornu apstinenciju

  Pravo na neopredijeljenost i izbornu apstinenciju

  Doživjevši napade u žučnim debatama oko poimanja tzv građanske dužnosti osjetila sam potrebu stati u obranu opcije izborna apstinencija .

 • Finska: prava zemlja znanja

  Finska: prava zemlja znanja

  Reći da je domaći obrazovni sustav (da se poslužim urbanim slangom ) ´u banani´ pomalo je nalik otkrivanju tople vode. O tome da smo se u avanturu (...)

 • Slično i različito

  Slično i različito

  Knjiga Slično i različito: diskriminacija u Europskoj Uniji i Republici Hrvatskoj bavi se problemom višestruke diskriminacije s povijesnog, ekonomskog, političkog i pravnog aspekta. Analizira zakonodavni okvir Europske Unije po pitanju diskriminacije i specifičnosti hrvatskog zakonodavnog okvira. Autorica knjige je Snježana Vasiljević viša asistentica na na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta

 • Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Prisilni brakovi u Njemačkoj: Turska, Srbija, Kosovo na vrhu popisa

  Dok prisilni brakovi ostaju sporno pitanje u njihovoj domovini, jedno njemačko izvješće pokazuje da su useljenici iz Turske, Srbije i s Kosova donijeli tu praksu i u Njemačku, dovodeći u pitanje integraciju useljeničkih zajednica. Zabrinjavajuće jest to što mnogi prisilno sklopljeni brakovi uključuju mlade useljenike iz jugoistočne Europe.

Stup srama

Iz drugih medija