Članci s tagom: eu

 • POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  Političke stranke poljske desnice već godinama, pod utjecajem katoličke ideologije, predlažu izmjenu ionako restriktivnog zakona o pobačaju.

 • Članice Europskog parlamenta izvode Vaginine monologe

  Članice Europskog parlamenta izvode Vaginine monologe

  Devetero zastupnica Europskog  parlamenta sudjelovalo je u vrlo posebnoj i jedinstvenoj izvedbi Vagininih monologa kako bi se podigla svijest javnosti i EU glavešina o važnosti  borbe protiv  nasilja nad ženama i djevojkama u Europi i svijetu. "Jako sam dirnuta i ponosna što sam se pridružila članicama Europskog parlamenta koje stoje uz bok ženama diljem Europe i svijeta i stavljaju na kocku svoje vizije, glasove, srca i vagine ne bi li se spriječilo nasilje na ženama i djevojkama" , kaže Eve Ensler.

 • EU razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne poslovne pozicije

  EU razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne poslovne pozicije

  Europska komisija razmatra donošenje zakona koji će staviti žene na čelne upravljačke poslove u Europi jer su kompanije prespore u poboljšanju rodne ravnoteže. Europska povjerenica za pravosuđe, Viviane Reding, rekla je da "poslovna samoregulacija dosad nije dovela do ostvarenja zadovoljavajućih rezultata" za žene. 

 • Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

  Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

  U Rusiji se Zakonodavna skupština Sankt Peterburg sprema usvojiti novi zakon koji zabranjuje propagandu sodomije, lezbijstva, biseksualizma i transrodnosti maloljetnicima/cama, i u javnosti.To znači da će protuzakonito postati spominjanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti u tiskanim, elektronskim i ostalim javno dostupnim medijima, ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona. Prekršitelji će se kažnjavati upravnim kaznama i globama.

 • Beč osniva radnu skupinu za praćenje seksističkih reklama

  Beč osniva radnu skupinu za praćenje seksističkih reklama

  U Beču je jučer predstavljena nova radna skupina koja će biti zadužena za praćenje seksističkih reklamnih poruka. U tu svrhu je pokrenuta internetska stranica www.werbewatchgroup-wein.atgdje građanke i građani Beča mogu ostavljati svoje pritužbe na seksističke reklamne poruke koje uoče na plakatima u gradu ili u nekom od medija. Stručna skupina će nakon toga na temelju detaljnog kataloga kriterija odlučili je li neka reklama uistinu seksistička i svoju procjenu objaviti na isto internetskoj stranici.

 • Iz očaja u otpor

  Iz očaja u otpor

  U nedjelju 12. veljače 2012. grčki je narod demonstracijama i uličnim borbama diljem cijele zemlje masovno, kolektivno i herojski izrazio svoju ljutnju zbog uvjeta (...)

 • Multikulturalizam, neoliberalizam, pesimizam

  Multikulturalizam, neoliberalizam, pesimizam

  Kum multikulturalizma i jedan od vodećih britanskih teoretičara kulture Stuart Hall, po pitanju politike danas je mnogo pesimističniji nego prije 30 godina.

 • Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  Europska izgubljena generacija: mladi i nadobudni u EU

  prevela i prilagodila: Nada Kujundžić Viola Caon napustila je rodnu Italiju u potrazi za zaposlenjem. Sada se vraća kako bi doznala kako (...)

 • Pravo na neopredijeljenost i izbornu apstinenciju

  Pravo na neopredijeljenost i izbornu apstinenciju

  Doživjevši napade u žučnim debatama oko poimanja tzv građanske dužnosti osjetila sam potrebu stati u obranu opcije izborna apstinencija .

 • Finska: prava zemlja znanja

  Finska: prava zemlja znanja

  Reći da je domaći obrazovni sustav (da se poslužim urbanim slangom ) ´u banani´ pomalo je nalik otkrivanju tople vode. O tome da smo se u avanturu (...)

Iz drugih medija