Članci s tagom: cedaw

 • Ubojstva žena u Hrvatskoj: Kako sustav opetovano griješi u procjeni rizika

  Ubojstva žena u Hrvatskoj: Kako sustav opetovano griješi u procjeni rizika

  U posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj su se nažalost dogodila tri teška ubojstva žena. Sve tri žene bile su žrtve dugotrajnog nasilja od svojih muških partnera.

 • Spolno i reproduktivno zdravlje i prava žena: iz zapećka na sunce

  Spolno i reproduktivno zdravlje i prava žena: iz zapećka na sunce

  Upravo usred ovog vrućeg ljeta, netko izvan Hrvatske otvorio je temu spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena u Hrvatskoj. I to, ni više ni manje, nego (...)

 • Utjecaj Katoličke crkve i nedostatak političke volje - u smjeru urušavanja ljudskih prava žena u Hrvatskoj

  Utjecaj Katoličke crkve i nedostatak političke volje - u smjeru urušavanja ljudskih prava žena u Hrvatskoj

  S temom zabrinjavajućeg odnosa države prema pravima žena u svjetlu nezadovoljavajućeg Izvještaja RH o provedbi konvencije CEDAW na 61. sjednici UN-ovog (...)

 • Vlada RH CEDAW odboru: '50 posto stanovništva ne vjeruje da su muškarci i žene jednaki'

  Vlada RH CEDAW odboru: '50 posto stanovništva ne vjeruje da su muškarci i žene jednaki'

  UN-ov Odbor za uklanjanje diskriminacije žena uzeo je u obzir sve probleme u provedbi Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) u Hrvatskoj, koje (...)

 • Što sve treba znati CEDAW Odbor?

  Što sve treba znati CEDAW Odbor?

  U Ženevi se od 6. do 24. srpnja održava 61. zasjedanje Odbora za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW Odbor) na kojem će se 15. srpnja razmatrati i hrvatsko (...)

 • Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  UN-ov CEDAW Odbor donio je odluku kojom kaže da vlade imaju obvezu jamčiti svim ženama u njihovim zemljama - bez obzira na rasu ili imovinsko stanje - pristup pravovremenoj, nediskriminirajućoj i odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti trudnica i rodilja. Ovo je prva takva odluka, ikada u povijesti, donesena od strane jednog međunarodnog tijela za zaštitu ljudskih prava.

 • Sjednica o ženama u konfliktima i postkonfliktnim situacijama

  Sjednica o ženama u konfliktima i postkonfliktnim situacijama

  U New Yorku je 18. srpnja u zgradi UN-a održana sjednica na kojoj se govorilo u sadržaju buduće Opće preporuke CEDAW-a za sve članice potpisnice kako treba osigurati zaštitu prava žena u vrijeme ratnih sukoba i nakon njihova okončanja. Nakon eksperata uvodničara, govorile su predstavnice organizacija civilnog društva iz zemalja koje su bile ili jesu u posljednja dva desetljeća u ratu.

 • Kriza najžešće pogađa starije žene u ruralnim područjima

  UNDP-ovo istraživanje pokazalo je kako se jaz između muškaraca i žena u strukturi nezaposlenih smanjuje, no ne zbog toga što se zapošljava više žena, već zbog toga što sve više muškaraca ostaje bez posla. "Prema nekim pokazateljima, žene su 10 posto slabije plaćene od muškaraca, a kriza najteže pogađa one koje su starije od 60 godina u ruralnim područjima", rekao je predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.

 • Svjetska bitka za žene

  Svjetska bitka za žene

  Iako je već dvije godine predsjednica UN-ova Odbora za Konvenciju o ukidanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), Dubravka Šimonović tek sporadično istupa u medijima. U Odbor je izabrana tajnim glasovanjem predstavnika svih 185 država koje su prihvatile Konvenciju, izglasanu 1979. u Ujedinjenim narodima, te potom od samog Odbora konsenzusom za njegovu predsjednicu na dvije godine.

 • Tridesetogodišnjica CEDAW-a

  Tridesetogodišnjica CEDAW-a

  Ove godine obilježava se 30 godina od usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Konvenciju je usvojila Opća skupština UN-a 18. prosinca 1979. godine. U 2009. godini također se obilježava i desetogodišnjica usvajanja Fakultativnog protokola Konvencije. U sklopu obilježavanja tridesetogodišnjice pokrenuta je web stranica Cedaw30.

1 2 > >>

Iz drugih medija