Sa stavom

odgovaramo na pitanja koja se bojite postaviti

Tvoja vagina je savršena

Tvoja vagina je savršena

Jamie McCartney

Sve je počelo kada mi je moja prijateljica Sarai poslala izravnu poruku na Instagramu. Radilo se o fotografiji djevojke, poprilično zgodne, koja je izgledala mlađahno i sretno. U ruci je držala malu bočicu s ružičastim pilulama. Opis iznad slike je glasio: “Kada ti dragi kaže kako si bila boljeg okusa nego ikad prije, ali nema pojma kako koristiš MySweetV.” Sarai je u poruci komentirala: “Razočaravajuće, još jedan proizvod koji nam poručuje kako nismo dovoljno dobre takve kakve jesmo”. Odgovorila sam: “Mislim da si mi upravo dala ideju za moju iduću priču”, piše Hafeezah Nazim.

MySweetV je, kasnije sam saznala, kompanija koja je proizvela “potpuno prirodne, od strane FDA odobrene” ženske pilule za nadopunu, napravljene tako da bi vaginalne sokove učinile okusom “slađima”. Njihova web-stranica je očigledno ažurno postavila i mogućnost za kupnju, tvrdeći kako proizvod neće samo pružiti “polu-voćni” okus, nego će i maksimalno uvećati ženski performans i seksualnu želju. Hmm.

Da budem jasna: nemam problem s konkretno ovim proizvodom ili brendom. (To znači da svatko s očima i Wi-Fi vezom može shvatiti da je nešto sumnjivo s ovom kompanijom; njezin Instagram račun je, provjerila sam, ugašen, njezina web-stranica izgleda kao online verzija nekog jezivog tipa koji prodaje čudne stvari vadeći ih iz svog balonera, a takozvane ushićene recenzije su ustvari memovi). Umjesto toga, moj veći problem su (i uvijek će biti) sve kompanije koje proizvode, prodaju i reklamiraju proizvode koji poručuju ženama i djevojkama kako smo urođeno manjkave i trebamo koješta kako bismo popravile sve što je neispravno na nama.

Razmišljala sam kako bi izgledale kompanije poput MySweetV kada bi bile profesionalno vođene; kada bi poznati ili utjecajni donosili svjedočenja o proizvodima, ili kada bi bili široko prihvaćeni od strane žena diljem svijeta. A onda mi je zapravo palo na pamet – i takve postoje.

Cvjetni ili voćni mirisni vaginalni sapuni, pilule, pića i bezbrojne druge stvari mogu se lako pronaći na internetu i u lokalnim dućanima s mješovitom robom te su prodavane ženama, samo pametnije ovaj put, koristeći znanstvene termine poput “pH balansirajući” ili “ginekološki odobreno” kako bi se učinilo da se žene osjećaju kao da su poduzele zdravstveno osviješten izbor pomaknuvši svoju intimnu higijensku rutinu korak dalje.

Istina je suprotna onome što etikete kažu – potrebna vam je samo jedna stvar za pravilno održavanje higijene: voda. Ali kad postoje ovako uvjerljivi proizvodi, tko bi se želio osjećati nesigurno s običnom, starom vaginom s okusom vagine, kada se možete osjećati lijepo kao cvijet i biti ukusne kao voće?

Dogodili su se značajni pomaci u pokretu za tjelesnu pozitivnost zadnjih nekoliko godina, ali to ne poništava posao koji je još ostao kako bi se zaista riješili svih toksičnih priča. Nažalost, on se ne može obaviti preko noći i zato sam odlučila razotkriti neke od mitova o našem intimnom zdravlju koji vrebaju na naše nesigurnosti – znate već koji su to, isti oni koji nas prisiljavaju da mislimo kako mirišemo loše ili imamo loš okus, isti oni zbog kojih mislimo da su naše vagine ružne ili ne izgledaju kako bi trebale, i isti oni koji ostavljaju mjesta za postojanje besmislenih proizvoda kao MySweetV.

Uključila sam pomoć dr. Jennifer Aquino, stručnjakinje za opstetriciju i ginekologiju u NYU Langone Medical Center kako bi doznale sve što trebate znati o svojoj vagini, ali ste se bojale pitati.

Što je vaginalni iscjedak? Je li on dobar ili loš? Ili oboje? Je li normalno imati malo iscjetka svaki dan?

Vaginalni iscjedak može biti potpuno normalan. Zapravo, najviše žena dnevno ima malu količinu čiste bijele tekućine iz vagine. To je normalan iscjedak koji vlaži vaginu i doprinosi njenom cjelokupnom zdravlju. Učestalost, količina i dosljednost tog normalnog iscjetka može se mijenjati s kretanjem kroz menstrualni ciklus. Prednost normalnog iscjetka je i to što vagina također ima zdravu količinu bakterija koje joj pomažu boriti se protiv infekcija. Hormon estrogen također ima važnu ulogu u održavanju vaginalnog zdravlja zato što povećava glikogen, šećer koji se nalazi u vagini i potiče bakterije laktobacila da rastu. Povećana količina laktobacila vodi do proizvodnje kiselosti, što omogućava našoj vagini da održava zdravu kiselost ili pH. Samo informacije radi, pH ili razina kiselosti vagine je normalna od 3.5 do 4.7. Prirodna vaginalna kiselost zadržava bakterije da ne narastu iznad dopuštenog. Promjene u razini hormona, ispiranje, seks, infekcije ili upotreba iritirajućih proizvoda kao spermicida mogu dovesti do disbalansa vrsta bakterija koje žive u vagini. Kada je balans poremećen, pacijenti najčešće razvijaju simptome vaginitisa koji uključuju svrab, peckanje, iritaciju i nenormalan iscjedak.

Što je vaginitis? Trebam li koristiti proizvode koji nisu na recept da bih ga tretirala?

Krivci za vaginitis su bakterije koje je “preuzimaju” za vrijeme disbalansa, a vaginitis uključuje bakterijsku vaginozu (22 do 50 posto), infekciju (17 do 39 posto) i trihomonijazu (4 do 35 posto). Procjena vaginitisa započinje s temeljitim pregledom vagine. Međutim, simptomi vaginitisa mogu biti vrlo neugodni za mnoge žene i ponekad će se pacijentice same liječiti lijekovima bez recepta prije posjeta liječniku. Ako se to dogodi, naša procjena i dijagnoza mogu biti neodgovarajući. Obično potičem pacijente da dođu u ordinaciju prije bilo kakvog pokušaja samoliječenja. Kada se donese dijagnoza, terapija se daje na temelju one bakterije koja je premašila dopušten broj. Jednostavne infekcije obično zahtijevaju jednokratnu terapiju, a one koje se stalno vraćaju ponekad zahtijevaju trajnu.

Kako mogu održavati pH razine u mojoj vagini? Pomažu li sapuni, dodatne pilule ili promjene u prehrani?

Postoje različiti načini za održavanje zdrave vaginalne kiselosti i bakterijske ravnoteže. To uključuje jogurt i češnjak u prehrani, održavanje niske razine ugljikohidrata i upravljanje hormonima, osobito ako su pacijentice na tabletama za kontrolu rađanja.

Koji je ispravan način za čišćenje vagine ili stidnice? Kako ispiranje utječe?

Stvari koje treba izbjegavati prilikom pokušaja održavanja zdravog vaginalnog okruženja uključuju ispiranje. Ispiranje može poremetiti ravnotežu vagine i dovesti vas u opasnost od upale cerviksa. Pokušajte izbjeći ženske higijenske sprejeve ili mirisne dezodorirane tampone. Korištenje prezervativa tijekom seksa će spriječiti sjeme da mijenja sastav unutrašnjosti vagine. Govorim svojim pacijenticama da izbjegavaju sapune i deterdžente za čišćenje vagina i jednostavno koriste običnu vodu. Također ih savjetujem da se uvijek brišu od naprijed prema nazad i potičem da ne nose usko donje rublje i odjeću.

Kako seksualna edukacija može bolje informirati žene o njihovim menstrualnim ciklusima?

Često sam iznenađena kako mnoge žene ne znaju mnogo o menstrualnom ciklusu. Većina pacijentica zna da bi svaki mjesec trebale imati menstrualni ciklus. Međutim, tu je toliko više od toga! Obično prolazim kroz funkcioniranje menstrualnog ciklusa sa svojim pacijenticama kako bih im pomogla razumjeti kako on radi i na taj način one mogu razlikovati što je normalno, a što abnormalno. Definitivno vjerujem da menstrualni ciklus mora biti uključen u seksualnu edukaciju, pogotovo zato što tinejdžerice često prolaze kroz mnoge nepravilnosti u krvarenju kada prvi put počinju s menstrualnim ciklusom.

Kako mogu bolje pratiti svoj ciklus? Da li nešto nije u redu s mojim menstrualnim ciklusom ako je nepravilan?

Prosječna starost kada menstrualni ciklus započinje je 12 godina. Duljinom ciklusa smatra se razdoblje od prvog dana mjesečnice do prvog dana iduće. Normalna duljina ciklusa obično je između 24 i 38 dana. Sve kraće ili dulje može biti abnormalno. Obično potičem pacijentice da vode tablice svojih ciklusa, pogotovo ako su njihove mjesečnice nepravilne i/ili pokušavaju zatrudnjeti. Aplikacije na pametnim telefonima često su korisne u tim slučajevima, kao Ovia Fertility i Period Tracker.

Prevela i prilagodila: Iva Fofić