Sa stavom

Izbor Trumpa poslužio kao okidač

Aktivisti za muška prava pronašli su novo okrilje unutar alternativne desnice (alt-right)

Aktivisti za muška prava pronašli su novo okrilje unutar alternativne desnice (alt-right)

U svibnju prošle godine, obraćajući se mnoštvu podržavatelja/ica u Spokaneu u državi Washingon, Donald Trump je nadugačko lamentirao o sadašnjem stanju rodnih odnosa. “Svi mi muškarci sada smo ustravljeni od obraćanja ženama”, rekao je. “Možemo se pobuniti – ali znate što, žene prolaze bolje kada dignemo glas, ljudi, one prolaze bolje!”

Dodajmo ovo sve većoj hrpi Trumpovih tirada protiv “političke korektnosti” ljevice. No, ovaj konkretni dio njegovog govora – uz njegovo inzistiranje nekoliko tjedana ranije kako Hillary Clinton “nikada ne bi bila pogodna osoba za kandidaturu na lokalnim izborima – da nije žena – zastrašujuće podsjeća na neka najopasnija uvjerenja pokreta za prava muškataca (MRA).

Pokret je dosegao svoj vrhunac oko 2014. godine, kada je počeo dobivati pozornost mainstream medija. Njegovi vođe, koji su uglavnom bili blogeri i youtuberi s brojnim  sljedbenicima na Redditu i drugim mjestima takozvane manosfere, misle da je feminizam pokorio svijet i da je na to moguće uzvratiti jedino tako da muškarci prigrle super-dominantne, tradicionlane, maskuline rodne uloge. Osim toga, vjeruju da se muškarci redovno suočavaju sa spolnom diskriminacijom – primjerice, MRA grupa pod nazivom National Coalition for Men (Nacionalna koalicija muškaraca) uspješno je tužila noćne klubove zbog održavanja “ženskih večeri”, zatim jedno kazalište zbog prodaje upola jeftinijih ulaznica ženam te jednu žensku poduzetničku tvrtku zbog organizacije događanja na koje su bile pozvane isključivo žene. MRA se ponešto razlikuju od drugih pokreta sa sličnim načelima, kao što je pokret “pickup artist” (ili PUA), koji u osnovi instruira muškarce u “umijeću” silovanja na sastancima sa ženama. No, na mizoginičnim mjestima interneta, ova dva pokreta često se preklapaju.

Općenito, pokret za prava muškaraca predstavlja mizoginičnu struju kojoj je Trumpova kandidatura pomogla da se probije u prve redove. No, umjesto da slijede Trumpa, aktivisti za prava muškaraca uglavnom se drže podalje od izbora. Zapravo, čini se da su izgubili na snazi, kaže David Futrelle, autor koji pažljivo već gotovo desetljeće prati ovaj pokret i njegove ključne aktere. Umjesto toga, MRA ideologija se uklapa u ideologiju grupe čiji je čelnik jedan od Trumpovih savjetnika: alt right (“alternativna desnica”).

MRA se primarno razlikuje od “alt right” pokreta  po tome što je uglavnom antipolitički pokret. “Oni imaju tendenciju da odbacuju i Republikance i Demokrate kao ‘ginocentrične’ stranke ili stranke koje su ukorijenjene u dominaciji potreba žena”, kaže Futrelle. Ako, poput mene, imate potrebu nasmijati se na ideju da Republikancima upravljaju potrebe žena, Futrelle objašnjava: “Oni tvrde da zato što žene čine većinu biračkog tijela, svi političari/ke – i muškarci i žene – moraju povlađivati ženama kako bi pobijedili/e.” Niti jedan MRA ne bi glasao za Hillary Clinton, kaže, i premda se mnogi od njih smatraju libertarijancima, na online forumima se ne priča mnogo o Garyju Johnsonu. Ukoliko su glasali, glasali su za Trumpa.

No, upravo zbog te averzije prema politici pokret za prava muškaraca izgubio je snagu, dok je njegov rasistički “rođak” – alt right – narastao. Mnogi akteri ovog pokreta su se izdvojili tijekom Gamergate kontroverze zato što se vođe Gamergatea nisu slagale s njihovom idejom o tome kakvi bi “muškarci” trebali biti – “Dečke koji su bili gejmeri smatrali su gomilom ‘pičkica’ (pussies), te nisu zapravo bili uvučeni u tu priču”, kaže Futrelle. “A kada je Trump krenuo u akciju, većina ih je bila prespora da uskoče u taj vagon”.

Čini se da je iznimka PUA zajednica (“pickup artists”). Mnogo prije nego što je alt right ušao u mainstream, RooshV i još jedan PUA, pod nadimkom “Heartiste” s njima su dijelili ideologiju. “A u nekom trenutku su počeli sve manje pričati o pickup-artist temama i bacili se na desne, rasističke politike”, kaže Futrelle. Od tog trenutka Futrelle ih opisuje kao “prijatelje-suputnike alt righta”.

Čini se da je prva akcija RooshV-a na teritoriju alt-righta bila recenzija knjige Kevina MacDonalda  The Culture of Critiques. Kritika je objavljena pod naslovom “The Damaging Effects Of Jewish Intellectualism And Activism On Western Culture” (“Razorno djelovanje židovskog intelektualizma i aktivizma na zapadnu kulturu”) i zahvaljujući njoj bio je pozvan na konferenciju koju je organizirao ‘National Policy Institute‘ (bjelačka nacionalistička skupina čiji je predsjednik [Richard Spencer] nedavno održao govor na Sveučilištu Texas A&M . Određene rasističke frakcije alt righta nisu bile zadovoljne njegovim pojavljivanjem, budući da,  pa – on nije bijelac. Tako da je RooshV zaključio da je “alt right gori od feminizma u pokušaju da kontrolira muško seksualno ponašanje” i službeno prekinuo s ovim pokretom, unatoč činjenici da je nastavio afirmirati i uvažavati njegove ideologije.

Kada je Trump pobijedio, RooshV je to shvatio kao pobjedu PUA pokreta. “Jako sam uzbuđen zato što sada imamo Predsjednika koji rangira žene na skali od 1 do 10 na isti način kako mi procjenjujemo žene prema njihovom izgledu i ženstvenom stavu”, napisao je. “Moramo napraviti novi profil po nazivom ‘Would Trump bang?’ kako bismo obilježili važnost ideala ženske ljepote koji kultiviraju trud i stil iznad šlampavosti i vulgarnosti”.

Na isti način na koji je RooshV počeo usvajati ideologiju alt righta, alt right je počeo objavljivati priče zasnovane na načelima PUA i MRA pokreta. Futrelle kaže da je primijetio kako stranice kao što je Daily Stormer objavljuju eksplicitno antifeminističke tekstove – a to je nešto na što prije nisu bili posebno fokusirani. Primjerice, nedavna objava brani Trumpove komentare programa Access Hollywood iz 2005., koristeći logiku aktivista za prava muškaraca, prikazujući ga (i sve bogate muškarce) kao žrtvu: “Zašto su ispustili prvi dio njegovog citata ‘grab them by the pussy’? Jasno je rekao: ‘Kada ste zvijezda, dopustit će vam to.’ Govorio je u kontekstu u kojemu se žene bacaju pred bogate muškarce’.”

Futrelle spominje i druge slične muškarce koji su izronili na površinu dolaskom Trumpa: Mikea Cernovicha, koji je započeo za vrijeme Gamergatea; Scotta Adamsa, karikaturistu Dilberta ; Mila Yiannopoulosa, koji piše beskrajne antifeminističke članke za Breitvart; You Tube “filozofa”. Stefana Molyneuxa. Neki od njih imaju iste korijene u MRA pokretu, drugi djeluju samostalno. “Mnogi ljudi koji su antifeministi vide alt right kao nešto što se razvija i privlači pažnju”, kaže Futrelle. “Pa su im se pridružili”.

Futrelle kaže da je u tom čudnom, smiksanom svijetu online mizoginije, jedna stvar jasna: izbor Trumpa je poslužio kao “okidač”. “Od kada sam počeo [pisati o MRA], uvijek sam se pitao do kojeg su stupnja prisutni takvi stavovi u kulturi na široj razini”, kaže. “Znao sam da je to više od male grupe čudaka na internetu, ali sam mislio da je relativno zatvoreno. I tada je stigao Trump”.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević