Sa stavom

RIO 2016 i seksizam naš svagdašnji

Kako su mediji pratili uspjehe sportašica na ovim Olimpijskim igrama?

Kako su mediji pratili uspjehe sportašica na ovim Olimpijskim igrama?

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Žene su uvijek suočene sa seksizmom u društvu i u medijima, čime god se bavile, pa tako naravno ni najuspješnije sportašice svijeta nisu pošteđene. Prateći ove Ljetne olimpijske igre, mogli smo pratiti i seksističke komentare i izjave  – u televizijskom i radijskom programu, u tiskanim i elektroničkim medijima, na društvenim mrežama…

Ovih dana u medijima smo mogli/e čitati i o nekim znanstvenim studijama koje su se pozabavile seksizmom u medijskom izvještavanju u sportu. Spomenut ću samo ovih dana najcitiraniju studiju Cambridge University Pressa  o rodnim podjelama u sportskom diskursu, koja je ukazala na veliku količinu tzv. “suptilnijih” seksizama kada se izvještava o sportašicama i sportašima. Tu se prvenstveno radi o načinu na koji se opisuju muškarci i žene u sportu – odnosno o dominantnom diskursu opisa sportašica na osnovu njihovog izgleda, godina te bračnog/ljubavnog statusa.

Ove Olimpijske igre su nam nažalost ponudile niz takvih “suptilnih”, ali i manje suptilnih primjera seksizma, a mediji su ih ovoga puta i pažljivo pratili. Analitičari/ke su se složili/e kako je medijsko praćenje Ria 2016 bilo skandalozno i otvoreno seksističko, kako je za The Tub napisala Bec Oakes “izgleda da ništa poput Olimpijskih igara ne može podsjetiti žene kako su inferiorne, zahvaljujući sveprisutnom patroniziranju sportašica iz cijeloga svijeta kad god se pruži prilika.”  A radi se, zapravo, samo o praćenju u zapadnim medijima.

Donosimo vam popis najuočljivijih seksističkih predrasuda i izjava o kojima su pisali zapadni mediji:

  1. Voditelj marketinga NBC-a, John Miller, izjavio je kako je “seksi ceremonija otvaranja Igara sa golišavim samba plesačicama” samo bilo ugađanje ženskoj publici koja je “manje zainteresirana za rezultate sportskih nadmetanja, a više za samo putovanje. Neka vrsta reality showa i mini-serije u paketu”.
  2.   Američki mediji su imali i brojne ponižavajuće komentare za članice ženskog gimnastičkog tima. Primjerice, nakon što su bile izrazito dominantne na kvalifikacijama za najbolji tim, “pet finalistica” su bile izložene komentarima o njihovom izgledu, a jedan od komentatora NBC-a je rekao kako bi isto tako “mogle stajati usred trgovačkog centra”, pokušavši umanjiti moć uvjerljivo najmoćnijeg gimnastičkog tima u povijesti Olimpijskih igara.
  3. Nakon gotovo savršenog nastupa Simone Biles na dvovisinskom razboju, jedan komentator ju je “pohvalio” rekavši “ona bi mogla ići više čak i od muškaraca”. Općenito, Biles je konstantno uspoređivana sa sportašima koji nisu ni gimnastičari, na što je savršeno odgovorila: “Ja nisam sljedeći Usain Bolt ili Michael Phelps, ja sam prva Simone Biles.”
  4. Sličnu usporedbu čuli smo i za američku plivačicu Katie Ledecky, za koju je rečeno da “pliva poput muškarca” te je opisana kao “ženski Michael Phelps”. Umjesto potpunog davanja zasluga ovim ženama zbog toga što su vrhunske sportašice, konstantno su bile uspoređivane s muškarcima.
  5. Također, NBC je zaslužnim za rezultat mađarske plivačice Katinke Hosszu, kojim je oborila svjetski rekord na 400 metara mješovito, za ovaj uspjeh i zlatnu medalju “proglasio zaslužnim” njezinog trenera Shanea Tusupa.
  6. Chicago Tribune je, izvještavajući o uspjehu dobitnice brončane medalje u trapu, streljačicu Corey Cogdell-Unrein predstavio kao “suprugu igrača Bearsa”. “Nekako” su zaboravili spomenuti kako su joj ovo treće Olimpijske igre i druga brončana medalja, nakon one u Pekingu 2008.{slika}
  7. Mail Online je odlučio donijeti reportažu o najbolje i najgorim trikoima za gimnastičarke” uz gomilu lpmentara poput Tu je komentar kako “triko baš i ne ide u prilog izgledu gimnastičarke” ili “zbog ovog se trikoa za njom okreću iz pogrešnih razloga” pišući o “neatraktivnoj nijansi tirkizne i šljokičastoj kragni”.
  8. Seksistička je i sama činjenica što JOŠ UVIJEK postoji “dress code” za gimnastičarke. Zlatna olimpijka Nastia Liukin rekla je u intervjuu za People kako gimnastičarke dobivaju kaznene bodove ukoliko dodirnu rub gaćica trikoa zato što se uvukao ili poprave grudnjak, a trikoi moraju biti “elegantnog dizajna”. Takve stvari bitne su samo patrijarhatu.
  9. Australski The Sun je napisao kako se preponašica na 100 metara Michelle Jenneke “zasigurno ne srami pokazivati svoje tijelo” u članku koji je fokusiran na njezinu figuru i prisutnost na društvenim mrežama, a ne na njezine sportske sposobnosti.
  10. Mediji se općenito nisu mogli pomiriti s činjenicom da je višestruka dobitnica medalja u plivanju Dana Vollmer majka, premda je rodila prije više od godinu dana. Ne postoji niti jedan članak koji ne spominje njezinu ulogu majke implicirajući kako rođenje djeteta ženu čini nesposobnom za postizanje uspjeha kakve je imala prije nego što je rodila.{slika}
  11.  Među ostalim primjerima, komentator BBC-a opisao je borbu finalistica u džudu Kosovke Majlinde Kelemendi i Talijanke Odette Gioffrida kao “borbu mačaka” (“cat fight”), svjetsku plivačku rekorderku Sarah Sjostrom komentatori NBC-a konstantno su zapitkivali “hoće li plesati sambu na Copacabani” kako bi proslavila pobjedu, a meksička gimnastičarka Alexa Moreno je doživjela nasilne komentare i ismijavanje na društvenim mrežama gdje su je neki trolovi nazivali svinjom i prikladnijom za natjecanje u jedenju hotdoga nego u gimnastici.
  12. Unatoč zadivljujućim postignućima sportašica u Riu, komentatori su rijetko govorili o njima kao o (odraslim) ženama. Primjerice, biciklistička trka je najavila “muški” i “djevojački” tim, a jedan komentator je nazvao četverostruku dobitnicu zlatne medalje Missy Franklin “entuzijastičnom djevojkom”.
  13. Ni komentatorice nisu bile pošteđene od bujice seksizma u Riu. Tako je voditeljica BBC-a Helen Skelton na Twitteru bila zatrpana komentarima zbog kratke haljine koju je nosila, unatoč tome što se javljala iz zatvorene vlažne plivačke arene, dok je njezin je kolega sukomentator Mark Foster nosio kratke hlače.
  14. Panelisti Bo Dietls i Marco Simone debatirali su u sportskom programu Fox Newsa trebaju li sportašice na Olimpijadi biti našminkane. Njih dvojica (koji naravno o šminkanju nemaju pojma), govorili su o tome zašto neke sportašice vole šminku, i kako “makeup samo povećava ljepotu sportašica”.
  15. Sportski komentator BBC-a John Inverdale je “zaboravio” da muškarci nisu jedini rod koji postoji na Zemlji. Inverdale je, naime, nakon što je Andy Murray osvojio drugo olimpijsko zlato, rekao: “Ti si prva osoba koja je osvojila dvije zlatne medalje”. Murray mu je odgovorio: “Venus i Serena [Williams] osvojile su po četiri svaka”. Podsjetili/e smo se i kako je Inverdale “poznat” i po svom seksističkom komentaru kada je 2013. Wimbledon osvojila  Marion Bartoli za koju je tom prilikom rekao kako ona “nikada neće biti lijepa/zgodna žena (looker)”.
  16. Na društvenim mrežama dijelilo se novinski natpis koji je, kako ga je odlično definirala Nancy Leong kada ga je objavila “metafora za doslovno cijeli svijet“. To nam je “pojasnilo” kako nije svako postignuće jednako impresivno. Premda je Phelps osvojio drugo mjesto, a Ledecky postigla novi svjetski rekord, Phelps još uvijek zaslužuje više medijskog prostora i veći novinski naslov.{slika}
  17. Jedan od zanimljivih primjera dogodio se kada su komentatori implicirali kako je “biti zaprošena” bolje od osvajanja olimpijske medalje. Skakačica u vodu, Kineskinja He Zi upravo je primala srebrnu medalju kada joj je prišao njezin dečko Qin Kai, također skakač, i zaprosio ju. Neki komentatori su bili toliko dirnuti da su izjavljivali kako je ovakva prosidba bolja od same medalje! (Drugim riječima, brak/ljubavni odnos je važniji od postizanja vlastitih ciljeva).
  18. Nakon što je nizozemska gimnastičarka Sanne Wevers odvježbala besprijekornu vježbu u finalu na gredi, za koju je dobila zlatno odličje, zgrabila je bilježnicu i počela računati svoje bodove. Komentator Al Trautwig je sugerirao da 24-godišnja Sanne sigurno nešto upisuje u “svoj dnevnik”, a nakon što mu je rečeno da je Wevers zbrajala bodove, Trautwig je izjavio da je njemu draže da misli kako je zapisivala u svoj dnevnik.
  19. Kanadska tenisačica Eugenie Bouchard našla se “na meti” kanadskog veslača Adama Kreeka, koji je je optužio kako je izgubila meč protiv Njemice Angelique Kerber zato što previše vremena provodi na Instagramu, mijenja frizure i objavljuje “selfije”, zaključivši svoju tiradu rečenicom: “Možda bi željela biti nešto drugo, a ne sportašica.”  Nismo čule/i da je netko nešto slično izjavio za Ryana Lochtea.
  20. Reporter švedskog časopisa Danderyd usudio se postaviti glupo pitanje trenerici švedskog ženskog nogometnog tima Pii Sundhage, koja je američki ženski tim dovela do zlata na prethodne dvije Olimpijade) – “Bi li mogla voditi mušku reprezentaciju?”, na što mu j Sundhage smjesta odgovorila: “Pa, Angela Merkel vodi cijelu jednu fucking državu. Čini se da joj uspijeva”.

Komentari iz hrvatskog medijskog prostora

Što se tiče komentiranja u domaćim medijima, tu je kao i uvijek bilo svega. Čini mi se da su naši komentatori krivo shvatili da je valjda ove godine na Olimpijadi seksizam “in” ili su samo nastavili raditi svoj posao “onako kako su navikli”, a to znači neukusno patronizirajući sportašice i dajući si za pravo komentirati što god bi im palo napamet – od izgleda do diletantskih i nebuloznih psihičkih profila sportašica. Kao i uvijek, nije izostalo neizbježno pretjerano isticanje muških trenera, kada su u pitanju naše najuspješnije olimpijke. 

Ženski izgled se nemilice komentirao (za anale smo zabilježile sljedeće komentare tijekom prijenosa atletike: jedan je komentator “suvereno” izjavio kako ON ne odobrava stajling jedne trkačice, a kolega u studiju je dodao kako je “draž ženske atletike gledat kako mijenjaju stajlinge;” ili:  “Frederiks iz Antigue ima lijepu frizuru, ali osim toga nema baš puno za ponuditi jer stalno ruši letvicu…”).

Društvene mreže vrvile su klasično seksističkim “ilustracijama” sportašica na razini vulgarnog izrugivanja (pogledati npr. Di su pare?”). Neki “light” mediji su se fokusirali na “šarenu olimpijsku zabavu” na kojoj dominiraju obnažene misice i samba plesačice (što je navodno namijenjeno ženskom oku), a nisu propustili ni izvijestiti o skandalu s danskim gimnastičarkama u toplesu. Malo su “začinili” i nevjerojatna postignuća zlatnih bacačica Sandre Perković i Sare Kolak, koja je tako postala “priča dana i zbog otkačene frizure koju joj je napravila njezina velika prijateljica Sandra Perković.”

I da, da ne zaboravimo izjavu Darija Šarića nakon poraza i loše igre: “Igrao sam kao zadnja pička”.

To bi bilo to što sam uspjela “uloviti” na ovoj Olimpijadi, a ako i vi imate drugih zabilježenih domaćih “bisera seksizma”, voljele bismo da nam javite!