Sa stavom

jednostavno ga je odbaciti kao šund...

O Severininom novom hitu ‘Silikoni’

O Severininom novom hitu ‘Silikoni’

YouTube/Screenshot

Severinin novi glazbeni uradak “Silikoni” u kombinaciji s pripadajućim videobrojem predstavlja njezin najvažniji folk-kulturni trenutak nakon ozloglašenog albuma “Zdravo Marijo” iz 2008. u kojem je dala vrlo vjeran prikaz neudane balkanske žene u tridesetima. Iako su ju i publika i kritičari zbog narodnjačkog prizvuka albuma olako strpali u kategoriju kafanske pjevačice, Severina je često bila iznad tog, pakirajući snažne društvene poruke u neugledne, no širokim masama i više nego prihvatljive folk aranžmane. Primjer tog je i sjajan videobroj za “Muškarcu samo treba kurva”, nedvosmisleno ukazivanje na problem nasilja nad ženama u vezama.

“Silikoni” su u tom smislu Severinin povratak u formu nakon godina jezivih hit singlova koji su svoju popularnost nalazili u himničnim porukama o izlascima i alkoholiziranju, a čija je jedina svrha bila svako ljeto iznova potvrđivati status najveće zvijezde Balkana. Severina se u novoj pjesmi dotakla teme ženskog izgleda i odnosa žene prema vlastitom tijelu. Naoko banalan tekst u narodnjačkom aranžmanu vrlo je jednostavno odbaciti kao šund, no takav pristup je kratkovidan i ne uzima u obzir strukturu Severinine publike.

Iznimno konzervativno i primitivno društvo koje u većoj mjeri sačinjava Balkan, pa tako i Severininu publiku, ženu percipira isključivo kao seksualni objekt uzimajući u obzir njen izgled. Obzirom da je pri prosudbi izgleda veličina grudi često jedan od najvažnijih faktora, silikonski umeci često postaju prvoloptaško rješenje za problem neprihvaćenosti u okolini u kojoj su idealno žensko tijelo iskonstruirali muškarci. S druge strane, silikonski umeci vlasnicu vrlo često u javnosti diskreditiraju kao umjetnu ženu lakog morala koja na krive načine pokušava uspjeti u društvu opsjednutom čednošću i prirodnim.

Severina u “Silikonima” ovu temu obrađuje na nešto drugačiji način. Tekst pjesme se bavi Severininim susretom s muškarcem koji ju osuđuje jer ima silikonske umetke, no nju to pretjerano ne uzrujava jer su takve grudi nešto što je sama željela. Kroz nekoliko pomalo komičnih rima, Severina jasno potvrđuje kontrolu nad svojim tijelom i s ponosom nosi svoje silikone jer joj se sviđaju i želi ih nositi.

Pripadajući videobroj temu odnosa prema ženskom izgledu u “Silikonima” proširuje u nekoliko drugih smjerova. Severina, Sajsi MC i Seka Sablić u tvornici niz vježbenica pripremaju za ulogu savršene žene odbacujući u procesu sve one koje nisu dorasle zadatku. U svojoj završnoj prezentaciji, sve novopečene savršene žene izgledaju jednako, baš kao što to društvo koje osuđuje bilo kakve posebnosti i odmake od kanona ljepote i očekuje. Završna scena prikazuje glumačku legendu Seku Sablić kako daleko od očiju od svih i sama pokušava biti hiperseksualizirana kao i njene vježbenice, potvrđujući tako negativnu percepciju društva prema izgledu i seksualnosti starijih žena. Ironično, jedina koja je u ovoj folk analizi odnosa prema ženskom tijelu pobrkala lončiće je Sajsi MC, groteskno izvrćući poantu pjesme i spota u smjeru partijanerica koje žive na račun bogatih sponzora financirajući tako ovisnost o plastičnim operacijama. Njeno gostovanje svodi se stoga tek na kuriozitet, ali i na nikakav značajan doprinos pjesmi.

Iako se na prvi pogled bavi zabavom za najšire mase, Severina se u svom djelovanju ne libi odaslati i društveno angažirane poruke. Javno se izjasnila protiv referenduma o braku, zalaže se za pravo na pobačaj, a i sudjelovala je u Povorci ponosa. Te poruke su možda došle kasnije od očekivanog, no obzirom na duboko konzervativno društvo o kojem živimo, a koje sačinjava veliku većinu Severinine publike, one su uvijek dobrodošle. “Silikoni” su, očekivano, izazvali kontroverzu i u ovom trenutku na YouTubeu spot ima više dislikeova nego likeova. Glazbeni puritanci se iznova čude što je glazbeno sličnija srpskim folk zvijezdama nego Magazinu i Doris Dragović, a i javno promoviranje omražene ideje da žena sa svojim tijelom smije raditi što želi ne ide joj u prilog. No, dok tobože urbanije i glazbenim nagradama ovjenčanije zvijezde pjesmom promoviraju zabranu prava na pobačaj, Severinino narodnjačko opredjeljenje je najmanji problem.