Sa stavom

Neustrašive žene

Četvrta sezona ‘Kuće od karata’ i iskorak u prikazu ženskih likova

Četvrta sezona ‘Kuće od karata’ i iskorak u prikazu ženskih likova

Tekst sadrži spojlere. 

Iza svakog moćnog muškarca stoji inteligentna i još moćnija žena koja nadzire sve velike odluke i koja održava svjetski poredak. To je (barem) istina i očigledno za Franka Underwooda i njegovu ženu, Claire Underwood, u četvrtoj sezoni ‘Kuće od karata’, u kojoj je obožavateljima dan još dublji uvid u kaotičan odnos predsjednika i prve dame.

Iako je glavna radnja ove sezone Netflixove uspješnice borba Franka Underwooda s guvernerom New Yorka, Willom Conwayom, u predsjedničkoj kampanji, postava neustrašivih žena je ona koja vodi međunarodne pregovore, rješava globalne krize, približava kandidata pobjedi na izborima i čisti nered koji su im njihovi muški kolege ostavili diljem svijeta.

“Što bi bila bez svog muža? Ništa, lijepo lice”, ruski predsjednik, Viktor Petrov, se podsmjehnuo Claire kad je namjeravala privatno pregovarati s njim tijekom međunarodnog summita u Njemačkoj. “Tvoji ljudi pate. Imaš manje od šest mjeseci prije nego što krenu marširati po Crvenom trgu”, odgovorila mu je Claire. “Završila sam s dopuštanjem da zadržiš dostojanstvo. Istina je u tome da nas moliš na koljenima i da ćeš uzeti bilo što što ti gurnemo niz grlo”.

{slika}

“Viktore”, nastavila je, nazivajući bezobzirnog totalitarističkog predsjednika po njegovom imenu. “Prihvati dogovor. Vrati si svoje dostojanstvo”. Ubrzo nakon toga, Claire napušta sobu u kojoj su pregovarali i obznanjuje državnoj tajnici, Catherine Durant, da je dogovor konačno odobren od strane ruskih vlasti. I to sve zahvaljujući njoj.

No, Claire nije jedina. Njen nesmiljen smisao za vođenje iz sjene je dio mnogo šire teme koja se provlači kroz cijelu sezonu “House of Cards”. Prva dama pomaže predsjedniku Underwoodu i, obnašatelju dužnosti predsjednika, Blitheu – iako je on samo figura koja provodi njenu agendu – ali ona nije jedina žena koja radi na učvršćenju američkog vodstva.

Zapravo, Claire regrutira političku strateginju, Leann Harvey (koju glumi Neve Campbell), kako bi joj pomogla u njenom karijernom putu. Harvey brzo postaje moćna karika u poslovima Bijele kuće.

“Lijepo je da 42-godišnja žena u ovoj industriji može dobiti ulogu koja je nepomirljiva i snažna i koja nije žrtva”, rekla je Campbell za USA Today prije puštanja četvrte sezone. “Ova sezona je jako usredotočena na jednaku snagu i ravnopravnost između Claire i Franka… Super je vidjeti da pisci stavljaju žene u Hollywoodu na odlične pozicije”.

‘Kuća od karata’ u svakoj sezoni, pokrivši ih velom, obrađuje desetke suvremenih situacija: mentalno zdravlje, kontrola oružja, međunarodni odnosi i politička polarizacija. Čak su i Petrov i njegovo razočarano viđenje SAD-a u direktnoj korelaciji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ali, kad je u pitanju rodna ravnopravnost, četvrta je sezona ta koja ističe da muškarci mogu držati najviše pozicije moći, ali i da to ne mora biti tako. To da je prva dama jedina Amerikanka, muškarac ili žena, koja je mogla postići dogovor s ruskim predsjednikom je simbolika rasta Wrightinog lika, kao i svih žena u društvu koje postaju sve snažnije.

{slika}

Samo je pitanje vremena kad će se Claire još više približiti poziciji predsjednice.

Osim, svakako značajne uloge Claire Underwood nužno je dodati još neke momente zbog kojih je ova sezona najfeminističkija dosad. Važno je spomenuti ženske likove poput Heather Dunbar, predsjedničke kandidatkinje koja je odbila lagati kako bi spasila svoju karijeru i kongresnice Jackie Sharp, koja nije dopustila da je se ucjenjuje te je sama razotkrila vezu s ljubavnikom, iako je udana, te je odlučila da joj je sreća važnija od karijere. Morate priznati da je suprotstavljanje predsjedniku SAD-a poprilično opaka stvar. Jedna od moćnih žena u sezoni je i Catherine Durant koja je, nakon saznanja da je Underwoodovi žele samo iskoristiti, kontaktirala s Conwayom i, tražeći preko Demokrata svoje matične države da nacionalna konvencija Demokrata odlučuje i o predsjedničkom kandidatu/kinji, a ne samo o potpredsjedničkom, politički napala Underwoodove kako se rijetko tko usudio.

{slika}

Ne smije se zanemariti ni da se Claire u ovoj sezoni po prvi puta bori za svoj politički život nevezano za svog supruga Franka i to kroz prvotni plan da se natječe za Kongres. Tu joj se suprotstavljaju još dvije moćne žene. Naime, trenutna kongresnica iz njenog distrikta se kroz suradnju s Frankom izborila da podršku Demokrata za tu poziciju dobije njena kćer. Kroz priču oko izbora za Kongres Claire je regrutirala i već spomenutu Leann, no mora se navesti kako se Leann nije slomila ni nakon što je Frank, predsjednik SAD-a, od nje zahtijevao da ne prihvati posao i ne pomogne Claire.

Budući da su gotovo sve Claireine radnje u proteklim sezonama bile dio dogovora s Frankom, značajna je još jedna situacija u kojoj je ona djelovala samostalno, a to je već spomenuti summit u Njemačkoj. Frank je u tom trenutku čekao transplantaciju jetre i bio bez svijesti pa je nije mogao ni spriječiti ni poticati u tome, a sve to je bilo dio Claireinog plana koji na kraju uspješno provodi i u djelo – da se rame uz rame bori s Frankom na predsjedničkim izborima, no ovoga puta ne kao prva dama, već kao potpredsjednica.

Posebno je zanimljiva bila situacija kad je pretendentica na mjesto prve dame, supruga Willa Conwaya, upitala Claire žali li ponekad što nikad nije imala djece. Claire ju je upitala žali li ona ponekad što ih ima. Claire se nije pokolebala ni kad je pregovarala s osuđenim teroristom koji joj je rekao da ga ponižavaju jer mora pregovarati sa ženom.

Na kraju sezone se događaju dvije znakovite stvari. Claire svojom idejom o uspostavi kaosa u SAD-u (kako bi zadržali moć) pokazuje da je sposobnija pronaći rješenja u trenutku kad se čak i Frank pripremao na poraz. Druga stvar je ta da sezona završava tako da Claire po prvi put zajedno s Frankom pogleda direktno u kameru. Dosad je to radio samo Frank i to je vrlo efektan pokazatelj da odnosi snaga nikad nisu bili ravnopravniji.

{slika}

Stvarno će biti zanimljivo pratiti kako će se radnja nastaviti i je li ovaj prikaz ženskih likova nešto što će biti jedna od stalnih odrednica serije. Kao što je već napomenuto, autori puno pozornosti obraćaju na suvremene događaje u svijetu pa je pitanje koje se zasigurno postavlja: hoće li se Claire domoći pozicije predsjednice ako predsjednica SAD-a postane Hillary Clinton?