Sa stavom

rod, porod i molitva

Pročelnica koja spaja nespojivo

Pročelnica koja spaja nespojivo

40 dana za život Vukovar // FB

Prije samo nekoliko dana ponovno su se pred bolnicama diljem Republike Hrvatske pojavili uzurpatori prostora, dežurni dušebrižnici i molitelji, domaći predstavnici i predstavnice međunarodne inicijative 40 dana za život. O ovoj međunarodnoj inicijativi smo prvi put pisale još 2013. godine, kada se ekipa molila u centru Londona, a vrlo brzo su se pojavili/e i u Hrvatskoj. Na sve što ne valja s “40 dana za život” upozoravale smo više puta, svaki put kad bi se iznova odlučili moliti protiv reproduktivnih prava žena.

Molitvi pred bolnicom u Vukovaru jučer se, kako smo pisale, pridružila i predstavnica Grada – Ana Živanović. Iako, dakle, kreiranje neugodne atomosfere za pacijente i pacijentice koje ulaze u prostore bolnica, nije ništa pretjerano novo – otvorena potpora nekog grada toj inicijativi sasvim je novi razvoj situacije.

Kako nam je jučer objasnio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović otišla je pružiti podršku okupljenima pred bolnicom zato što je ‘grad Vukovar otvoren prema raznim inicijativama i propagiranju različitosti mišljenja’.

Gospođa Živanović pripadnica je Hrvatske konzervativne stranke, a na stranicama grada Vukovara detaljno je opisano za što je točno zadužen Upravni odjel za društvene djelatnosti koji vodi. Između ostalog Odjel, a samim time i njegova pročelnica, bavi se “poslovima kojima se osiguravaju potrebe građana u području sporta, odgoja i obrazovanja, zaštite i promicanja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, poslove koji se odnose na ljudska prava, ravnopravnost spolova, prava nacionalnih manjina i razvoj civilnog društva”.

Iako je nevjerojatno da pročelnica čiji je posao baviti se promicanjem ljudskih prava svih osoba, a samim tim i ljudskih prava žena na tjelesnu autonomiju te njihovim seksualnim i reproduktivnim pravima, odlazi pružiti potporu prosvjednicima i prosvjednicama koji se zalažu za upravo suprotno, tu bizarnostima nije kraj.

Službena Facebook stranica Hrvatske konzervativne stranke Vukovar, pak, puna je proturječnosti upravo onome čime bi se spomenuta pročelnica trebala baviti.

Primjerice, u opisu njezina posla navedeno je bavljenje pravima nacionalnih manjina, a u prostoriji u kojoj se održavaju sastanci Hrvatske konzervativne stranke (dok za stolom sjedi i spomenuta pročelnica) jasno je vidljiv transparent ‘Za hrvatski Vukovar’.

{slika}

Hrvatska konzervativna stranka na proteklim je parlamentarnim izborima sudjelovala u sklopu koalicije, krajnje (ne)domišljato nazvane ‘Spremni’ koketirajući tako sa ustaškim pozdravom pod kojim su tisuće ljudi otpremane u logore.

A da vole kokterirati s filoustaškim znakovljem vidljivo je i po fotografiji koja je objavljena na službenoj stranici vukovarske podružnice Hrvatske konzervativne stranke koju krasi verzija hrvatskog grba bez krune, sa prvim bijelim poljem uz prateći natpis – “DOK JE RODA I PORODA I NAŠEG SNA NIKADA NEĆE UVENUTI RUŽA HRVATSKA”, a za slučaj da nam to nije dovoljno sa strane je nadopisano i ‘Bog i Hrvati’.

{slika}

“Da je došla neka druga inicijativa, mi bismo također poslali nekoga iz grada da prisustvuje. Svatko treba moći izreći svoj stav i to na način da nikoga ne vrijeđa i da nikome ne prijeti. Nije Grad tu da sudi što je ispravno, a što nije, barem po tom pitanju”, rekao je jučer Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Libeli.

Zbog svega navedenoga odlučile smo kontaktirati pročelnicu Anu Živanović. U kratkom razgovoru, s obzirom da je, prema riječima pročelnice na bolovanju, najprije nas je uputila na odnose s javnošću, ali nam je ipak odgovorila na komentar kako su spomenute fotografije objavljene na službenim stranicama Hrvatske konzervativne stranke Vukovar u popriličnoj suprotnosti s onim što je njezin opis posla kao pročelnice.

“Moje radno mjesto nema veze, u ovom trenutku, sa političkom strankom kojoj pripadam i u skladu s time uopće ne odgovaram na pitanja koja su povezana uz politiku, mogu odgovarati samo na pitanja koja su vezana za moj odjel”, rekla nam je pročelnica Živanović.

Na pitanje bi li, primjerice, podržala hipotetsku prosvjednu akciju protiv ministra Hasanbegovića ukoliko bi ona bila organizirana u Vukovaru nismo dobile odgovor.