Sa stavom

u časopisu pavelićevog zeta

Što će nam oči pored Hasanbegovićeve riječi

Što će nam oči pored Hasanbegovićeve riječi

Hina/ D.Senčar

“Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima bez obzira je li to ustaški ili komunistički režim. Jasno sam isticao u svojim radovima da su ustaški zočini – najveće moralno posrnuće hrvatskoga naroda čija sjena i zloduh još do danas nažalost stoji nad hrvatskim narodom”, rekao je danas na konferenciji za medije ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Čovjek za kojega je antifašizam floskula napisao je u časopisu Nezavizna Država Hrvatska ove retke, kako su to jučer prenijele Novosti:

(…)Ta i takova apokaliptičan stvarnost konačni je rezultat diabolične politike onoga i onih koji u svome bezkrajnome cinizmu rekoše da su baštinici i Starčevićeve političke, narodne i državno-pravne misli, onih koji u svojoj paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida što im nanesoše, pedeset godina kasnije, njihovi tobožnji sljedbenici.

Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida, koji svoje živote položiše na oltar domovine od Bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, njihovih štovatelja i sljedbenika, autentičnih hrvatski nacionalista i starčevićanaca poniženih (…) iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi, slozi i vjerskoj toleranciji, a istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora.

Pisao je tako Zlatko Hasanbegović dok je još bio student povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i to u časopisu Pavelićevog zeta Srećka Pšeničnika. Na fotografijama koje su iz istog časopisa prve prenijele Novosti jasno je vidljivo kako današnji ministar kulture pozira s Mladenom Schwartzom, Velimirom Bujancem i drugima. Vrijedi i spomenuti kako je izdavač časopisa NDH bio Hrvatski oslobodilački pokret, a ispod tamo objavljenih fotografija Hasanbegovića se potpisuje kao člana HOP-a, čime se opovrgava ministrov pokušaj zataškavanja da član tog pokreta nikada nije ni bio, iako on u tome ustraje i danas.

Za N1 televiziju na direktan upit je li napisao tekst u kojima ustaše naziva junacima, mučenicima i šehidima najprije je odgovorio novinaru: ‘Čitajte tekst u cjelini’.

A na upit je li koristio te izraze jer se njegovim imenom potpisuje taj članak, Zlatko Hasanbegović odgovara: ‘To nije autorski tekst’.

Tekstovi koje su otkrile Novosti napisani su devedesetih, a danas nam se taj isti čovjek praktički smije u lice govoreći da on nikada nije bio apologet ustaškog režima, nazivajući pojavu tekstova iznad kojih visi njegovo ime i prezime – manipulacijom.