Sa stavom

procjena

S nekim ljudima dijelite samo to da ste i vi nekada bili embrij

S nekim ljudima dijelite samo to da ste i vi nekada bili embrij

FB/Hrast

Posljednji smo put o njemu pisale nakon objave ovogodišnjih rezultata izbora za zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru jer su za njega rezultati bili jako dobri. Napisale smo tada kako će ovaj otvoreni zagovornik ukidanja prava na pobačaj, protivnik zdravstvenog odgoja, predsjednik H-rasta, zajedno sa svojom sestrom Kristinom Pavlović uskoro proslaviti desetu godišnjicu njihova križarskog (u doslovnom, ne prenesenom smislu) pohoda na ljudska prava. Njegovo ime je Ladislav Ilčić.

Ladislav Ilčić još se od 2006. godine aktivno bavi procjenama. Procjenjuje onda tako kako je najbolje umaći zdravstvenom odgoju pa je tako GROZD, njegova udruga, napisala upute kako eskivirati s nastave. Procjenjuje Ladislav i da bi najbolje bilo da završimo već jednom s tim pravom na pobačaj. Bavi se i embrijima, plišanim medvjedićima i brakovima koje bi trebali sklapati drugi.

O tim je brakovima koje ne bi on sklapao imao štošta reći dok je aktivno poticao na potpisivanje ‘građanske inicijative’ za heteronormativnu definiciju braka u Ustavu pa je tada rekao, a tportal zapisao:

‘To vam je kao – ako učenik ima peticu, a ostali drugačije ocjene, pa tom učeniku puno znači što ima peticu. No, onda dođe profesor i svim drugim učenicima da petice, pa onda tom jednom učeniku ta njegova petica više ne znači toliko.’

Jeste se malo nasmijale na ovo, jeste? E pa, Ladislavu Ilčiću tako se već dugo vremena podsmjehuje puno ljudi, ali Ladislav Ilčić ustraje i ne odustaje i evo nam ga sad u Saboru.

Tako je jučer ovaj uspješnik s proteklih izbora, odlučio poslati priopćenje Vladi koje je prenio evarazdin.hr u kojem je poručio kako “Hrast poziva Vladu Republike Hrvatske da svim raspoloživim snagama osiguraju teritorijalni suverenitet Republike Hrvatske i zatvore granice za sve koji nisu iz Sirije i drugih ratom ugroženih područja”.

U ovom trenutku posljednja, ali zapravo prva u nizu izjava s kojom će nas Ladislav Ilčić ‘častiti’ i onda kad zasjedne u saborske klupe, nalazi se u tom priopćenju. Evo što nam poručuje:

“Hrvatska treba paziti da što veći broj azilanata koji će ostati u Hrvatskoj budu kršćani, kako bi se tijekom svojeg privremenog boravka u Hrvatskoj što bolje uklopili u okolinu.”

Na sve titule kojima ga možemo opisati, tako je dodao i notu ksenofobije. Posljednja je procjena Ladislava Ilčića, čini se, da ljudski život kršćana više vrijedi, da ga bol više boli i neimaština više pogađa, nego što je to slučaj sa svima drugima. Samo, naravno, lijepo upakirano. Pročitate li njegovu rečenicu pažljivo, prepoznat ćete moment brige, skrbi, ma gotovo pa zaštite nad svim ti silnim jadnicima i jadnicama koje bi ovdje došle i ne bi se uklopile. Nije on protiv toga da oni ovdje dolaze, on je ZA to da se oni lakše uklope. On je uvijek ZA.

Možda to gospodin Ilčić procjenjuje zato što je jedan od tih koji se trudi formirati našu okolinu pa ima neke bolje uvide i spoznajne kapacitete od svih nas ostalih. Možda jedino on i njemu slični uspješno shvaćanju kako se to točno pomaže time što se uskraćuju ljudska prava. S druge strane, možda je to zato što je mržnju teško zauzdati pa kad je krenuo s jednima, drugima, što ne bi počastio i ove koji nam tek dolaze.