Sa stavom

Vaš seksizam nije smiješan

Petrina odgovara Libeli i pri tom nastavlja nizati uvrede

Petrina odgovara Libeli i pri tom nastavlja nizati uvrede

Dario GRZELJ//Hina

Nakon što je Stipe Petrina u manje od dva tjedna završio na Stupu srama tri puta, odlučile smo mu poslati džepno izdanje Rječnika hrvatskog jezika u nadi da će za svoje obračunavanje za političarima i političarkama pronaći neki prikladniji izraz od riječi ‘kurva’.

Reakciju Stipe Petrine nije trebalo dugo čekati. Najprije je na svojem Facebook profilu zaključio da se zgražamo nad njegovim rječnikom, ali ne i nad laganjem, pljačkom i kriminalom u proteklih 25 godina. U zamku opravdavanja i objašnjavanja Libelinog poticanja na građanski aktivizam i osvještavanja raznoraznih boljki društva u kojemu živimo, nemamo ni najmanju namjeru upasti. Defenzivni stav i govor  načelnika Općine Primošten, čak i kada bi bio istinit (što nije) ni najmanje ne bi umanjio štetu njegova vulgarnog seksizma. Gospodin Petrina i dalje uspijeva ne razumijeti da ako i na sekundu povjerujemo da želi društvo ravnopravnosti, ekonomskog prosperiteta i demokracije, to sasvim sigurno neće postići i ostvariti na način da obezvrjeđuje žene i djevojčice. 

{slika}

Vjerojatno potaknut silnim komentarima koji njega veličaju, a nas vrijeđaju te s gotovo 50 podjela svoje prve reakcije Stipe Petrina oglasio se ponovno.

{slika}

Najprije – higijeničarke, molit ćemo.

Zasigurno postoji cijeli niz razloga zašto baš Stipe Petrina postiže rezultate koje navodi. Neki od njih vjerojatno su i pozitivni. Nažalost, jedan od njih je vjerojatno i to koliki se broj osoba njegov način izražavanja razumije i podržava. Tradicionalnost, patrijarhalnost i ukorijenjenost seksizma u sve pore društva u kojem živimo Stipi Petrini omogućava da kada otvorenim vrijeđanjem žena nekome nešto poruči on bude taj koji je hrabar, iskren, borac – da većina koja živi svoje živote na ovim prostorima ni ne trepne okom. Uostalom, to su toliko puta čuli, toliko puta iskusili i iskustile, takav je jezik toliko učestao da ga se uopće ne propituje.

Stipi Petrini seksizam donosi glasove. Stipi Petrini seksizam garantira da zvuči iskreno, neproračunato, ljudski. Stipe Petrina je čovjek iz naroda jer je seksizam među narodom sveprisutan.

Nije to ništa čudno, štoviše, može se reći da je otkriće tople vode. I, što sada? Slegnuti ramenima, reći da je to tako, eto, oduvijek, i eto. Ne, hvala, mi ne bismo. Da, ima u Republici Hrvatskoj puno većih problema od Stipe Petrine i njegova vulgarnog i diskriminatornog rječnika. Jedan od njih je sasvim sigurno diskriminacija žena, a mi slanjem džepnog rječnika Stipi Petrini, upravo to poručujemo.

Povezani tekstovi: Stipi Petrini šaljemo džepni rječnik hrvatskog jezika

                                  Stipe Petrina prvi se upisuje na novi Stup srama

                                  U čemu je problem kada Petrina kaže ‘kurva’