Sa stavom

sekularna država, vjera i djela

Pogledajte kako građanski odgoj izgleda kada se predaje na satovima vjeronauka!

Pogledajte kako građanski odgoj izgleda kada se predaje na satovima vjeronauka!

Ministar Vedran Mornar potpisivanjem Odluke o donošenju programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole, omogućio je između ostalog, da se građanski odgoj i obrazovanje integrira u satove vjeronauka u školama.

Time je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dio svoje nadležnosti prepustilo vjeroučiteljima i vjeroučitaljicama, odnosno, sukladno Vatikanskim ugovorima, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

U teoriji sve ono što se predaje na satovima vjeronauka trebalo bi biti u skladu sa zakonodavstvom Republike Hrvatske – Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o ravnopravnosti spolova i slično, međutim, kako to izgleda u praksi pročitajte i pogledajte dalje u tekstu.

Osnovna ideja uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u škole jest razvijanje kulture nenasilja i mira, poštivanja ljudskih prava i preuzimanja odgovornosti kako bi mladi bolje razumjeli društvo u kojem žive i druge kulture te kako bi shvatili važnost političkih procesa te donošenja odluka, navodi se na stranicama GOOD inicijative.

Iako je početna ideja bila uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole kao zasebnog predmeta, on se trenutno provodi međupredmetno. U prijevodu to znači kako se različite jedinice obrađuju kroz već postojeće predmete u školama. Između ostalog, građanski odgoj i obrazovanje provode se i u sklopu nastave vjeronauka.

Martina Horvat iz GOOD inicijative za Libelu.org rekla je kako su tijekom razgovora s učenicima i studentima prilikom provođenja različitih edukacija i seminara došli do saznanja kako se na satovima vjeronauka prilikom obrađivanja tema koje spadaju pod građanski odgoj i obrazovanje vrlo često koriste Powerpoint prezentacije iz istog izvora – portala vjeraidjela.com.

Kako oblikovanje mladih umova predstavlja težak zadatak, pogotovo za one koji mu pristupaju ozbiljno, na portalu vjeraidjela.com moguće je pristupiti cijelom nizu prezentacija za korištenje na satovima vjeronauka što se, kao što je već navedeno, zaista i odvija u praksi.

Portal vjeraidjela.com, kako sami autori i autorice navode na stranici, nastao je “spontano među teolozima – Facebook prijateljima kako bi što lakše dijelili ideje”, a cilj portala je “nuditi čitateljima tekstove i ideje koji će pridonositi rastu u vjeri, odnosno, nastojati skladno povezivati intelektualnu i duhovnu raznu”.

U skladnom povezivanju intelektualne i duhovne razine poglavito se ističe Snježana Majdandžić – Gladić koja je iznimno aktivna u objavama na samom portalu, izradi prezentacija, održavanju vlastitog bloga te internetske i Facebook stranice posvećenih djeci, roditeljima i odgojiteljima – Zlatna djeca.

{slika}

U “istraživačkom” tekstu naslovljenom “Što možemo iščitati iz korelacije Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja i Plana i programa katoličkog vjeronauka u srednjoj školi?”, autorica zaključuje sljedeće:

{slika}

Kako bi obranila tradicionalne hrvatske vrijednosti, ali i pomogla svojim suborcima i suborkinjama u istom, Snježana Majdandžić – Gladić bacila se na izradu Powerpoint prezentacija. Ukoliko o nekim temama same prezentacije nisu dovoljno “informativne”, autorica navodi kako se opširnija pojašnjena mogu pronaći ili na tekstovima samog portala Vjera i djela ili na njezinom autorskom blogu Zrno.

Temi abortusa se na satovima vjeronauka prema naputcima Majdandžić-Gladić, a za koje, nažalost, zasigurno znamo da su prihvaćeni u školama, treba pristupati na sljedeći način:

{slika}

{slika}

{slika}

A kako predavanje o braku i obitelji izgleda na satovima vjeronauka kada se prezentira kao “tradicionalna hrvatska vrijednost” pogledajte u nastavku:

{slika}

{slika}

{slika}

Ne smijemo, nipošto, zanemariti ni prezentiranje medicinski potpomognute oplodnje:

{slika}

Nakon što proučite sve prezentacije i osposobite se za predavanje građanskog odgoja i obrazovanja prema “katoličkim” načelima uključivosti, uvažavanja i međusobnog poštovanja možete se spontano podružiti na Facebook stranicama “Zlatna djeca” i pri tom ju pokušajte ne zamijeniti za Zlatnu zoru.

{slika}