Sa stavom

MONSTRUOZNOST ISKRIVLJENIH UMOVA

Kada je zakon naklonjen silovateljima

Kada je zakon naklonjen silovateljima

Nedavno su internetski novinski portali obavijestili javnost o monstruoznom činu grupnog silovanja 17-godišnje Zadranke. Naime, maloljetnu djevojku silovalo je pet muškaraca u dobi od 16, 17, 18, 19 i 21 godine, tijekom večeri s drugog na treći studenog, prenosi Večernji.hr. Djevojku su tu večer i upoznali te je nakon izlaska u lokalni noćni klub namamili na okolnu plažu i brutalno je silovali, nakon čega su je ostavili poluodjevenu i u nesvjesnu stanju na mjestu zločina.

Petorica mladića, od kojih su trojica maloljetnici, privedeni su istražnom sucu zadarskog Županijskog suda, koji im je odredio pritvor do mjesec dana.

Javnost i medijisve do prije  nekoliko dana nisu od strane zadarske policije bili obaviješteni o ovome slučaju, a kao razlog zataškavanju zločina naveli su zaštitu maloljetne osobe. Osim toga, policija ovaj čin nije okarakterizirala kao silovanje, već kao spolni odnošaj bez pristanka, odnosno kao prisilu na spolni odnošaj, unatoč tome što su djevojci evidentirane i lakše ozljede.

Prijeti im do tri godine zatvora zbog spolnog odnošaja bez pristanka s obzirom na to da su, prema prijavi, ‘bili u otklonjivoj zabludi glede postojanja pristanka'”, navodi Jutanji.hr.

Naime, u hrvatskom Kaznenom zakonu pravi se razlika između silovanja i spolnog odnošaja bez pristanka. Za spolni odnošaj bez pristanka, u članku 152., točka 1. hrvatskog Kaznenog zakona, stoji: “Tko s drugom osobom bez njezinog pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili navede drugu osobu da bez svog pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili da bez svog pristanka nad samom sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Pod drugom točkom: “Počinitelj koji je bio u otklonjivoj zabludi glede postojanja pristanka iz stavka 1. ovoga članka, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

S druge strane, za silovanje, u članku 153. hrvatskog Kaznenog zakona, piše: “Tko djelo iz članka 152. stavka 1. ovoga Zakona  počini uporabom sile ili prijetnje da će izravno napasti na život ili tijelo silovane ili druge osobe, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina”.

Stavak drugi: “Počinitelj koji je bio u otklonjivoj zabludi glede postojanja pristanka iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.”

Ovakvim nelogičnim i diskriminatornim definiranjem čin spolnog odnošaja bez pristanka se na kaznenoj, i bilo kojoj drugoj osnovi, drastično i neopravdano ublažava.

Sam čin monstruoznog silovanja 17-godišnjakinje bio je tek vrhunac patološkom zločinstvu ovih Zadrana. Naime, dvojica od peteročlanog silovateljskog kolektiva su prije nekoliko mjeseci na Velebitu manijakalno ubili i rasporili bređu kobilu, tada u vlasništvu Modričana Petra Kneževića, koji je ovaj slučaj i prijavio policiji. Ždrijebe, u posteljici, koje su izvadili iz utrobe mrtve kobile ostavili su na ledinama Velebita da ugine, kobilu su raskomadali, a meso prodali, navodi Večernji.hr.

Unatoč tome, policiji su ih prijavili samo za krađu mesa, ali ne i za mučenje životinje. Sve ovo govori da je riječ o ‘osobama s patološkim poremećajima u ponašanju kojima je pod hitno potrebna stručna pomoć, budući da pokazuju odlike krajnje perverzije i monstruozne okrutnosti’, napominje tportal.hr.  

Osim ovoga čina neopisive monstruoznosti nad nedužnom životinjom, mladići su poznati i po iživljavanju nad mačkama. Iako su njihovi sugrađani bili svjesni zločina koje su činili, nitko, ipak, nije poduzeo ništa, sve dok se njihovi iskrivljeni i bolesni nagoni nisu premjestili na zločin nad čovjekom.

Neizostavno je spomenuti kako je ovo samo jedan od mnogih primjera u kojima je zlostavljanje životinja samo korak prema mučenju i zlostavljanju čovjeka. Iako Zakon o zlostavljanju i mučenju životinja postoji, neučinkovito se provodi. Između ostalog, kao što je slučaj i s mnogim drugim hrvatskim Zakonima.