Sa stavom

koliko umjetnosti, toliko ljudskih prava?

Fino mrtvo kazalište

Fino mrtvo kazalište

Na dan kada se u Zagrebu i Splitu održavaju prosvjedni skupovi, čiji je cilj stati u obranu zdravstvenog odgoja – “Skup razuma“, Jutarnji list senzacionalistički najavljuje novi broj Globusa koji otkriva “akcijski plan nadbiskupa Bozanića: od 1. veljače 2.000 svećenika u 1.600 župa uz pomoć 400 redovnika i redovnica i 1.000 volontera i volonterki počet će žestoku kampanju protiv Vlade. Svaki dan organizirat će se javne rasprave protiv zdravstvenog odgoja i gay brakova”.

Počet će, kao da već nisu počeli, to jest, kao da su uopće i prestali. Nije iznenađujuće da su se  na “Skupu razuma” okupili ljudi koji su digli glas protiv diskriminatornih izjava koje posljednjih tjedana predstavnici Katoličke crkve (npr. Bozanić i Pozaić) kao i njihovi bliski suradnici (npr. Adalbert Rebić) odašilju već tjednima. No, iznenađujuće jest to što na tom skupu, a ni na njima sličnima, čini se, više ne možemo očekivati ravnatelja Gradskog dramskog kazališta GavellaDragu Stazića. On za to, naprosto, nema hrabrosti.

Gospodin Stazić je kukavno zbog ‘neviđenog pritiska’, kako stoji u njegovoj objavi isprike, odlučio povući plakat za kazališnu predstavu “Fine mrtve djevojke“.

Žalosno je što je tim činom priznao da na njega  ‘neviđeni pritisak’ mogu izvršiti likovi poput onih karikaturalno prikazani u toj istoj kazališnoj predstavi u režiji Dalibora Matanića.

Ideja da jedno kazalište na čijim se daskama održava takva predstava održava poštuje, cijeni i živi duh te iste predstave očito je bila iluzorna. Neki nebitni portal bitno.net i njegovi poklonici, marginalna katolička udruga Vigilare, za koju vjerojatno do danas nitko nije ni čuo, čini se, predstavlja ‘neviđen pritisak’.

Radosna su vijest, s druge strane, komentari koje o predstavi daju Dalibor Matanić, ali i jedna od glumica iz predstave Nataša Janjić – Lokas koja je na Facebook profilu svojega kazališta, na objavu o povlačenju plakata tu kukavnu odluku svojega ravnatelja komentirala ovako: “Uvedimo cenzuru na umjetnost. I odselimo”.

Situaciju, kako prenosi Večernji list, naravno, u svoju korist okreće udžbenički primjer populističkog kandidata za gradonačelnika te trenutni gradonačelnik Zagreba – Milan Bandić koji je već naložio micanje ‘spornih’ plakata sa svih javnih površina. Sva sreća da je osobno preuzeo brigu o napadalom snijegu, u protivnom bi, vjerojatno, i sam plakate skidao.

Povlačenjem ovog plakata Gavella je pokazala da je prikazivanje “Finih mrtvih djevojaka“, barem za njezina ravnatelja, ništa više od pokušaja dovlačenja publike čije mišljenje ne žele oblikovati, koje ne žele obrazovati i odgajati u duhu demokracije i ustavnih vrijednosti naše male balkanske države.

Ravnatelj Stazić bi predstavu trebao pogledati još koji put da poruku iste i shvati. Možda bi tada spoznao važnost neuzmicanja pred primitivizmom i naučio da kada jednom to napravite, svaki sljedeći put taj isti primitivizam viri iza ugla s očima koje svakog puta malo više narastu.

Također, nadam se da će se gospodinu Staziću definicija ‘neviđenog pritiska’ nakon reakcija na njegovu objavu o povlačenju plakata bitno izmijeniti.