Sa stavom

Objaviti ili ne objaviti?

Je li princeza u toplesu od interesa za javnost?

Je li princeza u toplesu od interesa za javnost?

Kada u novinarskom poslu treba povući granicu i znati koje fotografije i tekstove treba objaviti, a koje ne. Svakako treba objaviti one koji su u interesu javnosti, no možda takvi tekstovi neće prodati novine. Ono što će prodati novine je nažalost žutilo i senzacija. Što to govori o novinarima, a što o čitateljima, prosudite sami.

Nedavno je mladi britanski kraljevski bračni par odlučio provesti nekoliko dana u ljetnikovcu Chateau D’Autet u Provansi, koji je u vlasništvu kraljičina nećaka, vikonta Linleya. No nisu ni slutili kako se u grmlju skriva paparazzo koji je iskoristio trenutak kada je vojvotkinja od Cambridgea skinula gornji dio kupaćeg kostima i snimio 200 fotografija njenih golih grudi. Nakon toga fotografije su osvanule u nekoliko časopisa. Prvo u francuskom Closer, čiji paparazzo ih je i snimio, potom u talijanskom Chi i irskom Irish Daily Star. U prošlotjednom izdanju hrvatskog časopisa Glorija, vojvotkinja od Cambridgea dobila je naslovnica na kojoj je pisalo: Grudi koje su uzbudile svijet, iako su se u časopisu mogle pronaći samo fotografije kraljevskog para s turneje po Dalekom istoku.

“Ove fotografije nisu ni najmanje šokantne. One pokazuju mladu ženu kako se sunča u toplessu, kao i milijuni žena koje vidite na plažama”, izjavio je Laurence Pieau, urednik kontroverznog francuskog časopisa Closer.

Nešto dalje od toga otišao je i urednik Chija, sestrinskog časopisa Closera u Italiji.

“Ova tema zaslužuje objavu, jer pokazuje na sasvim prirodan način, svakodnevni život vrlo poznatog, mladog i modernog para u ljubavi. Stajala je u javnosti, pokazujući grudi, te bila u dometu fotoaparata”, rekao je Alfonso Signorini. E.L.Woody, kralj paparazza, za CNN.

Očito niti jednom od ovih novinara nije jasno da Kate nije otišla na nudističku ili bilo koju drugu javnu plažu i sunčala se u toplessu, već se sunčala u intimi ljetnikovca koji je odabrala za odmor i gdje su joj narušena prava privatnosti.

Kraljevski par odmah je podignuo optužbu protiv magazina Closer  i nakon samo tri dana dobio parnicu. Sud je zabranio daljnje objavljivanje spornih fotografija u časopisima i na internetu, te njihovu prodaju drugim medijima. Ako prekrši sudsku odluku Closer će svaki dan morati plaćati po 10.000 eura kazne, te im moraju uručiti sve digitalne kopije.

BBC prenosi kako je suspendiran urednik Irish Daily Stara, upravo zbog objavljivanja ovih fotografija.

Odvjetnik Closera smatra kako su princ William i njegova supruga reagirali burno i nerazumno. No, sjetimo se što se dogodilo Williamovoj majci, princezi Diani, dok je bježala pred paparazzima, i to baš u Francuskoj.

Ovo je bio očito slučaj kada su urednici trebali prosuditi da te fotografije ne treba objaviti, iz iskustva su mogli znati da će uslijediti tužba. Međutim, to im možda nije ni bilo bitno. Ipak, novine su prodane s visokom tiražom, a to je ono najvažnije.