Razgovor

 • 'Kad odrastemo imamo veću snagu nešto promijeniti'

  'Kad odrastemo imamo veću snagu nešto promijeniti'

  Prije 14 mjeseci, škotski glumac, dramski pisac i aktivist Matthew McVarish počeo je hodati Europom zbog samo jednog cilja: probuditi svijest ljudi o seksualnom zlostavljanju djece. Zagreb je bio 21. grad koji je posjetio, a tijekom njegova boravka u Hrvatskoj imala sam prilike (...)

 • Tamara Abdul Hadi i velike bliskoistočne isključivosti

  Tamara Abdul Hadi i velike bliskoistočne isključivosti

  Tamara Abdul Hadi rodila se u Ujedinjenim Aarapskim Emiratima, roditelji su joj iz Iraka, odrasla je u Kanadi. Čim je zaradila svoju kanadsku diplomu, preselila se u Dubai i započela svoju fotoreportersku karijeru. Posljednjih deset godina radovi su joj objavljivani u Guardianu, New York (...)

 • Izigrana je demokratska procedura

  Izigrana je demokratska procedura

  Kako bi se osiguralo kvalitetno i sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole, organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima, udružile su se u GOOD inicijativu . Ona djeluje od 2008. godine te se članice inicijative, između ostalog, zalažu (...)

 • 'Nastavljam raditi s izbjeglicama, jer postoji još puno pitanja kojima se želim baviti'

  'Nastavljam raditi s izbjeglicama, jer postoji još puno pitanja kojima se želim baviti'

  Sigurnost i zaštita od nasilja, temeljno je pravo svake osobe bez obzira na spolnu orijentaciju ili rodni identitet. Iako su zabilježene značajne promjene na međunarodnoj i nacionalnoj razini koje se tiču temeljnih prava LGBTQ osoba, u stvarnosti je ta zajednica još uvijek izložena zlostavljanju (...)

 • "Oduvijek sam imala velike ciljeve i ambicije, a najvažnije od svega vjeru u samu sebe"

  Selma Selman mlada je umjetnica iz Bihaća koja se bavi slikarstvom, instalacijama i performansima. Kroz svoj rad ruši stereotipe i predrasude, te progovara o borbi protiv diskriminacije i položaju Roma u društvu. Talentirana Selma iza sebe ima nekoliko zapaženih projekata koji su rezultat (...)

 • Počnimo najbolje što se može u situaciji u kojoj se nalazimo!

  Počnimo najbolje što se može u situaciji u kojoj se nalazimo!

  Andreja Kulunčić hrvatska je umjetnica izrazito aktivna i priznata kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Kroz svoj izrazito inkluzivan, interaktivan, user friendly rad na području društveno angažirane umjetnosti, Andreja Kulunčić pokazuje kako umjetnost može biti kritička, (...)

 • Biskupi zaboravili na svoje poslanje

  Biskupi zaboravili na svoje poslanje

  Gospođo Škrabalo, biskupi katoličke crkve su nakon nedavne sjednice podržali sisačkog biskupa Vladu Košića, koji je bio na dočeku Darija Kordića, ratnog zločinca koga je presudio međunarodni sud i koji se zbog toga našao na meti nekih kritičara/ki, a što su biskupi označili kao "neprimjerene (...)

 • LGBT zajednica na Kosovu - buđenje iz zimskog sna

  LGBT zajednica na Kosovu - buđenje iz zimskog sna

  Kosovo je nedavno dobilo novu LGBT organizaciju – Centar za jednakost i slobodu (CEL). Prenosimo razgovor s portala Diskriminacija.ba s osnivačicom i aktivistkinjom organizacije, Rajmondom Sylbijaom. Već duže vrijeme se čini da se LGBT (...)

 • Jehan Bseiso i dug povratak doma

  Jehan Bseiso i dug povratak doma

  Jehan Bseiso palestinska je pjesnikinja (također i istraživačica i aktivistkinja) koja je odrasla u Jordanu, u koji je njena obitelj izbjegla prije nekoliko desetljeća. Ima trideset i jednu godinu i u međuvremenu je u putovnici skupila pečate iz čitavog svijeta – živjela je, studirala i (...)

 • Feministički raskol devedesetih: takozvane nacionalistkinje i samoproglašene antinacionalistikinje

  Feministički raskol devedesetih: takozvane nacionalistkinje i samoproglašene antinacionalistikinje

  U sklopu obilježavanja stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu je nedavno održana međunarodna konferencija pod nazivom Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014 . Iako se bavljenje ženama u nasilnim sukobima i ratovima pretežito odvija samo unutar (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija