Razgovor

 • Feministički raskol devedesetih: takozvane nacionalistkinje i samoproglašene antinacionalistikinje

  Feministički raskol devedesetih: takozvane nacionalistkinje i samoproglašene antinacionalistikinje

  U sklopu obilježavanja stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu je nedavno održana međunarodna konferencija pod nazivom Učešće i položaj žena u ratu od 1914. do 2014 . Iako se bavljenje ženama u nasilnim sukobima i ratovima pretežito odvija samo unutar (...)

 • 'Umjetnici/e u Iranu žele prijeći granice i otvoriti se svijetu'

  'Umjetnici/e u Iranu žele prijeći granice i otvoriti se svijetu'

  Status i afirmacija žena, te nejednaka zastupljenost obaju spolova veliki je problem u filmskoj industrija koja i dalje bilježi visoku mušku dominaciju. Iako malobrojne kao i u mnogim sličnim granama umjetnosti, žene u animaciji svake godine bilježe sve više uspješnih projekata.

 • 'Društvo cvate kada muškarci preuzmu ravnopravnu brigu o djeci'

  'Društvo cvate kada muškarci preuzmu ravnopravnu brigu o djeci'

  Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prije četiri godine pravo na roditeljski dopust koristilo svega stotinjak očeva, dok je prošle godine njihov broj narastao na više od devetsto. To znači da u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, od ukupnog broja parova pravo na roditeljski dopust koristi dva (...)

 • 'Pride je solidarna borba za jednakopravnost svih ljudi'

  'Pride je solidarna borba za jednakopravnost svih ljudi'

  "Povijest svih dosadašnjih društava, povijest je borbi među onima koji nečije dostojanstvo zatiru i onih koji se bore za dostojanstvo potlačenih. Zato što se potlačenima prava i dostojanstvo ne darivaju, mi se za njih borimo. Naša je snaga solidarnost, naša je inspiracija povijest, naša (...)

 • Želimo bolje razumjeti ljudsku seksualnost

  Želimo bolje razumjeti ljudsku seksualnost

  Judtih Reisman nalazi se na desetodnevnoj turneji po Hrvatskoj tijekom koje iznosi niz optužba na račin Kinsey instituta. Stoga smo razgovarale s Jennifer Bass, direktoricom za odnose s javnošću Kinsey instituta za istraživanje spola, roda i reprodukcije iz Bloomingtona (IN, USA).

 • 'Moj rad je bio queer prije nego se znalo što queer jest'

  'Moj rad je bio queer prije nego se znalo što queer jest'

  Vlasta Delimar najpoznatija je hrvatska body-art umjetnica/performerica koja je kroz svoj 35-godišnji multimedijalni umjetnički rad koristila seksualnost kao svojevrsnu političku borbu. U umjetnosti je zauzela aktivnu ulogu žene – žene koja odlučuje i koja djeluje u društvenom (...)

 • "Kampanja #diversity će trajati dok god naše društvo ne počne cijeniti različitosti"

  Podaci o broju zlostavljanih žena u Europskoj uniji pokazuju da je 33 posto žena doživjelo neki oblik zlostavljanja, bilo da se radi fizičkom ili seksualnom nasilju, psihološkom nasilju ili nasilju na radnome mjestu. Studija koju je provela Agencija Europske unije za temeljna prava svjedoči o (...)

 • Radnička prava moraju imati prioritet nad interesima kapitala

  Radnička prava moraju imati prioritet nad interesima kapitala

  Ususret izborima za Europski parlament, koji će se održavati od 22. do 25. svibnja razgovarale smo s Maritom Brčić Kuljiš , tajnicom ogranka Split hrvatskih laburista i njihovom kandidatkinjom za Europski parlament. Brčić Kuljiš diplomirala je filozofiju i sociologiju, a doktorirala je prije (...)

 • Novi obiteljski zakon donijet će kaos

  Novi obiteljski zakon donijet će kaos

  Povodom zaključnog čitanja i stupanja na snagu novog Obiteljskog zakona razgovarale smo s Elenorom Katić , zagrebačkom odvjetnicom koja se obiteljskim pravom bavi dugi niz godina. Također, ona je bila jedna od odvjetnica koje su okupile kao neformalna grupa ponukane donošenjem novog (...)

 • 'Sanjam o naciji gdje će škole biti sigurno utočište za djecu'

  'Sanjam o naciji gdje će škole biti sigurno utočište za djecu'

  U posljednjih nekoliko godina, u Nigeriji je broj stanovnika i stanovnica eksponencionalno rastao, sada iznosi oko 174 milijuna ljudi, dok je 45 posto populacije mlađe od 15 godina. Prema UNESCO-u, preko 10 milijuna djece nije pristupilo niti jednom obliku formalnog obrazovanja, što (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija