U fokusu

nerealističan prikaz poznate umjetnice

Prodaja Frida Kahlo lutke zabranjena u Meksiku

Prodaja Frida Kahlo lutke zabranjena u Meksiku

Mattel

Barbie lutka s likom meksičke umjetnice Fride Kahlo nedavno je stupila na svjetsko tržište kao dio Mattelove kolekcije igračaka pod nazivom “Inspirativne žene” koja je u maloprodaju stupila 8. ožujka ove godine. Kolekcija osim Fride uključuje i lutke nekolicine drugih žena koje su na neki način obilježile svjetsku povijest.

Iako slavljena kao napredak u kontekstu širenja područja reprezentacije žena, navedena lutka u Meksiku je naišla na neodobravanje koje je rezultiralo zabranom prodaje iste u trgovinama dječjih igračaka.

Naime, živuća rodbina Fride Kahlo pokrenula je tužbu tvrdeći da je Mattel bez dopuštenja iskoristio Fridin lik, ali i, kako tvrdi njezina pra-nećakinja Mara Romero, učinio slikaričin ten presvijetlim.

Voljela bih da je lutka sličnija Fridi, a ova svjetloputa i svjetlooka lutka to nije. Lutka je trebala izgledati mnogo više poput Meksikanke tamnije kože, spojenim obrvama…ne toliko mršava, jer Frida nije bila takva te drugačije odjevena i s drugačijim nakitom.” Za AFP je izjavila Romero.

Frida Kahlo svojevremeno je, osim po umjetničkom stvaralaštvu, poznata bila i po prkošenju rodno uvjetovanim normama svoga vremena noseći hlače, kao i po izričitom isticanju vlastitog, meksičkog kulturnog nasljeđa – dva aspekta koja je Mattel mogao na mnogo bolji način prikazati.

Ova presuda trenutno se odnosi samo na Meksiko, a Mattel još u medijima nije komentirao situaciju.