U fokusu

Žena koja je postala ikona

Umrla Naomi Parker Fraley, prava ‘Rosie The Riveter’

Umrla Naomi Parker Fraley, prava ‘Rosie The Riveter’

Žena koja je umjetniku J. Howardu Milleru bila nadahnuće za kultni plakat “Rosie the Riveter”, umrla je u subotu u dobi od 96 godina, potvrdila je za The New York Times njezina obitelj.

Naomi Parker Fraley imala je 20 godina kada je nakon japanskog napada na Pearl Harbor sa svojom mlađom sestrom Adom počela raditi u kalifornijskom Naval Air Stationu.

Ondje su bile zadužene za krpanje i zakivanje krila aviona. Fotograf koji je obilazio postaju fotografirao je Fraley u crveno-bijeloj točkastoj marami dok je radila na tokarskome stroju, i ta je fotografija obišla zemlju.

Fotografiju je tada navodno zapazio Miller, koji je prema njoj izradio svoj poznati plakat žene s maramom koja pokazuje mišicu.

Godinama se smatralo da je žena na fotografiji Geraldine Hoff Doyle, koja je tijekom rata radila na stroju u michiganskoj tvornici.

Kada se Fraley zatekla na okupljanju u Nacionalnom povijesnom parku 2009. godine, vidjela je fotografiju ispod koje je pisalo Doyleino ime.

“Nisam mogla vjerovati – na fotografiji sam bila ja, a pisalo je tuđe ime”, izjavila je 2016. godine. “Bila sam začuđena.”

James J. Kimble, izvanredni profesor na Sveučilištu Seton Hall u New Jerseyu, također je proučavao “Rosie” i njezin stvarni identitet i zaključio da je se radi o Fraley. Objavio je svoje nalaze 2016. godine u magazinu Rhetoric and Public Affairs.

“Nema sumnje da je ona “tokarica” s fotografije”, izjavio je Kimble za The New York Times.

Fraley i njezina sestra bile su među milijunima Amerikanki koje su činile radnu snagu tijekom Drugog svjetskog rata, zamjenjujući muškarce koji su otišli u rat. Te su žene obavljale niz zadataka, uključujući proizvodnju zrakoplova i streljiva, rad na pokretnim trakama, volontiranje za američki Crveni križ i vožnju kamiona.

Njima u čast, odlukom Senata 21. ožujka 2017. godine proglašen je Nacionalni Rosie The Riveter dan.

Nakon odlaska iz mornaričke zrakoplovne baze, Fraley je radila kao konobarica u restoranu u Palm Springsu, a kasnije se udala i zasnovala obitelj. Na njezinoj se Facebook stranici može vidjeti kako ponosno savija mišicu pored postera poznate “Rosie”.

“Žene u ovoj zemlji danas trebaju ikone”, rekla je za magazin People. “Ako sam ja jedna od njih, sretna sam zbog toga.”