U fokusu

Uoči izbora

Indijski premijer Modi protiv prakse ‘trostrukog talaqa’ u Indiji

Indijski premijer Modi protiv prakse ‘trostrukog talaqa’ u Indiji

Indijski premijer Narendra Modi u ponedjeljak se uključio u kontroverznu raspravu o razvodu u muslimanskim zajednicama, za koje je rekao da uništava ženske živote, izazivajući tako brojne kritike od svojih oponenata, uključujući i onu da na ovaj način pokušava doći do manjinskih glasova na izborima iduće godine.

Modi je kritizirao takozvani “trostruki talaq“, koji dopušta Muslimanima da se razvedu od svojih supruga triput govoreći “Razvodim se od tebe”, u govoru u državi Uttar Peadesh.

Premijerova stranka Bharatiya Janata Party (BJP) osvojila je državu u kojoj živi jedan/na od šest Indijaca/ki na izborima 2014. godine, i sada treba širu podrušku izvan Hindu baze kako bi imala šansu osvojiti državne ankete.

“Ženski se životi ne smiju uništavati ‘triple talaqom'”, rekao je Modi u gradu Mahoba. “Zadaća je Vlade i svih ljudi ove zemlje da osiguraju pravdu za muslimanske žene”.

Muslimanke u Indiji već dugo vremena zahtijevaju zabranu ovog zakona, koji se prakticira u većini islamskih država, a dopušten je i indijskim Ustavom. Nacionalna pravna komisija nedavno je tražila mišljenje javnosti treba li napustiti ovu praksu, izazivajući tako raspravu između političara i religijskih vođa.

Više od 24 muslimanske skupine za prava žena, koje su pisale Modiju zahtijevajući reforme muslimanskih zakona o rastavi i poligamiji, također su podnijele zahtjev Ustavnom sudu.

Modijevi suparnici i muslimanski vjerski vođe optužuju ga da se pokušava dodvoriti Muslimankama kako bi dobio njihove glasove. “‘Trostruki talaq’ je Modijevo novo političko oruđe za razbijanje muslimanskih glasova”, rekao je Asaduddin Owaisi, vođa muslimanske političke stranke All-India Majlis-e-Ittehad-ul Muslimeen. “Premijer sada želi da Muslimanke glasaju za njega jer očajno želi osvojiti Uttar Pradesh”. Spomenuta država ima 19 posto Muslimana/ki u sastavu stanovništva, što je iznad nacionalnog prosjeka.

Rashtriya Swayamsevak Sangh, hinduistički nacionalistički grassroots pokret koji podupire Modija i njegovu stranku, zablježio je stotine slučajeva ‘trostrukog talaqa’ u posljednjem izvještaju. U većini tih slučajeva radi se o ženama iz siromašnih obitelji, čiji ih supruzi ostavljaju preko telefona i ne ispunjavaju svoju obvezu njihova uzdržavanja.

“Ta su religijska pravila barbarska i potpuno neprihvatljiva. Želimo da Vlada zaštiti Muslimanke”, rekao je stariji vođa RSS-a u New Delhiju.