U fokusu

36. povorka ponosa u Torontu

Vrijeme je da povorke ponosa uključe sve marginalizirane skupine!

Vrijeme je da povorke ponosa uključe sve marginalizirane skupine!

Facebook Toronto Pride Parade 2016

Na 36. kanadskoj povorci ponosa koja se održala jučer u Torontu po prvi je puta sudjelovao jedan kanadski premijer – Justin Trudeau.

Povorka je bila posvećena homofobnom napadu u Orlandu. Velik broj ljudi zaustavio se u ulici Younge kako bi u tišini odali počast žrtvama napada. Sudionici i sudionice povorke su nosili i veliki crni transparent na kojem je pisalo “Orlando” i “Marširamo za one koji to ne mogu”. Njih je slijedilo 49 osoba u duginim bojama koji su nosili natpis s imenima i godinama žrtva iz Orlanda. 

“Tragedija u Floridi podsjetnik je da ne smijemo prelaziti preko mržnje. Moramo reagirati kad god postoji netrpeljivost i diskriminacija”, rekao je Trudeau. 

Također, naznačio je da njegova prisutnost na povorci ne bi trebala biti velik događaj, s obzirom da je pohodi već godinama te je naglasio da će od sad biti uobičajeno da je premijer dio povorke. 

Šetnju je nakratko prekinula aktivistička grupa “Black Lives Matter Toronto”. Nakon što je direktor povorke Mathieu Chantelois potpisao zahtjeve grupe, povorka je nastavljena. 

“Uvijek je pravo vrijeme da se progovori o marginalizaciji crnaca/kinja, bilo da se radi o queer ili trans* osobama. Mi ne želimo uzeti prostor drugima. Kad već govorimo o homofobiji i transfobiji, smatramo da bi trebalo poraditi na zajedničkoj borbi protiv istih. Mi nismo uletjeli u povorku s ciljem da je narušimo, samo smo napravili mjesta za sebe tamo gdje smo izbrisani“, rekla je Alexandra Williams iz aktivističke grupe “Black Lives Matter Toronto”.

U priopćenju grupe navedeno je da je povorka u Torontu malo pažnje pridodala zajednici queer/trans* crnaca/kinja te ostalim marginaliziranim skupinama. Stoga je u njihovom popisu zahtjeva naznačeno da se u organizaciju povorke narednih godina uključi više marginaliziranih skupina.

Na povorci su marširali i gradonačelnik Toronta John Tory, liderica zelenih Elizabeth May te Rona Ambrose,