U fokusu

Virginia Raggi (M5S) prva gradonačelnica Rima

Virginia Raggi (M5S) prva gradonačelnica Rima

Hina

Virginia Raggi, kandidatkinja Pokreta pet zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla izabrana je za prvu gradonačelnicu Rima, nanoseći težak udarac Demokratskoj stranci (PD) šefa vlade Mattea Renzija, pokazali su privremeni rezultati u ponedjeljak.

Po podacima ministarstva unutarnjih poslova nakon prebrojanih 99,8 posto biračkih mjesta u Rimu, kandidatkinja M5S-a dobila je 67,2 posto glasova, a njezin protukandidat iz Demokratske stranke Roberto Giachetti 32,8 posto te je odmah priznao poraz.

U kratkom obraćanju Raggi je pozdravila pobjedu kao “povijesni trenutak” za Rim, jer je žena prvi puta izabrana na mjesto gradonačelnice Vječnog grada. “Novo razdoblje počinje s nama”, rekla je Raggi, koja je odvjetnica odvjetnica (37).  “Radit ćemo kako bi vratili zakonitost i transparentnost u gradske institucije”, dodala je.

U Italiji je u nedjelju održan drugi krug lokalnih izbora u 126 općina u kojima je na birališta bilo pozvano gotovo 9 milijuna Talijana, a Pokret pet zvijezda dobio je izbore i u Torinu, dok su Milano i Bologna utjeha za Renzija jer se u ta dva grada Demokratska stranka uspjela održati na vlasti. U Napulju je, prema očekivanjima, gradonačelnik ostao neovisni Luigi de Magistris.

Poraz PD-a u Torinu, uporištu lijevog centra, najveći je šok za Renzija. Tamo je Piera Fassina, veterana s velikom težinom u stranci i bivšeg ministra, pomela također mlada kandidatkinja Pokreta Chiara Appendino (31).

Renzi je rekao da neće odstupiti bez obzira na nedjeljne rezultate. On već tjednima pokušava umanjiti važnost ovih izbora opetujući da će se “majka svih političkih bitaka” održati u prigodi referenduma o njegovoj ustavnoj reformi planiranog u listopadu. Renzi je obećao da će podnijeti ostavku ako reforma ne prođe na referendumu.

Njegov poraz u Rimu i Torinu ukazuje da bi mogao imati teškoća okupiti naciju uz sebe, a oporbene stranke spremaju se odbaciti njegovu ustavnu reformu za koju tvrdi da bi vratila stabilnost u Italiju.

Pokret pet zvijezda utemeljio je prije sedam godina talijanski komičar Beppe Grillo i dosad je taj pokret kontrolirao samo nekoliko gradova srednje veličine. Uspjeh u Rimu i Torinu ukazuje na velike izglede za dobar rezultat i na nacionalnim izborima 2018.