U fokusu

Nastava se nepoštivanje slobode medija u Turskoj

Turskim novinarima dvije godine zatvora zbog prenošenja karikature iz Charlie Hebdoa

Turskim novinarima dvije godine zatvora zbog prenošenja karikature iz Charlie Hebdoa

YT screenshot

Dvojica turskih novinara osuđena su na dvije godine zatvora zbog toga što su u svom listu prenijeli karikaturu proroka Muhameda iz francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo.

Novinari rade za Cumhuriyet, ljevičarski list kritičan prema vladi. Karikaturu su objavili nakon što su militanti iz Al-Kaide u siječnju prošle godine napali redakciju Charliea Hebdoa i ubili jedanaest ljudi.

Premijer Ahmet Davutoglu nazvao je karikaturu, na kojoj je prikazan uplakani prorok Muhamed, provokacijom i rekao da se vrijeđanje religije ne može podvesti pod slobodu medija.

Cumhuriyet je u višestrukom sukobu s vladom islamističko-konzervativne Stranke pravde i razvoja. Glavnom uredniku Canu Dundaru i novinaru Erdemu Gulu sudi se iza zatvorenih vrata za objavu članka o isporuci turskog naoružanja pobunjenicima u Siriji. Predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će oni zbog toga platiti “visoku cijenu”.

Reporteri bez granica svrstali su Tursku na 161. od 180 mjesta na najnovijoj listi slobode medija u svijetu, dva mjesta niže u odnosu na 2015. Prema istom izvještaju Republika Hrvatska pala je na ljestvici za pet mjesta te se nalazi na 63.

Podsjećamo, jučer je u Zagrebu tijekom gostovanja turskog predsjednika Erdogana održan prosvjed.

{slika}

Na prosvjedu su aktivisti i aktivistkinje, između ostaloga, poručili i kako je Turska zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi.

Više o prosvjedu u Zagrebu pročitajte ovdje.