U fokusu

Nasima Akter

Upoznajte prvu surfericu iz Bangladeša koja ruši tabue

Upoznajte prvu surfericu iz Bangladeša koja ruši tabue

Zaboravite na Kellyja Slatera i Stephanie Gilmore, tu je nova surferica koja je uzburkala valove diljem zemaljske kugle! Upoznajte 18-godišnju Nasimu Akter iz Bangladeša, jedne od nekolicine azijskih zemalja koje imaju premijerku – Sheikh Hasinu koja je pobijedila na izborima 2009. godine.

Bangladeš je zemlja s prevladavajućim muslimanskim stanovništvom i osma najnaseljenija država na svijetu s otprilike 160 milijuna stanovnika. Unatoč tome što je proglašen jednom od država iz skupine Next Eleven – zemalja s najvećim gospodarskim potencijalom, Bangladeš se suočava s brojnim političkim, društvenim i ekonomskim problemima i ogromnim siromaštvom. Također, Bangladeš je drugi najveći proizvođač tekstila i odjeće na svijetu, odmah iza Kine.

Suvišno je reći da to nije zemlja poznata po prevlasti žena u sportu, no jedna mlada žena je pokrenula promjenu sa svojom nadahnjujućom pričom i namjerom da ruši društvene tabue koji su nametnuti siromašnim ženama u ovoj zemlji.

Nasima je postala beskućnica sa samo sedam godina, nakon što su je roditelji izbacili iz kuće zato što nije postala prostitutka, što je uobičajena praksa za siromašne mlade žene kako bi privređivale za svoje obitelji te kako im ne bi bile na teret.

Nasima je nekako došla do surferske zajednice u gradu Cox’s Bazaar gdje je naučila surfati i čak postala u tome bolja od nekih mladića.

{slika}

No put do radosti uživanja u vodi i toga što je dio zajednice koja ju prihvaća, za Nasimu nije uvijek bio lak. Država je još uvijek izrazito konzervativna i ženama je zabranjeno plivanje u javnosti. Usprkos tome što su je nazivali “kurvom”, Nasima je bila odlučna u svojoj namjeri da surfa i ruši barijere za druge mlade žene. 

Priča o njoj se proširila kada se saznalo da je zvijezda novog dokumentarca pod nazivom ‘The most fearless’ (‘Najodvažnija’) koji je snimila kalifornijska redateljica Heather Kissinger. Redateljica je pratila Nasiminu priču i snimila njezin život za dugometražni dokumentarni film koji namjerava prikazivati na filmskim festivalima.

Heather i njezina ekipa uspješno su dobili novac preko kampanje Kickstarter kako bi završili film i prikazali ga što većem broju ljudi.

“Ovaj film dotiče aktualnu temu o kulturi mladih, ženskim pravima, razlikama i komplementarnostima između istoka i zapada. Film nas provocira da preispitamo vlastita očekivanja o tome što je pošteno, ispravno i što je moguće u ovom svijetu za svakoga od nas”, piše u opisu filma na stranicama kampanje.

“Nasima želi biti dobra muslimanska supruga i cijenjena članica svoje zajednice – no nipošto zbog toga ne želi napustiti svoju strast za surfanjem”, rekla je Heather u intervjuu za časopis  Marie Claire.

“I pričajući svoju priču, ona ruši barijere, kako bi sve djevojke mogle učiniti isto”, dodaje.

Nasimu su prisilno udali kada je bila vrlo mlada i sada ima dijete. Također, pobjeđivala je na surferskim natjecanjima u Cox’s Bazaaru, a kada su nakon toga lokalni muslimanski klerici vidjeli kako ju slijedi sve više mladih djevojaka, zabranili su surfanje ženama. No to nije spriječilo Nasimu da nastavi.

U posljednje vrijeme nije neobično čuti priče mladih djevojaka i žena iz zemalja u kojima se žene ne smatraju ravnopravnima, kako se bore protiv društvenih tradicija koje ograničavaju njihove mogućnosti isključivo na rodnoj osnovi. Aktivistkinje, glazbenice, političarke, a sada i jedna surferica, dokazuju kako su se žene voljne zauzeti za svoja prava, suočiti se s protivnicima kako bi pomogle utrti put mnogim drugim ženama poduzimajući korake prema osnaženoj budućnosti.

Nadamo se da će ovaj dokumentarac doći do očiju i ušiju mnogih djevojčica i djevojaka diljem svijeta te da će nadahnuti one koji se nalaze u teškim okolnostima da nikada ne odustanu od borbe za ono što je ispravno i za pozitivne životne mogućnosti.

 Pogledajte najavu filma ‘The Most Fearless’:

 

 Prevela i prilagodila Sanja Kovačević