U fokusu

Ideje republikanca Scotta Walkera

Muškarac se ne slaže s pobačajem? Tuži liječnika.

Muškarac se ne slaže s pobačajem? Tuži liječnika.

Guverner Wisconsina Scott Walker (Republikanska stranka) ovog je tjedna izjavio kako bi, ukoliko taj prijedlog zakona dođe na njegov stol, trebao potpisati zabranu obavljanja pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće, koja neće u obzir uzimati iznimke kao što su žrtve silovanja i incesta. Ta mjera također uključuje odredbu o kojoj se nije previše raspravljalo i koja bi mogla omogućiti ocu koji se ne slaže s pobačajem da tuži liječnika za “emocionalnu i duševnu bol”  i to bez obzira na vrstu odnosa sa ženom koja je podvrgnuta medicinskom postupku.

Zakon 237 u Wisconsinu (Wisconsin Assembly Bill 237) zabranio bi pobačaje poslije 20. tjedna nakon začeća (postfertilization) što je prema liječnicima 22. tjedan trudnoće, s obzirom na to da se početak trudnoće obično računa od posljednje menstruacije. Ako ovaj prijedlog zakona bude prihvaćen, liječnici koji obavljaju pobačaj nakon tog razdoblja mogli bi biti optuženi za kazneno djelo za što bi trebali platiti do 10 000 dolara ili odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od tri i pol godine.

Osim ovih sankcija, zakon bi omogućio očevima da podnesu tužbu za nanesenu štetu, “uključujući štetu u vidu osobne povrede te emocionalne i duševne boli” protiv liječnika koji obavi ili pokuša obaviti pobačaj nakon 20. tjedna trudnoće. Za podizanje optužnice muškarac (otac) ne mora biti u braku sa ženom, pa čak ni u vezi, ako trudnoća nije posljedica seksualnog napada ili incesta. Zakon bi također omogućio i ženi da podigne optužnicu protiv liječnika.

Walker i ostali tvorci ovog prijedloga zakona, skupštinski predstavnik Jesse Kremer (Republikanska stranka) i senatorica Mary Lazich (Republikanska stranka) nisu htjeli komentirati. Skupština i Senat Wisconsina trebali bi sljedeći tjedan glasati o ovom zakonu.

Prema Institutu Guttmacher, istraživačkoj organizaciji koja podržava reproduktivna prava žena, 6 od 11 država u kojima je sada zabranjen pobačaj nakon 20. tjedna trudnoće – Alabama, Arkansas, Idaho, Kansas, Nebraska i Oklahoma – imaju slične odredbe koje omogućavaju roditeljima da tuže liječnika koji je obavio pobačaj nakon dopuštenog razdoblja. U Kansasu se ta odredba primjenjuje na oca samo ako je u braku sa ženom koja je bila na pobačaju.

Do sada, zabrana pobačaja nakon 20. tjedna nije dobro prolazila na sudu. Deveto vijeće Prizivnog suda SAD-a prošlog je tjedna odbacilo takav zakon u Idahu proglasivši ga “neustavnim zbog toga što kategorički zabranjuje neke pobačaje prije nego što je plod vijabilan”. U slučaju Roe vs. Wade 1973. godine, Vrhovni je sud odlučio da države ne mogu zabraniti pobačaje prije nego što fetus može preživjeti izvan maternice, a procjenjuje se da je to između 22. i 24. tjedna trudnoće.

Republikanski zagovornici ovog zakona tvrde da bi pobačaji trebali biti zabranjeni nakon 20 tjedana zbog toga što fetusi već tada mogu osjećati bol – a to je teorija koja je mainstream medicinska zajednica odbacila.

“Bez obzira jeste li pro-life ili ne, reći ću vam da to ne bi smjelo biti legalno onda kada nerođeno dijete može doslovno osjetiti bol”, Walker je ovog tjedna rekao novinarima.

Protivnici zakona ističu da se manje od 1 posto pobačaja radi nakon 20. tjedna trudnoće, i da se kod žena koje traže pobačaj tada često otkrije da imaju ozbiljne zdravstvene probleme s fetusom koji nisu bili otkriveni ranijim pretragama. Marcy Stetch, glasnogovornica progresivne ženske PAC EMILY Liste, rekla je da je zakon koji namjerava donijeti Wisconsin “ekstreman, nemoralan i istinski pogrešan”.

“Pravo žene na izbor je njezino i samo njezino”, rekla je Stech. “Scott Walter je posljednja osoba na svijetu koja bi trebala govoriti ženama kako da donesu istinski osobne odluke.”

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević