U fokusu

Rasprava u parlamentu

Rusija pokušava ograničiti pravo na pobačaj

Rusija pokušava ograničiti pravo na pobačaj

U utorak je u ruskom parlamentu podnesen prijedlog zakona koji bi trebao zabraniti obavljanje pobačaja u privatnim klinikama i izuzeti pobačaj iz državnog sustava zdravstvenog osiguranja.

Ta mjera, kao posljednji u nizu konzervativnih pokušaja da Rusija prigrli crkvene vrijednosti, dopustila bi da zdravstvena usluga pobačaja bude pokrivena iz državnog sustava zdravstvenog osiguranja isključivo kada trudnoća ugrožava život žene, izjavila je jedna od autora/ica prijedloga zakona Elena Mizulina.

Prijedlog zakona ušao je u parlamentarnu bazu podataka, te će ga glasnogovornik Vijeća morati obrazložiti prije nego što bude stavljen na izglasavanje.

“Besplatni programi zdravstvene skrbi prije svega postoje zbog spašavanja života i zdravlja ljudi”, izjavila je u utorak Mizulina u nizu objava na Twitteru. “Pobačaj nije medicinski postupak kojim se poboljšava zdravlje niti je objektivno neophodan”, rekla je. “Novac koji na taj način uštedimo u državnom zdravstvenom fondu bit će iskorišten za potporu trudnicama koje su u teškoj životnoj situaciji.”

Mizulina je poznata kao ekstremno konzervativna zastupnica koja je otvoreno zagovarala oduzimanje djece LGBT roditeljima, zabranu surogat-majčinstva i uvođenje poreza za one koji traže razvod braka. Rekla je da njezin zakon ne bi u cijelosti zabranio pobačaje, budući da bi žene još uvijek mogle obaviti pobačaj u državnim klinikama te platiti taj postupak.

Rusija je poznata kao zemlja koja ima iznimno visoku stopu pobačaja s najvećom stopom tijekom 1960-ih godina. Stope su kontinuirano opadale od raspada Sovjetskog Saveza, no još uvijek su više nego u većini razvijenih zemalja. Brojke su se snizile s većom dostupnosti metoda kontrole rađanja kao i zbog Vladinih mjera za povećavanje stope nataliteta, kao što je socijalna pomoć obiteljima s većim brojem djece. 

U Rusiji je pobačaj legalan od 1920. godine i dopušten je svim ženama u prvih dvanaest tjedana trudnoće, a u kasnijim fazama trudnoće dopušten je iz medicinskih razloga ili ukoliko je trudnoća posljedica silovanja.

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević