U fokusu

Ženska snaga

Snažne filmske heroine koje su pomele pljesnivu projekciju žene na filmu

Snažne filmske heroine koje su pomele pljesnivu projekciju žene na filmu

Dok su nominacije za ovogodišnje Oscare bile manje nego raznolike, nominacije za najbolju glumicu možemo smatrati znakom nade. Julianne Moore je dirljivo portretirala profesoricu s Alzheimerovom bolesti, Reese Whiterspoon je utjelovila neustrašivu mladu ženu na putovanju od tisuću milja kroz divljinu, a Marion Cotillard snažnom je izvedbom uprizorila marljivu tvorničku radnicu koja se bori kako bi spasila svoj posao. Navedene glumice i njihove uloge veoma su hvaljene, naravno, radi toga što temeljito mijenjaju percepciju ženske snage i kompleksnosti.

No ove nominirane glumice ne bi mogle portretirati tako interesantne i kompleksne žene bez temelja koje su postavile mnoge glumice prije njih. Ovo je naših jedanaest omiljenih pionirki, koje su utrle put, čisteći holivudsku plijesan koja se nataložila na našem viđenju ženskih likova na ekranu.

1.  Meryl Streep u Vrag nosi Pradu

{slika}

Svi smo svjesni/e suludih dvostrukih standarda koji glorificiraju strašne šefove koji znaju što žele, ako se radi o muškarcima, ali ako su žene u istoj ulozi, onda su ‘kuje‘. Način na koji je Streep portretirala ultimativnu kuju šeficu, Mirandu Priestly,  humanizirao je ovaj stereotip do te mjere da je neupitno postavljen presedan.

Streep kao glavna urednica fiktivnog Runway Magazina odbija se ispričati radi svoje vizije i moći, ali također nerijetko plaća visoku cijenu za takve odluke. Ovako fino portretirana uloga je donijela Streep jednu od njezinih mnogih nominacija za Oscar, kao što je i nedvojbeno inspirirala mnoge da preispituju nemoguće standarde koje kontinuirano namećemo ženama, čak i nakon što zaobiđu prepreke do uspjeha.

2.   Ellen Page u Juno

{slika}

Juno McGuff, u izvedbi Ellen Page, je daleko od savršene djevojke. Osim što slučajno zatrudni (centralna tema u filmu), započne i vezu koja je više od neprihvaljitve, s potencijalnim udomiteljem njezinog nerođenog djeteta, te potkopava svaku autoritativnu figuru u svom životu.

Ona je i duhovita, inteligentna i emocionalno kompleksna na način koji naglašava kako se plitko i ograničavajuće prikazuju dominatni mladi ženski likovi – često isključivo, kroz puke seksualne stereotipe ili dodatke koji prate samootkriće muških protagonista – a što zapravo nikada nisu.  Njezino putovanje kroz tinejdžersku trudnoću je znamenito i duboko ljudsko. Koristilo bi nam još takvih likova.

3.  Geena Davis i Susan Sarandon u Thelma i Louise

{slika}

Način na koji su Davis i Sarandon prikazale dvije najbolje prijateljice čiji se vikend naglo pretvorio u bijeg od zakona (nakon što su se obranile od pokušaja silovanja) je potpuno ikonski. One su, osim što su se obranile u izuzetno teškim okolnostima, sve opako dobro izvele. Mogućnost ovih likova da ukorijenjene rodne nejednakosti i diskurs ‘ona je to tražila’ pretvore u putovanje samootkrića je nešto što može pomoći ženama širom svijeta, ženama svih generacija, kako bi iz toga crpile snagu i zauzele se za sebe. 

4.  Emma Watson u Harry Potter

{slika}

Mnogo fanova Harryja Pottera prepoznalo je da istinska zvijezda serijala, zapravo, nije imenovani, već njegova briljantna partnerica Hermione Granger. Hermione voli učenje i daje mu prednost pred svime – što je vrlina koju prerijetko susrećemo kod ženskih likova. Hermione je neupitno mozak iza većine operacija koje se događaju i u filmu i u knjizi, a činjenica da je prijateljica dvojice dečki koji su sposobni percipirati i cijeniti je radi toga što ona predstavlja, nevjerojatan je model za gledatelje/ice posvuda. Kako je Watson prikazala, Granger je jednako i divno i nevjerojatno šmokljanska i, ultimativna, osnažujuća ikona za mlade žene širom svijeta.  

5. Paraminder Nagra u Bend It Like Beckham

{slika}

Jesminder Bhamra, koju je Nagla utjelovila, ima poziv: želi posvetiti svoj život igranju nogometa, i dovoljno je talentirana da u tome uspije. No njezina konzervativna indijska obitelj zabranjuje joj ganjati snove, na temelju rodno uvjetovanih tradicija. Jess se mora hrvati s poštovanjem i ljubavi koju osjeća za svoju obitelj i svojom strasti – i to radi s kompleksnošću i ljudskošću kakve su ženskim likovima rijetko kada dozvoljene. Ova priča o samootkriću i, ultimativno, samopoštovanju, priča je bez premca, fokusirana na žene i van vremenskog okvira. Jesminder je uzor od kojega mlade žene mogu samo profitirati. 

6. Gabourey Sidibe u Precious

{slika}

Nebjelkinje su notorno podzastupljene u filmu. Čak i kada jesu tema, njihova iskustva su generalno ukorijenjena u uvredljivim stereotipima, ne u autentičnim iskustvima. Sidibein portret Precious, je očita iznimka ovom pravilu. 

Pokušaji Precious da bude iznad okolnosti koje su je snašle – uključujući nepismenost, zlostavljanje i siromaštvo – nada su za nebrojene individue koji se svakodnevno suočavaju sa sličnim problemima, ali rijetko kada vide svoju stvarnost u kulturi u širem kontekstu. Ovaj nadahnjujući, inspirirajući portret dokazuje da iskustvo svake osobe zaslužuje biti viđeno.

7. Angelina Jolie u Mr. and Mrs. Smith

{slika}

Pažnju treba usmjeriti ne samo na one likove koji utjelovljuju žensku inteligenciju i emocionalnu kompleksnost, već i one koji uništavaju stereotipe o fizičkoj snazi. Akcijski filmovi su tradicionalno obilježeni kao muški, iako su se već mnoge žene borile kako bi pobile tu ideju – uključujući Angelinu Jolie. Jolie je Jane Smith prikazala kao bestidno agresivnu ženu koja unatoč tome ostaje cjelovita osoba. Smith je opaka, no svejedno se bakće s balansiranjem karijere i emocionalne veze. To nije tipična pojava u rodnim ulogama i borba žene da ‘ima sve’ – Smith jednostavno dokazuje da žena može biti snažna bez gubitka ljudskosti. 

8. Emma Stone u Easy A

{slika}

Teško je zamisliti moćniji primjer borbe protiv adolescentskog šikaniranja i nazivanja ‘kujom’ od onoga koji vodi Olive Penderghast u Easy A. Lik kojeg utjelovljuje Stone izaziva seksističke dvostruke standarde označavanja djevojaka etiketom ‘školske drolje’ (centralni konflikt u filmu). Tu situaciju iskorištava i kao priliku za osnaživanje same sebe na putovanju samo-ostvarenja. Takav portret daje nebrojenim mladim ženama koje se bore sa šikaniranjem takve vrste u svojim životima sjajan model ponašanja za preuzeti. 

9. Sanaa Lathan u Love and Basketball

{slika}

Love and Basketball priča priču o mladoj ženi koja ispunjava svoj san o igranju profesionalne košarke. Ne samo da je ovaj film nevjerojatan jer prikazuje nebjelkinju koja želi doseći cilj koji je nezavisan u odnosu na samoostvarenje, već se suočava i s problemima koje doživi svaka mlada žena u procesu ostvarenja karijere: kako posložiti osobne, romantične veze tijekom ispunjavanja svojih snova? Kako se borba žene uspoređuje s onom koju vodi mladi muškarac? Lathanin prikaz Monice pruža gledateljima humano istraživanje (koje ulijeva nadu).

10. Julia Roberts u Erin Brockovich

{slika}

Kao nezaposlena samohrana majka u pohodu za istinom, Roberts utjelovljuje nevjerojatan narativ o tihoj snazi ‘obične’ žene. Iako se suočava s mnoštvom prepreka, Brockovich ostaje dosljedna sve dok pravda ne bude zadovoljena. Njezina predanost je utjelovljena u snažnoj ženi koja odbija čuti ‘ne’ kao odgovor, a u ime onoga što je ispravno. 

11. Viola Davis u The Help

{slika}

Iako su mnogi kritičari/ke točno ukazali na činjenicu da je karakterizacija likova u The Help, odnosno radnika u kućanstvima na sjeveru oko 1960. temeljena na jednom od rijetkih arhetipova s kojim su nebjelkinje nerijetko poistovjećene, Davis je nesporno uspjela udahnuti život u ono što je mogao ispasti plošan lik temeljen na stereotipu. Davis glumi Aibileen, sluškinju i domaćicu bijele obitelji. Aibileen otklanja očekivanja da će ostati submisivna radnica i bori se za pravdu kroz cijeli film. Što je još zanimljivije, to čini s više suosjećanja nego snage.

  

Prevela i prilagodila Marinella Matejčić