U fokusu

Bare Campaign

One vole svoje strije, bujne bokove i bore

One vole svoje strije, bujne bokove i bore

Sva patrijahalna društva Zapada nameću ili su nametala određeni fizički obrazac kojeg bi žene trebale zadovoljavati ukoliko žele biti poželjne, prihvaćene, voljene. Ženska individualnost gušena je te svođena na normativne uzorke ponašanja i izgleda kako bi se udovoljilo normama određenog vremena. Patrijahalne kulture iskrivljuju ženska tijela te njihovu sliku sebe samih. Od doslovnih i radikalnih oblika estetskog sakaćenja, čije oblike poznajemo na primjerima povezivanja stopala u Kini ili u prisilnom nošenju brončanih kolutova za produžene vratove na Tajlandu, do današnjeg suptilinijeg medijskog nametanja poželjnog izgleda, žene su kroz cijelu poznatu nam povijest bile podređene određenim restrikcijama u shvaćanju i izražavanju svoje ljepote.

Projekt, tj. kampanja koju je pokrenula Michelle Fetsch, pod nazivom Bare Campaign propituje upravo te norme i nametnute oblike prihvaćenog i poželjnog fizičkog izgleda žene te predstavlja ženu, prosječnu ženu, slobodnom od svih okova očekivanja, točno onakvu kakva prirodno jest. Bare Campaign jedna je od velikih uspješnica udruge Women Enough (WE), čija je osnivačica također Michelle Fetsch. Osvrčući se na svoj rad i zašto se počela baviti tematikom društvene percepcije ženske ljepote, Michelle objašanjava i izvodi razloge za osnivanje cjelokupne udruge i pokretanje kampanje iz privatnih iskustava te vlastite borbe s očekivanjima i fikcijama koje nameće kapitalističko shvaćanje ljepote.

“Osnovala sam Women Enough, WE, u ljeto 2010. godine, nakon 16 godina kontinuirane borbe s poremećajima u prehrani, niskim samopouzdanjem i samopoštovanjem koje je proizlazilo iz ideje utemeljene na tezi da nisam dovoljno dobra. Bila sam zasićena prinudnim vjerovanjem u nešto za što sam zapravo znala da nije istina te sam stoga postala predana davanju podrške, koje je meni bila toliko potrebna, u ponovnom otkrivanju vlastite vrijednosti i samopoštovanja. Shvatila sam da ono što ja želim je isto ono što i druge žene žele – slobodu za osjećanje ugode u vlastitoj koži. Žene s kojima radim žele svoje samopoštovanje, otkrivanje svoje vrijednosti, a ne ljepotu. Dosta im je medijske idealtipske žene, one žele stvarati pozitivnu, kreativnu, realističnu i osnažajuću sliku žene kao poruke svijetu”.

Žene koje su sudjelovale i sudjeluju u kampanji ne izgledaju kao modeli koje obično možemo vidjeti kao prikaz savršenih utvara kapitalističke norme ljepote. Žene u BARE kampanji ne izgledaju i ne zadovoljavaju te norme. No nije ih briga. One vole svoje strije, bujne bokove i bore. One vole sve ono što norma zabranjuje.

Učimo o zdravom samoljublju i samopoštovanju od ovih žena:

#1 Lakshmi, 75 godina: Što najviše volite u vezi svog tijela?

{slika}

 “Volim svoje oči, svoju plavu kosu, svoje grudi, svoje noge i svoja slatka mala stopala.

#2 Tanya,  39 godina: Koji je vaš san za sljedeću generaciju žena?

{slika}

“Da kada se prisjećaju nas i da kada gledaju na naše doba, da se smiju svim patnjama i bolima koje smo jedni drugima nanosili, svim predrasudama koje smo jedni drugima nametali. Kako će im se sve činiti strano. Kako će brižni i podupirući biti jedni  drugima. Sada vidim sjemne toga, ali kada ćemo mi biti stare, a nova generacija u punoj snazi, želim vidjeti takvo stanje razvijeno.”

#3 Mykale, 27 godina

{slika}

“Pozirala sam za sve žene koje mrze ono što jesu!

#4 Bonnie, 61 godina: Koji je vaš san za sljedeću generaciju žena?

{slika}

“Pa, s obzirom na to da je moja kćer ta sljedeća generacija žena, o tome mnogo razmišljam. Brz i jednostavan odgovor je ovo: Moj san je taj da se žene neće morati boriti protiv nečega samo zato što su žene. Tj., svijet će naučiti prihvaćati i voljeti žene točno onakve kakve one jesu i točno onakve kakve nisu. I tada, moj san je da ženina jedina reakcija na činjenicu da je žena bude obožavanje svake sekunde te uloge.”

#5 Xiomara, 37 godina: Koji je vaš san za sljedeću generaciju žena?

{slika}

” Nadam se da će u budućnosti žene moći prihvatiti i prisvojiti obline koje trebaju imati te da će shvaćati i prihvaćati da, baš poput cipela ili torbica, dolazimo u različitim bojama, oblicima i veličinama.”

#6 Vanessa, 37 godina: Što najviše volite u vezi svog tijela?

{slika}

“Volim to što je moje tijelo uvijek u mojoj službi, konstantno izvodeći čuda kako bi me održalo na životu. Volim moje meke obline i ženstvenu zaobljenost, moćne bokove.

Članak je nastao u okviru projekta Mlade žene mijenjaju svijet kojeg financijski podupiru Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Zagreb.