U fokusu

više pitanja nego odgovora

Alarmantna situacija u Kini i Indiji: Djevojčica je!

Alarmantna situacija u Kini i Indiji: Djevojčica je!

It’s a girl je dokumentarni film redatelja Evana Grae Davisa fokusiran na problematiku u Indiji i Kini u kojoj se djevojčice ubijaju, abortiraju ili ih se ostavlja neposredno nakon rođenja. Film je sniman od kolovoza 2010. do veljače 2011. godine, s ciljem upoznavanja javnosti o sve većem broju ubijanja ženske djece isključivo zbog spola, te slikovitog prikaza stvarnosti koju proživljavaju djevojčice diljem svijeta. U nekim zemljama ubijanje djevojčica dio je tradicije koja je duboko ukorijenjena u kulturu i politiku u kojoj se muškarce i dalje smatra nositeljem potomstva. 63-minutni film prikazuje priče djevojčica koje su napuštene, prodane ili trpe nasilje od svojih članova obitelji. Istodobno je snimljen kontrast između ispovijesti majki koje se bore za svoje kćeri i onih koje priznaju i žele isključivo mušku djecu.

Drugi dio filma odnosi se na Kinu i njihov zakon o ‘jednom djetetu’ koji je nastupio 1979. godine. U filmu je predstavljena priča o paru koji ima dvije kćeri i, bez obzira na zakonsku zabranu i ograničenja, odlučuju se na treće dijete nadajući se da će biti dječak. Nakon što se u tajnosti i po treći put rodi žensko dijete, par bježi 1000 kilometara daleko kako bi izbjegli kaznu od policije zbog proširenja obitelji, te završavaju kao radnici u tvornici s nedovoljnim financijskim sredstvima da posjećuju svoju djecu.

Redatelj je sudjelovao na TED konferenciji 2013. godine u kojoj je govorio o snimanju filma, ali i istraživanju te statistikama koje su ga dovele do priče o nemilosrdnim kulturama koje zanemaruju važnost ljudskog života i podređuju sve samo jednom motivu: rođenju muškog djeteta. Film postavlja više pitanja nego što daje odgovore na njih, prikazujući kulturne izazove koji su preduboko ukorijenjeni da bi se ovako veliki problem mogao olako riješiti ili promijeniti smjer u kojem idu dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu.