U fokusu

PORTRET VISOKE PREDSTAVNICE EU ZA VANJSKU POLITIKU

Tko je Federica Mogherini?

Tko je Federica Mogherini?

Twitter

Politologinja i talijanska političarka, Federica Mogherini rođena je 16. lipnja 1973. godine. Doktorirala je u Francuskoj na temu političke filozofije u odnosu između religije i politike u Islamu.

Tečno govori engleski i francuski, a zna i ponešto španjolskog.

Njena karijera je doista impresivna. Godine 1988. postala je članica Federacije talijanske komunističke mladeži, a 1996. pridružuje se Socijaldemokratskoj stranci. Čitav dosadašnji radni tijek bio joj je vezan uz vanjsku politiku: bila je članica Nacionalnog vijeća demokratske ljevice, zatim članica Nacionalnog izvršnog odbora i političkog odbora, radila je u Odjelu za vanjsku politiku DS-a, bila je članica talijanske delegacije Parlamentarne skupštine Europskog vijeća. U veljači 2013. postala je članica Odbora za obranu i vanjsku politiku, a u kolovozu prošle godine postala je šefica talijanske delegacije pri parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Mogherini je također i članica Instituta za međunarodnu suradnju (IAI), članica je Vijeća za suradnju između Italije i SAD-a, članica Vijeća Europske mreže za multilateralno nuklearno razoružanje i neširenje (ELN) te članica Međunarodnog vijeća mreže parlamentaraca za neširenje i nuklearno razoružanje (PNND).

Početkom ove godine Mogherini je imenovana ministricom vanjskih poslova od strane novog talijanskog premijera Mattea Renzija.

U kolovozu ove godine predložena je od strane Stranke europskih socijalista da bude imenovana novom visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku, što je de facto status ministrice vanjskih poslova. S ovim prijedlogom nisu se složile baltičke zemlje i Poljska, te su je kritizirali kao neiskusnu (?!) i premekanu u stavovima prema Rusiji.

U isto vrijeme, talijanski novinari odbacivali su optužbe kao neutemeljene, pa je tako Franco Venturini u talijanskom dnevnom listu Corriere della Sera naveo sljedeće: “Uostalom, Angela Merkel govori redovito s Vladimirom Putinom, a nitko ne kaže ništa. Mogherini nije učinila ništa drugačije od gospođe Merkel”.

Prigovor čelnika bio je taj što je, nakon razgovora u Kremlju 9. srpnja, Mogherini rekla da je Italija spremna podržati energetski dijalog između Rusije i Europske unije s ciljem promicanja provedbe projekta plinovoda Južni tok.

U razgovoru za Deutsche Welle, zastupnik u Europskom parlamentu Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, rekao je da EU nema jedinstvenu strategiju vanjske politike.

“Kako možemo, primjerice, pronaći trajno rješenje za pitanje Ukrajine, ako, u temeljitom smislu, nemamo zajedničku strategiju za Rusiju? Mi ne znamo kako bismo se trebali nositi s diktatorima i islamističkim pokretima u islamskim i arapskim zemljama. Osim pritiska na pitanje kao što su oružje i zalihe za Kurde i Ukrajince u pregovorima s Rusijom, vjerujem da neformalno okupljeni ministri vanjskih poslova trebaju izraditi strategiju o tome kako se nositi s izazovima u našem susjedstvu”, rekao je Brok.

Ipak, trenutni predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, obznanio je 30. kolovoza kako je Europsko vijeće odlučilo imenovati talijansku ministricu za novu visoku predstavnicu na mandat od pet godina, a koji počinje teći od 1. studenog 2014. godine.

Federica Mogherini nikako nije politička početnica. Iako je politologinja po struci i doktorica političke filozofije i s mnogo iskustva i znanja o vanjskoj politici i međunarodnim odnosima, nekim svojim muškim kolegama nije bila po volji. Pitamo se što bi bilo da je na njeno mjesto predložen neki muški kolega s daleko manje ovakvog političkog iskustva.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.