U fokusu

ISIL i njegova propaganda

ISIL-ov fokus na žene

ISIL-ov fokus na žene

Screenshot: YouTube

Među strahotama koje čini Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) regrutiranje je žena da služe kao seksualne robinje borcima, prenosi SETimes.

Ta teroristička organizacija, koja regrutira muslimanke u Turskoj i Europi, uspostavila je centre za organizaciju slanja žena u Irak i Siriju. Takozvani ‘bračni biro’ nalazi se u Alepu, te poziva ‘neudate žene i udovice da daju svoja imena i adrese’ i da se pridruže ISIL-u.

Ali Semin, analitičar za Bliski Istok pri Centru mudrih za strateške studije u Turskoj, kaže da je jedno od najvećih pitanja vezanih za ISIL to kako on postupa sa ženama i djevojkama.

“Oni imaju fetvu po tom pitanju u kojoj se kaže da je halal imati spolne odnose sa ženama tijekom rata. Oni daju sebi za pravo da siluju žene. Vrlo je očito da ISIL nije vjerska struktura niti organizacija posvećena vjeri,” izjavio je Semin za SETimes.

Iračka poslanica iz reda Jazida Vian Dakheel zatražila je u ovomjesečnom emocionalnom apelu iračkom parlamentu da se pruži trenutna pomoć za izbacivanje ISIL-a iz jazidskih gradova Sindžara i Zumara, gdje je pobijeno na tisuće ljudi, a na stotine tisuća je primorano da pobjegne u planine bez hrane i vode.

“Naše žene koriste se kao konkubine i prodaju na pijacama,” izjavila je Dakheel u parlamentu.

“Nas kolju pod transparentom Nema Boga do Allaha“, dodala je ona.

Gozde Ozkose, neudata Turkinja tridesetih godina, izjavila je za SETimes da je bilo jako emocionalno gledati video o jednoj jezidskoj ženi koja je jadikovala što je ISIL uzeo njene kćeri.

“Ne mogu vjerovati čemu svjedočimo u ovom stoljeću. Međutim, ta realnost nam je vrlo blizu. Upravo do našeg ‘nedjeljivog integriteta’. Oni su takoreći dovoljno moderni da otvore kancelariju za regrutiranje seksualnih robinja,” izjavila je ona za SETimes.

Semin je za SETimes izjavio da je za mnoge strah od seksualnog ropstva gori od smrti.

“Oni žele sakriti svoje kćeri, svoje sestre, svoje supruge od ISIL-a. Oni žele sačuvati čast svojih žena. Ta bi se prijetnja trebala smatrati vrlo ozbiljnom. ISIL sad prijeti cijelom muslimanskom svijetu. Oni se moraju zaustaviti i ja ponavljam da ISIL nema nikakve veze s islamom,” kaže Semin.

Na internetu je u porastu i kampanja ISIL-a za privlačenje žena sa Zapada u džihad, a neke europske žene već su završile u redovima samoproglašene Islamske države. Internet se koristi kao moćno oružje za nagovaranje žena sa Zapada da dođu na Bliski Istok i da se pridruže mudžahedinima, te da daju svoj doprinos “kroz bračnu zajednicu” i “rađanje djece”.

Propagandu na internetu prate divljački zločini, poput obezglavljivanja desetina vojnika sirijske armije u pokrajini Raka na sjeveru Sirije.

Ima izvještaja o tome da se nekoliko europskih žena pridružilo džihadistima u Siriji, uključujući i 16-godišnje blizanke iz Britanije Salmu i Zahru Halane, koje su u svibnju otišle iz svog doma u Manchesteru i otputovale u Siriju kako bi postale mladenke džihadistima.

“Takva propaganda može biti vrlo opasna, jer mi smo već imali slučajeve maloljetnih djevojaka koje u tu svrhu odlaze na Bliski Istok. Država bi trebala odlučno postupiti i ne dozvoliti islamistima da na bilo koji način ugrožavaju sigurnost građana,” izjavio je za SETimes Dževad Galijašević, bivši direktor Stručnog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Sredinom srpnja, ISIL je objavio video-snimak na kojem su prikazane mlade muslimanke iz Bosne kako skandiraju i mašu ISIL-ovom zastavom. Taj video je u međuvremenu uklonjen, ali na nedavnim slikama na Facebook stranicama tih djevojaka one su prikazane kako mašu puškama Kalašnjikov, a na nekim slikama okružene su naoružanim muškarcima. One su objavile planove da se udaju, tako da mogu postati ‘svete ratnice’, jer je, napisale su one, ‘smrt naš cilj’.

Građani i građanke iz BiH smatraju da bi roditelji trebali voditi računa o tome što im djeca rade na internetu.

“Roditelji bi trebali paziti koje stranice njihova djeca posjećuju na internetu. Islamska propaganda je brutalna, poput svake druge propagande. Takve stranice i ljude koji vrše regrutaciju trebali bi se odmah prijaviti policiji kako bi se naše žene i mlade djevojke zaštitile od tog užasa,” izjavila je za SETimes Elmaja Aradinović, sociologinja iz Sarajeva.

Anzotika Kelmendi, koja živi na Kosovu, suglasna je s tim.

“Porodice bi trebale biti svjesne [tog problema] i obavijestiti i svoje kćerke. Na tome bi se u društvu trebalo više raditi,” izjavila je Kelmendijeva za SETimes.

Abit Hoxha, viši istraživač pri kosovskom Centru za sigurnosne studije, kaže da je i Kosovo izloženo takvim protuvrijednostima, uglavnom zbog socijalnih, ekonomskih i drugih faktora. “Usprkos mogućoj izloženosti i lakoći odlaska na teritorije koje kontrolira ISIL, ja u velikoj mjeri sumnjam da će žene iz naše religije svojom voljom ići u svrhu udaje za te borce,” izjavio je on za SETimes.

Militanti ISIL-a optuženi su za gruba kršenja ljudskih prava i za ratne zločine u Siriji i Iraku, uključujući tu i silovanja, masovne otmice, pogubljenja po kratkom postupku i masakre. Na desetine Albanaca s Kosova, iz Albanije i Makedonije bore se u Siriji i Iraku, pa su vlade postale još opreznije po pitanju jačanja trenda radikalizma.

Politički savjetnici odlazećeg kosovskog premijera Hašima Tačija izjavili su za SETimes da vlada to pitanje razmatra vrlo ozbiljno.

“Rat u Siriji privukao je jedan broj ljudi iz Europe, uključujući tu i Kosovo, koji aktivno sudjeluje u tamošnjim borbama. To predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju po regiju, imajući na umu njihovu aktivnu kampanju za regrutiranje novih članova i njihov potencijalni povratak u regiju,” izjavio je za SETimes Ramadan Ilazi, jedan od političkih savjetnika Tačija.