U fokusu

pokušava se uvjeriti javnost da se ovaj problem shvati ozbiljnije

Kanada: nestanci i ubojstva mladih Aboriđžinica

Kanada: nestanci i ubojstva mladih Aboriđžinica

Highway of tears je 800 kilometara duga autocesta u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, na kojoj je od 1994. godine zabilježen veliki broj nestanaka mladih žena. Krajem 70-tih i početkom 80-tih na istom mjestu nestalo je i ubijeno oko 20 žena, ali sve donedavno ti zločini nisu dobivali dovoljno medijske pažnje. Većina žrtava bile su Aboridžinice, a obitelji nestalih i ubijenih žena krive medije za nedovoljno informiranja javnosti za koje smatraju da bi bilo bolje popraćeno da se radilo o bjelkinjama. Da su Aboridžinice česte žrtve nasilja potvrđuju i podaci o pet puta većem broju nasilne smrti u dobi od 25-44 godina od drugih žena u Kanadi. Amnesty International i Native Women’s Association of Canada dokumentirali su više od 500 slučajeva nestalih ili ubijenih Aboridžinica od 1960. godine, a polovica slučaja nikada nije bila riješena.

Mediji su tijekom izvještavanja odlazili u krajnosti kritiziranja slučajeva, do poricanja da problem zaista postoji čak i u slučaju serijskog ubojice Johna Martina. On je vrebao i ubijao Aboridžinice u Saskatoonu, no vijest nije izašla na naslovnici. Branili su se da razlog nije boja kože žrtve, već ubojstvo u malom mjestu koje nema uvjerljivu priču za bolju pokrivenost u medijima. Ostali novinari/ke tvrde da je problem objavljivanja ovakvih priča i mali proračun u redakcijama zbog kojih često ne mogu otputovati na mjesta zločina i napraviti detaljnije istraživanje, ali i obitelji žrtava koji nisu otvoreni prema medijima.

U svibnju ove godine kanadska policija (RCMP) objavila je detaljne statističke podatke od 1,181 slučajeva ubojstava od 1980. godine. Aboridžinice čine 4,3 posto kanadske populacije i 16 posto ženskih ubojstava, te 11,3 posto nestalih žena. Saskatchewan je provincija s najvećim brojem ubojstava Aboridžinica, a prema policijskim podacima ubijeno ih je 153 u periodu od 1980.-2012. godine. Pritisak javnosti nakon smrti petnaestogodišnje Tine Fontaine čije je tijelo nađeno kako pluta u torbi u rijeci ‘Red River’ u Winnipegu početkom kolovoza ne jenjava, a od Vlade i policije se traži istraga po hitnom postupku. CBC, Winnipeg Sun, National post, The Globe and Mail, The Star i mnoge druge publikacije u Kanadi, tijekom cijelog tjedna objavljuju rasprave koje se vode između kanadskih premijera i aboriđinskih organizacija koje traže pravdu za svoje žene, majke, sestre i kćeri. Facebook stranica Missing & Murdered Aboriginal Women in Canada svakodnevno objavljuje podatke i fotografije novih slučajeva nestalih žena, a obitelji žrtava koje predugo pokušavaju uvjeriti javnost da se ovaj problem shvati ozbiljnije i dalje čekaju odgovore od vlade i ministarstava.